miercuri, 3 decembrie 2014

Cuvinte schimbate de copistii evrei


Pacea celui Atotputernic, Tatal nostru si a Fiului sau, Domnul si Mantuitorul nostru Ieshua Unsul!

Unii sustin ca Dumnezeu are mai multe nume, musulmanii sustin ca el are chiar 99 de nume. Dar nu este asa. Dumnezeu are un singur nume.
"Hasem" nu este numele lui Dumnezeu, ci inseamna "numele" atat. "Elohim" avand pluralul majestatii (-im) nu este numele lui Dumnezeu, ci inseamna "dumnezeu" la superlativ. "Adon" nu este numele lui Dumnezeu, ci inseamna "Domn".
Numele lui Dumnezeu este YHWH.

Unii spun ca numele lui Dumnezeu a fost cunoscut inaintea lui Moise, altii spun ca nu. Dar sa vedem ce spune Dumnezeu insusi cu privire la acest subiect delicat:
(Exod 6:2-3) „Si Elohim (Dumnezeu) a vorbit lui Moise si a zis: Eu sunt Yhwh. M-am arătat lui Avram, lui Isaac şi lui Iacob ca El Saday, dar n-am fost cunoscut de ei sub numele (hasem) Meu ca Yhwh“.
Oricat am incerca sa interpretam textul acesta intr-o alta intelegere, va fi doar o interpretare care va vorbi impotriva lui Dumnezeu. 
Si atunci cum se explica faptul ca numele lui Dumnezeu apare in vorbirea patriarhilor si a altor oameni din cartea Geneza? Cum se armonizeaza cuvantul lui Dumnezeu, care spune atat de clar ca numele lui n-a fost cunoscut inainte de Moise, cu acel sir de versete in care el apare la patriarhi? Pentru a explica acest fenomen deranjant, nu putem lua in considerare alta varianta decat varianta modificarii ulterioare a textului, facut de scribi. Este clar ca scribii au modificat cuvintele, dintr-o convingere doctrinara. Si au facut astfel o contradictie vadita. Este departe de mine sa resping prin asta inspiratia Scripturilor sau sa aduc atingere necuvenita ei. Din contra, incerc sa arat un mister, dezlegat de soferimi, care ar ajuta pe cei interesati in subiect in aceasta privinta.

Cei ce au redactat Textul Masoretic au facut unele modificari pe text, pe care le-au notat cu grija in note de subsol.
Cu totii stim ca nimeni nu poseda manuscrisele originale. Cu totii stim ca aceste manuscrise au fost copiate si mai apoi dupa aceste copii s-au facut alte copii. Odata ce s-au pierdut originalele, din nefericire, a fost un timp cand n-a existat un standard pus deoparte, dupa care sa se ghideze traducatorii. Asa ca unii copisti au inteles gresit anumite cuvinte sau, din considerente oarecare au schimbat sau au adaugat anumite cuvinte. Acest lucru a infuentat pe alocuri exactitatea redarilor si mai ales a traducerilor, facute in alta limba. 
Dupa un timp s-a produs un fel de standard de copiere, impus de catre soferimi, scribi foarte constiinciosi si bine instruiti. Concomitent, ei au produs si un fel de restabilire a textului original, prin compararea diferitelor manuscrise si surse extrascripturale existente pe vremea lor. Modificarile soferimilor au fost notate cu grija. Se stie ca, fata de anumite copii aflate in uz, ei nu au redat numele divin in versetele de la Gen. 18:3, 27, 30, 32; 19:18; 20:4 si altele. Desigur, nu fara motiv. Eu cred ca ei au avut la dispozitie anumite manuscrise din care, in aceste locuri lipsea numele divin. Este si logic, deoarece numele divin nu a fost cunoscut inainte de Moise. Totusi, se pune intrebarea, cum de s-a ajuns ca anumite copii sa aiba in aceste versete numele divin, care sa il contrazica pe Dumnezeu? Eu cred ca s-a ajuns aici din considerente doctrinare. Sa ne gandim la partida saducheilor. Este stiut ca ei nu credeau in ingeri, desi Scripturile vorbeau deslusit de ei. In incercarea de a armoniza doctrina lor cu textele antice, au recurs la o metoda disperata, cea de alterare a textului, facand in asa fel ca ingerii care vorbeu cu patriarhii sa fie de fapt nimeni altul decat Dumnezeu
Asadar, fie ingaduit a arata, ca pozitia acelora care arata ca cei trei ingeri au fost "epifania" sau aratarea lui Dumnezeu, este gresita TOTAL, si vine suprapusa pe o identificare gresita a ingerilor cu Dumnezeu, facuta de scribii saducheilor. Biblia arata clar ca nimeni nu l-a vazut vreodata pe Dumnezeu (Ioan 1:18, 1Timotei 6:16). Sper ca va veti gandi serios la ce spun aceste texte. Aceasta varianta armonizeaza foarte bine lucrurile si sa retinem, ca este sustinuta de Noul Testament. Asadar, numai Dumnezeu Tatal poarta numele de YHWH.
Majoritatea comentatorilor si traducatorilor Biblici de seama, inclusiv cei de la Traducerea Lumii Noi, accepta modificarea facuta de masoreti, dar eu consider ca este o mare greseala, care creaza multa confuzie si duce la interpretari eronate ale Cuvantului lui Dumnezeu.

Cu stima, amicitie si iubire pentru toti cititorii acestui blog, sperand ca stand de veghe cum se cuvine, vom petrece timpul cu maxim folos.


"GOD* = Jehovah in the Primitive Texts, changed by Sopherim to Elohim as the Printed Text. (See Ap. 32.)"
"LORD* = Jehovah in the Primitive Texts, changed by Sopherim to Adonai as in the Printed Text. (See Ap. 32.)"
http://levendwater.org/companion/frameset.htm?index_companion.html&inhoudsopgave_companion.htm
http://levendwater.org/companion/frameset.htm?index_companion.html&inhoudsopgave_companion.htm
http://levendwater.org/companion/frameset.htm?index_companion.html&inhoudsopgave_companion.htm
http://livingtheway.org/sopherim.html

5 comentarii:

 1. Shallom. Cum pot lua legatura cu dvs.,....aveti cont pe facebook ?......este foarte interesant, si important ceea ce spuneti. ...doresc sa vb. mai mult. Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Shalom,
   Multumesc.
   Ma puteti contacta pe mail: bibliaantica@yahoo.com

   Ștergere
 2. Dumnezeii sunt Dmnezeii, si nu-i mai amesteca asa cum face Crestinismul Mesianic, Psalmul 96 cu 5 spune ca toti D-zeii sunt niste idoli...Atentie ! Toti ! mai spune Ieremia in 10 cu 12 ca Dumnezeii nu au creat, asa ca daca vrei sa te cureti total de idolatrie numai amesteca Idolii Crestinismlui cu cea ce este Neprihanire....asa fac doar Mesianici Crestinati care sunt o bariera de a se ajunge la Iudaismul urmasilor lui Yashua....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Draga Ioane, fii pe pace, o sa iti raspund in curand :)

   Ștergere
  2. Draga Ioane, Vlahule,
   Ar trebui sa-ti cunosti mai bine limba stramoseasca, spre rusinea ta o spun! Te-as scuza daca ai fi de alt neam. Dar dupa nume "Olah" esti "Vlah" adica roman si ar trebui sa-ti cunosti mai bine limba si sensurile ei etimologice, adanci.
   Citeste cu atentie articolul: "O intrebare gresita: Se pot folosi cuvintele "Dumnezeu" si "dumnezeire", daca ele au fost preluate din paganism?"

   http://bibliaantica.blogspot.ro/2015/02/o-intrebare-gresita-se-pot-folosi.html

   Ștergere