duminică, 28 noiembrie 2021

Starea teologiei în 2020

Un nou sondaj de la Ligonier Ministries intitulat „Starea teologiei” (2020) a dezvăluit o mulțime de lucruri interesante. Dar o descoperire care a ieșit în evidență și a generat o mulțime de titluri, a fost ceea ce cred majoritatea creștinilor din timpurile moderne despre Domnul și Mântuitorul nostru Isus, singurul Fiu al lui Dumnezeu. De exemplu, aproape 70% dintre catolici cred că „Isus este prima și cea mai mare ființă creată de Dumnezeu”, în timp ce 57% dintre catolici cred că „Isus a fost un mare profesor, dar nu a fost Dumnezeu”. Unii episcopi discută acest sondaj, avertizând despre o erezie străveche pe care o reflectă aceste afirmații (așa-numitul „nontrinitarism” sau „arianism”). Cum se face că există o diferență atât de mare între ceea ce cred credincioșii obișnuiți și ceea ce cred oficialii bisericii? Cine are dreptate?

 

Treime versus Tatăl Atotputernic

Cine este (adevăratul) Dumnezeu? O treime de persoane (Trinitatea: Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt) sau doar o singură persoană, Tatăl Atotputernic?

Cine este acel Singur şi Unic Dumnezeu, fără de pereche?

1. Doar Tatăl?

2. Doar Tatăl şi Fiul?

3. Doar Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt?

Dacă Domnul Isus este Fiul lui Dumnezeu, acel Dumnezeu nu trebuie să fie Tatăl său? Şi dacă duhul sfânt este duhul lui Dumnezeu, cum poate fi duhul său o altă persoană?

1 Tesaloniceni 5:21-23

Nouă Traducere În Limba Română

21 ci cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun! 22 Feriţi-vă de orice rău!

23 Însuşi Dumnezeul păcii să vă sfinţească în toate şi să vă păstreze întreaga fiinţă – duhul, sufletul şi trupul vostru – fără pată la venirea Domnului nostru Isus Cristos.

„O minciună este ca un bulgăre de zăpadă: cu cât îl rostogolești mai departe, cu atât devine mai mare.” - Martin Luther

 

Câte persoane sub titlul de Elohim (Dumnezeu)?

 

Elohim, de Wilhelm Gesenius

 

(Heinrich Friedrich Wilhelm Gesenius (3 februarie 1786 – 23 octombrie 1842) a fost un orientalist german, lexicograf, ebraist creștin, teolog luteran, savant biblic și critic.)

Profesor de limba semitică şi gramatica ebraică Wilhelm Gesenius despre cuvântul Elohim

 

Elohim nu este singurul substantiv ebraic care poate fi plural în formă, dar singular în sens. Astfel de forme de substantive ebraice sunt uneori folosite pentru substantive abstracte și ca intensificatoare. Gramatica ebraică a lui Gesenius dedică mai multe pagini acestui subiect. Următoarea listă nu este exhaustivă, dar ilustrează ideea. Desinența masculină plurală este im; oth este desinența feminină de plural.

zequnim — pluralul bătrâneți este folosită ca singular (Geneza 21:2, 7; 37:3; 44:20).

ne`urim — tinereţi. David a fost doar un băiat (na`ar), dar Goliat „a fost un bărbat luptător încă din tinereți [ne`urim]” (1 Sam. 17:33).

chayyim — vieţi. Acesta este folosit în cântecul „To life, to life, lechayyim” din Fiddler on the Roof.

gebhuroth — puteri. Forma singulară gebhurah este cuvântul obișnuit pentru putere, dar forma plurală este folosită în Iov 41:12, ca singular în înţeles.

tsedaqoth — dreptăţi. Forma singulară tsedaqah este cuvântul obișnuit, dar tsedaqoth este folosit în Isaia 33:15 ca singular — „cel care umblă  în dreptăţi.

chokmoth — înțelepciuni. Chokmah este forma obișnuită, dar chokmoth este folosit în Prov. 1:20, ca singular.

'adonim — domni. 'adon înseamnă „domn”, iar „'adonim" înseamnă în mod normal „domni”, dar în Isaia 19:4 se foloseşte la singular: „Voi da pe egipteni în stăpânirea unui domn [‘adonim] crud."

behemoth - fiare (mari). Acest cuvânt este la plural şi înseamnă în mod normal fiare, dar în Iov 40:15 se foloseşte la singular, pentru a descrie un singur animal.

Discuând în mod specific despre cuvântul elohim, Wilhelm Gesenius observă: „Limbajul respinge în totalitate ideea de pluralitate numerică în ‘elohim (ori de câte ori denotă un singur Dumnezeu).... [Acest lucru] este dovedit în special prin faptul că este aproape invariabil unită cu un atribut singular” (cum ar fi un adjectiv sau un verb la singular). Pentru mai multe informații despre subiect, consultați Gramatica ebraică a lui Gesenius, paginile 396-401, ediția 1909.

 

Toate aceste cuvinte având forma de plural dar folosite şi ca singular în înţeles infirmă faptul că în cuvântul Elohim - atunci când se referă la un singur Dumnezeu - ar putea fi trei persoane distincte într-un concep tri-unic.

 

Un singur Dumnezeu, numai Tatăl Atotputernic

Texte ca dovadă, pentru un singur Dumnezeu, numai Tatăl Atotputernic

Matei 4:10: „"Pleacă, Satano", i-a răspuns Isus. "Căci este scris: "DOMNULUI Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui să-I slujeşti." (citat din Vechiul Testament, unde nu există cuvântul Adon (Domn) ci este un nume YEHOWAH)

Vedem acest lucru din Exod 20 și Ioan 17: „1. După ce a vorbit astfel, Isus a ridicat ochii spre cer şi a zis: "Tată, a sosit ceasul! Proslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul Tău să Te proslăvească pe Tine,

2. după cum I-ai dat putere peste orice făptură, ca să dea viaţa veşnică tuturor acelora pe care I i-ai dat Tu.

3. Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu. ”.

1Corinteni 8:„5. Căci chiar dacă ar fi aşa numiţi "dumnezei" fie în cer, fie pe pământ (cum şi sunt în adevăr mulţi "dumnezei" şi mulţi "domni"),

6. totuşi pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile, şi prin El şi noi.”

1 Timotei 2:5: „Căci este un singur Dumnezeu și un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni, omul Hristos Isus.”

Iacov 2:19: „Tu crezi că Dumnezeu este unul şi bine faci; dar şi dracii cred… şi se înfioară!”.

Nu există „Trinitate” aici. Doar Tatăl, singur.

 

Despre cel făcut de om, zeul ciudat, Trinitatea: cine se află de fapt în spatele culiselor?


Wikipedia:

Treime

„În creștinism, doctrina Treimii afirmă că Dumnezeu este o singură „Ființă” care există, simultan și veșnic, ca o comuniune a trei persoane (personae, prosopa): Tatăl (Sursa, Majestatea Eternă); Fiul ( Logosul veșnic sau Cuvântul, întrupat ca Isus din Nazaret) și Duhul Sfânt. În mod tradițional, atât în ​​creștinismul oriental, cât și în cel occidental, această doctrină a fost declarată ca „Un singur Dumnezeu în trei persoane,” toate trei fiind distincte și corespondente. - „persoanele” sau „ipostazele” eterne, împărtășesc o singură esență, ființă sau natură divină.

http://en.wikipedia.org/wiki/Trinity

 

Unde este aşa ceva în Biblie? Dacă există „Un singur Dumnezeu”, după cum spune Biblia (1 Timotei 2:5), cum ar putea fi trei într-unul?


Dacă doctrina Trinității este corectă și Isus este de fapt Dumnezeu, așa cum cred trinitarienii, atunci DUMNEZEU A MURIT...

Deci, cum ar putea fi Dumnezeu „nemuritor”, așa cum spune Biblia Deuteronom 32:40, Daniel 12:7, Romani 1:23, 1 Timotei 1:17, 6:16?


Dacă Domnul Isus este un „Dumnezeu care a murit”, o „Parte tainică” a „Trinității misterioase, neînțelese, mistice”, cum l-am putea cunoaște (Ioan 17:3)? Dar, dacă el este Fiul ceresc, singurul născut al lui Dumnezeu, Tatăl Atotputernic, conform Ioan 3:16, Ioan 17:1-3, Ioan 20:17, acest lucru este foarte clar.

 

De ce această făcătură a „misterului trinității”? Pentru satisfacțiile cui? A lui Dumnezeu? Sau a Fiului Său? Sau a omului? Ghici... cine se află în spatele acestei vederi? Dacă doctrina trinităţii nu este adevărată, atunci negreşit, nu vinde de la Dumnezeu. Dar atunci de unde vine? Este doar o eroare umană sau ceva mai mult? Dacă ne uităm în analele inchiziţiei, nontrinitarienii au fost vânaţi şi ucişi fără milă, în cele mai crunte chinuri.

S-ar putea să vină de la Diavolul, așa cum este scris? „Voi aveţi de tată pe diavolul; şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaş; şi nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii. .” (Ioan 8:44)

De ce urăşte Satana doctrina nontrinitariană, dacă ea nu este adevărată?

 

Răspunsul este simplu: Satana urăşte adevărul şi ştie bine că DUMNEZEU ESTE „UNUL SINGUR” ŞI NU „UNUL ÎNTREIT”. De aceea îi persecută pe cei care spun adevărul.

Domnul Isus în Ioan 3:16 spune: Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos a mai spus că Tatăl este "singurul Dumnezeu adevărat" Ioan 17:1-3.

Este cineva dintre voi, care nu este de acord cu Domnul nostru şi se crede mai înţelept?

 

Nimeni nu ar ști mai bine dacă Dumnezeu este unul singur sau unul întreit decât Dumnezeu Însuși. Să presupunem că fiinţa lui Dumnezeu este întreită: trei persoane într-o singură natură. Putem presupune pe bună dreptate că Dumnezeu este capabil să comunice această idee închinătorilor Săi dacă El a ales așa. Să presupunem că El dorește să transmită oamenilor această idee trinitariană sau triunică: cum ar face-o? El ar putea fi clar, simplu și direct pentru că nu este greu să spui: „Eu sunt întreit” sau „Eu sunt întreit într-unul: Tatăl, Fiul și Duhul”.

Pe de altă parte, Dumnezeu poate alege să Se descopere progresiv poporului Său ales pe tot parcursul Vechiului Testament, astfel încât până la sfârșitul celor 39 de cărți inspirate evreii să aibă o înțelegere inteligentă a adevărului că „Dumnezeu este Întreit”. Dar nu a făcut-o! Nici nu a lăsat problema în suspans, spunând „Ia ghiciţi măi, sunt o persoană sau mai multe?”, pentru că atunci nu ar fi formulat astfel: Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine (singular). (Exod.20:3). Dacă El ar fi fost întreit, spunea „Să nu ai alţi dumnezei afară de Noi (plural).”

Prima frază a Bibliei este: „La început Dumnezeu a făcut cerul și pământul”. În ebraică, nu există cuvântul dumnezeu la singular, nu există deloc cuvântul zeiţă, iar cuvântul pentru Dumnezeu este Elohim, un plural, care în funcţie de context poate fi folosit fie ca plural, fie ca singular. E ca şi în limba română cuvântul dumneavoastră, care în funcţie de context poate fi folosit ca singular sau ca plural.

 

Cum au considerat evreii din vechime că ar trebui tradus cuvântul elohim de la Geneza 1:1? Dacă Dumnezeul lor ar fi fost o pluralitate de persoane, aici ar fi avut cel mai temeinic motiv ca să traducă astfel „La început Dumnezeii au făcut cerul și pământul”.

Aici ar fi putut fi primul indiciu al unei pluralități în natura lui Dumnezeu, dacă ar fi existat aşa ceva. Cu toate acestea, cei 72 de învăţaţi evrei selectaţi din toate triburile lui Israel, pentru a traduce Sfintele Scripturi din ebraică în greacă, nu au dedus că aici textul sună a „dumnezei”, indicând mai mult de unul singur. Felul în care aceşti traducători evrei au tradus din ebraică în greacă textul de la Geneza 1:1 - în secolul al treilea î.Hr, vorbeşte de la sine. Ei nu au folosit theoi care înseamnă „dumnezei”. Mai degrabă au folosit ho theos care înseamnă Dumnezeu, la singular masculin (Septuaginta sau LXX).


Cum se înţelege atunci Ioan 1:1?

Textul acesta are o formulare calitativă, şi cel mai bine se reflectă în Ioan 14:9 Isus i-a zis: "De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu, dar: "Arată-ne pe Tatăl"?

Iată de ce Ioan 1:1 poate fi redat şi astfel:

La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi ca Dumnezeu era Cuvântul.



 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu