joi, 14 ianuarie 2016

Greaca fara profesor: Literele

Cum se invata greaca fara profesor?
Litera a = α (alfa) 1. 
Mergi pe Google https://www.google.ro/
2. Tastezi in motorul de cautare: alfabetul grec wikipedia
3. Iti apare rezultatul si intrii pe el
https://ro.wikipedia.org/wiki/Alfabetul_grec  
4. Verifici forma scriptica a fiecarei litere, de ex pentru litera a, ai litera α, pentru A mare ai tot A si pentru a mic ai α, care seamana un pic cu a romanesc mic, scris de mana; verifici transcrierea ei dupa literele alfabetului latin, atat in forma clasica cat si in cea moderna, rezultand transcrierea clasică pentru α (alfa) ca fiind "a", iar transcrierea modernă ca fiind "a".  
5. Verifici pronuntia clasica si moderna a fiecarei litere la sectiunea Pronunție în AFI, astfel pentru alfa vei afla /a/ (modern) sau /aː/ (antic); apoi intrii pe Google Translate, tastezi litera a la sectiunea de traducere romana - greaca si dai pe Ascultati si asculti cu atentie pronuntia https://translate.google.ro/?hl=ro#ro/el/litera%20a  
6. Te duci pe biblehub.com si intrii la sectiunea Interlinear, cauti Matei 1:1 http://biblehub.com/interlinear/matthew/1-1.htm  
7. Te uiti unde apare litera A alfa mare si litera alfa mic  
8. Vei gasi pentru alfa mic a doua litera din Dauid (adica David) Δαυὶδ, iar pentru Alfa mare vei gasi prima litera de la Abraham (adica Avraam) Ἀβραάμ  
9. Iti faci un folder sau iti notezi undeva sa nu uiti  
10. Iei mai multe versete si cauti litera pana te familiarizezi cu aceasta litera. Repeti in fiecare zi cautarea: Repetitia este mama invataturii si daca esti atent poti invata si cuvintele unde litera apare: agapē (dragoste), alētheia (adevar), adelphōs (frate), etc.. Succes!
Litera b = β (beta)
1. Intra pe Google
2. Tasteaza in motorul de cautare: alfabetul grec wikipedia
3. Apare rezultatul si intra pe el
4. Verifica forma scriptica pentru litera b: este litera β (beta), pentru B mare ai tot B si pentru b mic este β, care seamana un pic cu B romanesc mare cu codita, scris de mana; verifica transcrierea ei dupa literele alfabetului latin, atat in forma clasica cat si in cea moderna, rezultand transcrierea clasică pentru β fiind "b", iar transcrierea modernă fiind "v"
5. Verifica pronuntia clasica si moderna a literei la sectiunea Pronunție în AFI, astfel pentru beta vei afla /v/ (modern) sau /b/ (antic); apoi intria pe Google Translate, tasteaza litera b la sectiunea de traducere romana - greaca si dai pe Ascultati si asculta cu atentie pronuntia
6. Intra pe biblehub.com la sectiunea Interlinear, cauta Matei 1:1
7. Verifica unde apare litera B beta mare si litera β beta mic
8. Vei gasi pentru beta mic a treia litera din Βίβλος (adica Biblos) si a doua litera din Ἀβραάμ (adica Avraam), iar pentru beta mare vei gasi prima litera de la Βίβλος (adica Biblos)
9. Iti faci un folder sau iti notezi undeva sa nu uiti
10. Verifica mai multe versete si cauta litera pana te familiarizezi cu ea. Repeti in fiecare zi cautarea: Repetitia este mama invataturii si daca esti atent poti invata si cuvintele unde litera apare: biblos (carte), basileus (rege), presbyterou (batran) etc..
https://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_greac%C4%83_veche

Litera g = γ (Gama (sau Gamma))
1. Intra pe Google
2. Tasteaza in motorul de cautare: alfabetul grec wikipedia
3. Apare rezultatul si intra pe el
4. Verifica forma scriptica pentru litera g: este litera γ (gama); pentru G mare ai Γ si pentru g mic ai γ; verifica transcrierea ei dupa literele alfabetului latin, rezultand transcrierea clasică pentru γ ca fiind "g", iar transcrierea modernă fiind tot "g"
5. Verifica pronuntia clasica si moderna a literei la sectiunea Pronunție în AFI, astfel pentru gama vei afla între /ɣ/ și /ʝ/ (modern) sau /g/ (antic); apoi intria pe Google Translate, tasteaza "litera gamma" la sectiunea de traducere romana - greaca, dai pe Ascultati si asculta cu atentie pronuntia
6. Intra pe biblehub.com la sectiunea Interlinear, cauta Matei 1:1 si Matei 2:22
7. Verifica unde apare litera Γ gamma mare si litera γ gamma mic
8. Vei gasi pentru gamma mic prima litera din γενέσεως (adica geneseōs), iar pentru gamma mare vei gasi prima litera de la Γαλιλαίας (Galileii)
9. Iti faci un folder sau iti notezi undeva sa nu uiti
10. Verifica mai multe versete si cauta litera pana te familiarizezi cu ea. Repeti in fiecare zi cautarea: Repetitia este mama invataturii si daca esti atent poti invata si cuvintele unde litera apare: ge (pamant), legō (spun), etc..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu