miercuri, 11 iulie 2018

Românii înainte de adoptarea ortodoxiei: "Pentru alfabetul latin, bulgarii le tăiau românilor limba"

Dragi prieteni, am descoperit un articol interesant pe care îl recomand, deoarece descifrează mari enigme ale istoriei româneşti. Se pare că înainte de adoptarea ortodoxiei, romanii au scris în limba latină şi au fost romano-catolici.
Articolul se numeşte:

"Pentru alfabetul latin, bulgarii le tăiau românilor limba" 
Pentru alfabetul latin bulgarii ne tăiau limba…
Există mai multe surse care atestă acest fapt. În perioada anilor 106-900 strămoşii noştri foloseau alfabetul latin, alfabet prin care la noi ajungeau sfintele scripturi creştine.
Către anul 900, aproape întreg spaţiul populat de români (inclusiv Republica Moldova de astăzi),era sub dominaţia Imperiului Bulgar, care se creştinase de curând şi adoptase grafia slavonă.
Anume în acel timp regii bulgari, pentru a ne stăpâni mai bine, au impus românilor grafia şi limba slavonă.
Conform poruncilor date atunci, preoţilor noştri care îndrăzneau să citească în limba latină in Biserica, li se tăia limba, iar cărţile şi toate documentele scrise cu litere latine au fost arse…

Intr-o carte tipărită la Buda, în 1844  în limba bulgară, întitulată Ţarstvenica,  se spune:

„S’au însemnat în nişte cărţi vechi scrise de mână că, după reposarea patriarhului bulgar, Sfântul Ioan carele a ridicat pe Asan la împărăţie, a chemat Asan dela Ohrida pe părintele Teofilact, a luminat şi a curăţit toată Bulgaria de eresurile de cari multe se aflau atunci în ea.

După aceea a invitat pe împăratul Asan de a trecut în Valahia, să o cucerească şi să o cureţe de eresul roman, care pe atunci domnea în ea; şi Asan s’a dus şi a supus amândouă Valahiile sub stăpânirea sa, şi a silit pe Valahi, cari până atunci citeau în limba latină, să lese mărturisirea romană, şi să nu citească în limba latină, ci în cea bulgară, şi a poruncit ca celui ce va citi în limba latină să i se taie limba, şi de atunci Valahii au început a citi bulgăreşte”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu