vineri, 29 ianuarie 2016

Locurile din Vechiul Testament unde Ihwh (Yhwh) a fost inlocuit cu Elohim (Dumnezeu)

Locurile din cartile Vechiului Legamant unde Ihwh (Yhwh) a fost inlocuit cu Elohim (Dumnezeu):

Conform adnotarilor (comentariilor) facute de masoreti in Masora, soferimii au inlocuit de 134 de ori "Ihwh" (Yhwh) (numele divin) cu "Adonay" (Domnul meu) si in 17 locuri prin "Elohim" (Dumnezeu).

Aici puteti urmari liniile directoare ale statiilor transmiterii textului. Veti observa ca pana la Textul Masoretic sunt trei statii de text.



In continuare voi reda in stil autentic locurile unde Ihwh (Yhwh) a fost inlocuit cu Elohim (Dumnezeu):


1Cronici 13:12

Şi David s-a temut de Iehova (1) în ziua aceea, zicând: „Cum voi aduce chivotul lui Iehova (2) la mine?“

1Cronici 14:10

Şi David l-a întrebat pe Iehova (3), zicând: „Să mă sui împotriva filistenilor, şi îi vei da în mâna mea?“ Şi Iehova i-a zis: „Suie-te! Şi-i voi da în mâna ta“.

1Cronici 14:11

Şi s-au suit la Baal-Peraţim; şi David i-a bătut acolo. Şi David a zis: "Iehova (4) a rupt pe vrăjmaşii mei prin mâna mea, ca o rupere de ape." De aceea au pus numele locului aceluia: Baal-Peraţim.

1Cronici 14:14

Şi David a întrebat din nou pe Iehova (5). Şi Iehova (6) i-a zis: „Nu te sui după ei; întoarce-te în jurul lor şi mergi asupra lor în dreptul duzilor.

1Cronici 14:16.

Şi David a făcut cum îi poruncise Iehova (7) şi au bătut tabăra filistenilor de la Gabaon până la Ghezer.

1Cronici 16:1.

Şi au adus chivotul lui Iehova (8) şi l-au pus în mijlocul cortului pe care-l întinsese David pentru el şi au adus arderi-de-tot şi jertfe de pace înaintea lui Iehova (9).

Psalmul 14:1

Către mai marele cântăreţilor. Al lui David.
Nebunul zice în inima lui: „Nu este Iehova!“ (10) S-au stricat, au făcut lucruri urâte; nu este nici unul care să facă binele.

Psalmul 14:2

Iehova a privit din ceruri peste fiii oamenilor, ca să vadă dacă este vreunul cu pricepere, care-l caută pe Iehova (11).

Psalmul 14:5

Acolo s-au temut cu mare frică, pentru că Iehova (12) este în mijlocul generaţiei celui drept.

Psalmul 53:1

Catre mai marele cantaretilor. De cantat pe flaut. O cantare a lui David. 
Nebunul zice în inima lui: „Nu este Iehova!“ (13) S-au stricat şi au făcut răutăţi dezgustătoare; nu este nici unul care să facă binele.

Psalmul 53:2

Iehova (14) a privit din ceruri peste fiii oamenilor, să vadă dacă este vreunul care să priceapă, care să-l caute pe Iehova (15).

Psalmul 53:4

N-au cunoştinţă lucrătorii nelegiuirii? Ei mănâncă pe poporul meu cum mănâncă pâine; nu-l cheamă pe Iehova (16).

Psalmul 53:5

Acolo unde nu era motiv de frică au fost cuprinşi de frică; pentru că Dumnezeu risipeşte oasele celui care tabără împotriva ta. I-ai făcut de ruşine, pentru că Iehova (17) i-a dispreţuit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu