sâmbătă, 29 martie 2025

CINE ESTE DUMNEZEUL ADEVĂRAT?

De ce trebuie pusă întrebarea: Cine este Dumnezeul adevărat? Dacă nu ar fi atâția dumnezei în lume, nu ar exista nici această întrebare, însă deoarece există, această întrebare este vitală, deoarece puzderia de dumnezei falși, inventați de oameni, devini idoli, iar idolatria este un păcat capital, după cum se scrie:

1Corinteni 6:9. Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: .... nici închinătorii la idoli, ...10. ... nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.

Dacă citim Biblia cu atenţie găsim nişte versete care declară următoarele, arătând spre un Singur şi Unic Dumnezeu, care nu are seamăn:

Ce se arată cu adevărat în Biblie, comparând versiunea făcută de Dumitru Cornilescu, cu Biblia în textul ebraic?

Exodul 20:

1. Atunci Dumnezeu (în ebraică Elohim) a rostit toate aceste cuvinte şi a zis:

2. "Eu sunt Domnul (în ebraică Yehowah) Dumnezeul tău (în ebraică Eloheka) care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei.

3. Să nu ai alţi dumnezei (în ebraică Elohim) afară de Mine.

Eu sunt Domnul (în ebraică YEHOWAH), şi nu mai este altul, afară de Mine nu este Dumnezeu (în ebraică Elohim). Eu te-am încins, înainte ca tu să Mă cunoşti. (Isaia 45:5)

Ca să se ştie, de la răsăritul soarelui până la apusul soarelui, că afară de Mine nu este Dumnezeu (în ebraică Elohim): Eu sunt Domnul (în ebraică YEHOWAH), şi nu este altul. (Isaia 45:6)

Căci aşa vorbeşte Domnul (în ebraică YEHOWAH), Făcătorul cerurilor, singurul Dumnezeu (în ebraică Elohim) care a întocmit pământul, l-a făcut şi l-a întărit, l-a făcut nu ca să fie pustiu, ci l-a întocmit ca să fie locuit: "Eu sunt Domnul (în ebraică YEHOWAH), şi nu este altul! (Isaia 45:18)

Aduceţi-vă aminte de cele petrecute în vremurile străbune; căci Eu sunt Dumnezeu (în ebraică Elohim), şi nu este altul, Eu sunt Dumnezeu (în ebraică Elohim), şi nu este niciunul ca Mine. (Isaia 46:9)

Şi veţi şti că Eu sunt în mijlocul lui Israel, că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru (în ebraică Yehowah Elohekem), şi nu este altul afară de Mine. Şi poporul Meu niciodată nu va mai fi de ocară. (Ioel 2:27) 

Ca să se risipească orice urmă de confuzie, voi pune întrebarea încă odată: Cine este acel Singur şi Unic Dumnezeu, fără de pereche?

1. Doar Tatăl? Yehowah?

2. Doar Tatăl şi Fiul? Yehowah şi Yeşhua?

3. Doar Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt? Yehowah, Yeşhua şi o a treia persoană numită “Duhul Sfânt”?

Care a fost credința Domnului nostru Iesus Christos?

Ioan 17

1. După ce a vorbit astfel, Isus a ridicat ochii spre cer şi a zis: "Tată, a sosit ceasul! Proslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul Tău să Te proslăvească pe Tine,

2. după cum I-ai dat putere peste orice făptură, ca să dea viaţa veşnică tuturor acelora pe care I i-ai dat Tu.

3. Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu.

Dacă comparăm Exodul 20:1-3 cu afirmaţiile din Ioan 17:1-3, ne putem da seama cu uşurinţă. Numai că unii sunt presaţi sau stresaţi de nişte idei venite prin niste aşazise consilii ecumenice, care doresc să creadă mai mult, decât se declară inteligibil, în Biblie.

Ei bine, să vedem ce surse s-au folosit acolo şi care a fost atmosfera acestor consilii, una paşnică şi sfântă sau una contrară acestor două mari calităţi, necesare mântuirii?

Cerința lui Dumnezeu este clară: Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul (alte manuscrise redau “Dumnezeu”). (Evrei 12:14)

Oare consiliile de elaborare a dogmelor au făcut acest lucru posibil?

Vă rog să observaţi atmosfera necreştină de la conciliile aşazise ecumenice (unde dragoste nu e, nimic nu e, nici chiar adevăr):

Atmosfera neiubitoare, necreştină a sinodul numit “Sinodul (Conciliul) de la Niceea” (325) a fost descrisa de istoricul roman Ammianus Marcellinus. El spune ca figuranţii de acolo s-au comportat ca niste câini turbaţi gata gata să se sfâşie. Cel mai infierbântat a fost episcopul din Mira Liciei, împărţind inamicului sau public nr 1, lui Arius, nişte palme generoase, pentru care a fost dat afară din marele consiliu.

Dar ce s-a întâmplat după Niceea? Dacă atunci au fost gata să se sfâşie, mai apoi chiar au făcut-o.

Iată nişte fragmente de istorie, de pe timpul când se făceau crezurile şi în ce atmosferă nesfântă, nepaşnică şi neiubitoare se făceau:

Sub patronajul împăratului roman Teodosie I, în anul 381, la Sinodul (Conciliul) al II-lea de la Constantinopol s-a oficializat şi impus o ipotetică doctrină a Trinităţii, pentru a cărei înţelegere (stabilire corectă) fracţiunile rivale (partidele de susţinători) s-au luptat încă câteva secole. Datorită faptului că mulţi au început să creadă în doctrina păgână a nemuririi sufletului, acest consiliul a degenerat în chemarea duhurilor celor morţi şi întrebarea sfinţilor morti, ca să le răspundă în materie de credinţă şi Biblie. Pentru prima oară, aici, la acest Sinod a fost inclus cuvântul Trinitate într-un “credo” (credeu) al Bisericii.

 Cum comentaţi următoarele?

“Jubilării și veselie la blestemarea în chinurile iadului a adversarului umilit . . . degenerarea și decăderea este rapidă începând cu Sinodul Ecumenic de la Niceea la cel de la Efes unde fiecare tabără a venit hotărâtă să folosească orice mijloace pentru a-și strivi adversarul, mergând de la precipitarea lucrărilor până la manevre în culise, de la influența ocultă până la mită și șantaj; a fost prezentă acolo încurajarea (dacă nu apelul deschis) violenței mulțimii pentru influențarea deciziilor întrunirii; fiecare avea propria gloată de prostime violentă adusă de acasă pentru a-și sprijini ‘tabăra’; și nici unul nu se dădea înapoi de la nici un mijloc pentru a obține împlinirea anatemelor și blestmelor lor către ceilalți prin instigarea persecuției funestei stăpâniri a vremii.’ (H.H. Milman, D.D., History of Latin Christianity, New York, 1871, p 226).

Cel numit "Sfântul Părinte" Grigorie din Nazianz vorbește de ei ca ‘adunări de cocori și gâște’ (Schaff, History of the Christian Church, ii. 347). Dezgustat din cale afară, el a refuzat să aibă de a face cu ei, spunând: ‘Ca să spun adevărul, înclin să mă feresc de orice adunare a Episcopilor, pentru că până acum nu am văzut niciodată vreun Sinod care să se sfârșească cu bine, sau care să alunge relele în loc să le crească. Pentru că la aceste întruniri (și nu cred că mă exprim prea aspru aici) arțăgoșenia de nedescris și ambițiile prevalează . . . de aceea eu m-am retras și mi-am găsit liniștea sufletească în singurătate.’ (Ep. Ad. Procop., 55 old order, Schaff, Hist. Christ. Church, ii. 347).

Al treilea Sinod Ecumenic al Bisericii, care s-a ținut la Efes în 431 A.D. a fost marcat de ‘intrigă infamă, nemiloasă sete de acuzare și violență brută’ (Schaff, Hist. Christ. Church, ii. 348). Ambele facțiuni au venit cu escorte înarmate, ca și cum s-ar fi dus la război (Ibid., ii. 723 – 725), fiind urmate de gloate mari de plebe ignorantă, sclavi și matrozi, drojdia Constantinopolelui, țărănime, hoarde de femei, toți gata de violență și dezordini; orașul era patrulat de trupe (Ibid., i. 242), iar Nestor și Ioan din Antiohia aveau gărzi de corp înarmate pentru a fi protejați de violenta tabără a lui Chiril (Ibid., p. 242). Cele două tabere s-au luptat în stradă și mult sânge a curs (Ibid., p. 242). La citirea Hotărârii imperiale se produse o așa răzmeriță încât Episcopii rivali au fost arestați (Ibid., i. 242). S-a făcut imediat un efort de a se organiza un Sinod în Constantinopole, dar atât de mare a fost frica de revoltă încât a trebuit să fie amânat și transferat la districtele suburbane de peste Bosfor (Ibid., i. 242).

Dumnezeu să ne lumineze şi să ne binecuvânteze prin adevărul Său şi să ne dea o minte pașnică, ageră şi înţeleaptă, pentru a deosebi adevărul de falsitate, şi grâul de neghină, pentru slava Sa şi a Fiului Său şi pentru mântuirea noastră, care ne aşteaptă numai în cazul în care biruim întunericul şi toate neadevărurile venite din parea Diavolului cel foarte viclean! Amin!

Pentru o TREZIRE ADEVĂRATĂ citeşte mai mult Biblia și cu mare atenție, spre slava cunoştinţei  lui Dumnezeu și a Fiului Său.

Dacă vrei cu adevărat ca Dumnezeu să te primească în rândul copiilor Săi, trebuie să-l cunoști așa cum este El, nu într-un mod greșit. 

Nu poți avea un alt Dumnezeu decât Moise, profeții și Domnul Iesus Christos. Dacă conform lui Moise, a profeţilor din Biblie şi a Domnului Isus, Tatăl este singurul Dumnezeu adevărat, nu poți adăuga pe nimeni alături de El, nici măcar pe Domnul Isus.

Tatăl este Singurul şi Inegalabilul Dumnezeu, care nu are seamăn. 

Harul şi pacea să vă însoțească pe toți iubitorii de adevăr, și să le aveți din belșug de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos, Fiul Său!

Slăvit şi onorat să fie iubitul nostru Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc şi iubitul său Fiu unic-născut, Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos, în veci de veci! Amin!

Şi Dumnezeu să ne dea gândul cel bun în a alege bine! Amin!

 

vineri, 28 martie 2025

Despre Isaia 9:6 și Ioan 1:1

 Pot să vă cer un ultim lucru despre Ioan 1:1? Distribuiți, vă rog această postare.

Am două informații importante, despre Isaia 9:6 și Ioan 1:1, care trebuie să ajungă la cât mai multă lume.

Isaia 9:6 în Biblia lui Martin Luther

Să ne uităm la termenii ebraici din Isaia 9:6>

pele-joez-el-gibbor-abi-ad-sar-shalom

Savantul Wilhelm Gesenius traduce termenul ebraic „el gibbor” ca „puternic (el) erou (gibbor)”. Martin Luther, celebrul reformator, o redă după cum urmează (fără Dumnezeu):

Isaia 9:6 Lutherbibel 1912, Denn uns ist ein Kind geboren, ein Sohn ist uns gegeben, und die Herrschaft ist auf seiner Schulter; er heißt Wunderbar, Rat, Held (erou), Ewig-Vater Friedefürst;

Chiar și versiunea modernizată nu conține cuvântul Dumnezeu (Gott);

Modernisiert Text, Denn uns ist ein Kind geboren, ein Sohn ist uns gegeben, welches HERRSChaft ist auf seiner Schulter; și se numește Wunderbar, Rat, Kraft (Strong), Held (Erou), Ewig-Vater, Friedefürst,

Biblia Martin Luther, Isaia 9:6, Căci ni s-a născut un copil, ni s-a dat un fiu, și domnia va fi pe umărul lui; și numele lui va fi numit Minunat, Sfetnic, Erou, Tată veșnic, Prinț al păcii;

Biblia Luther revizuită, Isaia 9:6, Căci ni s-a născut un copil, ni s-a dat un fiu și stăpânirea va fi pe umărul lui; și numele lui va fi numit Minunat, Sfetnic, Puternic, Erou, Tată veșnic, Prinț al păcii;

Să ne uităm la Ioan 1:1

Se știe de mult că anumite cuvinte au fost combinate de primii creștini, aceste cuvinte fiind numite de experți Nomina Sacra. Schimbând o literă a cuvântului prescurtat scris sub forma Nomina Sacra (din greșeală sau intenție), expresia capătă un cu totul alt sens.

De exemplu, în textul din secolul al IV-lea numit Codex Sinaiticus, 2 Petru 1:1 are cuvântul „kyrios” în forma Nomina Sacra:

Simon Petru, slujitorul și apostolul lui Isus Hristos, celor care au dobândit o credință la fel de prețioasă ca a noastră în adevărul Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos:

Cu toate acestea, în textul secolului al V-lea numit Codex Alexandrinus, cuvântul theos (zeu) este deja prezent și a rezultat această versiune:

Simon Petru, slujitorul și apostolul lui Isus Hristos, celor care au dobândit o credință la fel de prețioasă ca a noastră în adevărul Dumnezeului și Mântuitorului nostru Isus Hristos:

Deci, este foarte posibil ca asta să fie de fapt ceea ce sa întâmplat și în Ioan 1:1.

În textele biblice antice, cuvântul Υἱός (Huios – însemnând: Fiul) este prescurtat ca ΥΣ, aceasta este forma „Nomina Sacra”. În mod similar, cuvântul Θεός (Theos – care înseamnă „Dumnezeu”) este prescurtat ca ΘΣ în forma Nomina Sacra. Rețineți că ambele cuvinte se termină cu litera Σ și doar prima literă trebuie schimbată.

Dacă Ioan 1:1 avea cândva cuvântul ΥΣ (Fiu), atunci acesta este ceea ce spunea textul original:

Ioan 1:1 La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Fiul era Cuvântul.




Dumnezeu să ne binecuvânteze prin adevărul Său! Amin!

Pentru o TREZIRE ADEVĂRATĂ citeşte serios Biblia, roagă-te să o înțelegi corect și apoi aplică tot ce ai învățat în viața ta.


Dacă vrei să colaborăm pentru a ajuta pe semeni să-l cunoască mai bine pe Dumnezeu, lasă-mi un mesaj la comentarii sau în e.mail (yaniro11@yahoo.com).


joi, 27 martie 2025

Autoritatea Scripturii (text preluat)

 Autoritatea Scripturii


Creștinismul se bazează pe o înregistrare scrisă considerată a fi însuși Cuvântul lui Dumnezeu (2 Timotei 3:16). Mesajul coeziv al Bibliei și împlinirea profetică o deosebesc de alte texte religioase care depind adesea de un singur profesor sau de tradiții.


1. Dovezi manuscrise: Numai Noul Testament este susținut de mii de manuscrise. Cercetătorii implicați în critica textuală, cum ar fi lucrările colecțiilor extinse de la instituții precum Centrul pentru Studierea Manuscriselor Noului Testament, remarcă consistența remarcabilă a acestor copii.


2. Coroborare arheologică: Descoperiri precum Manuscrisele de la Marea Moartă (găsite la Qumran) confirmă transmiterea antică a Scripturilor Vechiului Testament cu variații minime. Artefacte precum Stela Tel Dan care face referire la „Casa lui David” și Piatra Pilat care atestă existența istorică a lui Ponțiu Pilat, se aliniază cu relatările Scripturii. Astfel de dovezi arheologice și istorice au afirmat în mod constant fiabilitatea narațiunii biblice.


3. Precizie profetică: Multe profeții ale Vechiului Testament, inclusiv viziunile lui Daniel (Daniel 9:24–27) sau profețiile mesianice ale lui Isaia (Isaia 53), găsesc împlinire în evenimente istorice explicite și în viața, moartea și învierea lui Isus Hristos.

Sursa Bible Hub newsletter


marți, 25 martie 2025

Devenind asemenea lui Hristos

 Devenind asemenea lui Hristos

(Text preluat)

Scriptura ne spune că noi, cei care aparținem lui Hristos, suntem acum ambasadori pentru Hristos. În calitate de ambasadori, suntem însărcinați cu două lucruri: misiunea lui Dumnezeu și caracterul lui Isus.

Scopul pe care ni-l stabilește acest pasaj pare destul de simplu: să devenim din ce în ce mai mult ca Isus în modul în care acționăm, gândim și simțim și, de asemenea, să îndeplinim scopurile pe care Dumnezeu le are pentru viața noastră. Avem sarcina de a împlini lucrarea lui Dumnezeu în modul în care El dorește să o facă, urmând „cuvântul adevărului” sau, Biblia.

În calitate de creștini, ar trebui să ne străduim să fim asemenea lui Hristos. Vrem să avem aceeași minte și atitudine pe care le-a avut El. Încurajarea lui Pavel către Timotei din 2 Timotei 3:15 întărește această mentalitate cu privire la caracterul nostru. În mijlocul unei culturi care cârtește și se ceartă, tu acționează ca Isus.

În această scrisoare, Pavel îi spune lui Timotei să nu se rușineze de trecutul său, ci, în schimb, să lase trecutul său să fie o mărturie a modului în care Isus i-a schimbat viața. Trecutul tău face parte din povestea ta și nu este ceva de care să-ți fie rușine. Este o modalitate prin care le poți arăta altora cum Isus ți-a schimbat viața.

Cel mai bun mod în care putem continua să fim transformați de Isus este să căutăm continuu adevărul Său în Scriptură. Pe măsură ce viața noastră este condusă de Scriptură și Duhul Sfânt, mintea, inima și mâinile noastre sunt schimbate pentru a semăna mai mult cu Hristos.

Cum te poți asemăna mai mult cu Hristos astăzi? Gândește-te la câțiva pași mici pe care îi poți face pentru a începe să îți schimbi gândirea și acțiunile spre misiunea lui Dumnezeu sau spre caracterul lui Hristos. Cere-i ajutorul lui Dumnezeu în timp ce încerci să-L urmezi zilnic.

duminică, 23 martie 2025

Când a căzut Paștele evreiesc, în nota de subsol a traducerii Békés Dalos

 Din nota de subsol a traducerii Békés Dalos despre când a căzut Paștele evreiesc

Despre Paștele evreiesc (timpul) paginile 413, 414

„Ioan 13, 1-17. Înainte de sărbătoarea Paștilor, Iisus, știind că a venit ceasul să moară, a mâncat împreună cu ucenicii săi masa de Paște prescrisă de Legea lui Moise (cf. Mt 26, 17 și urm.).

Conform Legii lui Moise, Paștele a început pe 15 a lunii Nisan (care cade în prima jumătate a lunii aprilie, după calculele noastre),...

Pe baza cercetărilor recente, a unei examinări mai detaliate a textelor Scripturii și a Manuscriselor de la Marea Moartă, cercetătorii subliniază că esenienii care trăiau în Qumran au folosit un calendar mai vechi care era diferit de calendarul oficial evreiesc din timpul lui Isus. Acest calendar a fost ajustat la anul solar și, conform acestuia, Paștele suferinței lui Isus nu a căzut sâmbătă, așa cum este Paștele oficial al evreilor conform Evangheliei Sfântului Ioan, ci miercuri. Potrivit primilor trei evangheliști, ziua pregătirii pentru Paști, momentul tăierii mielului de Paște, era marți seara. Adică Matei, Marcu și Luca calculează Paștele după calendarul esenian, iar după ei – pe baza noii explicații – ultima cină nu a avut loc joi, ci marți, iar Iisus nu a fost arestat de evrei joi noaptea, ci miercuri dimineața”.



În imagine,  József Gellért Békés O. S. B. (József Bruzer, Gerardus Békés) (Budapesta, 3 ianuarie 1915 – Sankt Lambrecht (Austria), 29 iulie 1999) a fost un călugăr benedictin, teolog laureat al Premiului Széchenyi, poet, traducător al Bibliei, teolog și poet, profesor universitar (reprezentant Abația Teritorială Pannonhalma).(Wikipedia)



vineri, 21 martie 2025

Tratament Armaghedon „fără panică”.

 Tratament Armaghedon „fără panică”

Asteroidul Apophis va orbita lângă Pământ în 2029 și 2036, iar oamenii de știință au început o operațiune de „salvare din panică” în urmă cu câțiva ani. Asteroidul nu vine singur, ci este înconjurat de o centură de meteoriți lungă de un kilometru, precum albinele care înconjoară o regină. După descoperirea din 2004, pe 10 ianuarie 2013, la ora 1:00, Patrick Paolucci, președintele observatorului, a comentat evenimentele și a răspuns la întrebări la camera spațială SLOOH a Observatorului Insulelor Canare. Pe baza datelor din 2011, 2012 și 2013, NASA a exclus ca asteroidul să ajungă pe Pământ în 2029 și 2036. Unii consideră că aceasta este o acțiune de a nu crea panică, deoarece oamenii de știință nu pot face nimic în acest sens. Pe 13 aprilie 2029, asteroidul va trece foarte aproape de Pământ, mai aproape de orbita geostaționară (aproximativ 30.000 km). Nu există încă niciun pericol aici, deși ar putea lovi câțiva sateliți. Astăzi, există 1.419 sateliți artificiali care orbitează Pământul, dintre care 561 aparțin SUA, 137 Rusiei, 180 Chinei și 541 altor state. Și acest număr este în continuă creștere. Nu este, așadar, o surpriză că Starlink folosește o rețea de sateliți pe orbită joasă a Pământului, la o altitudine de aproximativ 550 km, pentru a oferi servicii de internet. Pe 13 aprilie 2036, asteroidul va trece foarte aproape, la aproximativ 8 km de Pământ. Dacă măsurăm acești kilometri de la nivelul mării, potențialul unei coliziuni cu Pământul este uriaș, având în vedere că gravitația Pământului îl poate absorbi sau îl poate apropia de munți mari... Nu e de mirare că Mark Zuckerberg construiește un buncăr anti-apocalips de 250 de milioane de euro, scrie lefigaro.fr. Potrivit Wired, Zuckerberg a construit un buncăr de 464 m², astfel încât miliardarul și familia sa să poată găsi adăpost în cazul unui dezastru apocaliptic.

Suntem în Luna 1, anul 5982 de la crearea Lumii

 Prima noapte din anul biblic 5982

Conform cercetării făcute de David Rice, SUA, autorul studiului "Cursul Timpului"
Prima zi calendaristică a început marți, după apusul soarelui și a ținut până miercuri la apusul soarelui, fiind ziua a patra din săptămâna biblică.
Miercuri a fost prima zi din Luna I (numită Abib și Nisan) a Calendarului Biblic
Marți seara după asfințitul soarelui a început prima zi calendaristică a noului an, după Calendarul lui Dumnezeu, noaptea de 1 Abib (Nisan) și a ținut până miercuri (19 Martie) la asfințitul soarelui.
Calendarul este făcut de Dumnezeu, conform relatării din Geneza 1:14. El a ales câte ceasuri să aibă o zi, câte zile să aibă o săptămână, câte zile să aibă o lună şi câte luni să aibă anul. Tot El a făcut cele 12 constelaţii speciale ale cerului (menționate în Vechiul Testament) pentru a indica mersul lunilor anului şi tot El a ales care va fi prima lună a anului.
La evreii din vechime noul an începea la Echinoxiul de Primăvară.
"Moise a mai poruncit ca, anual, în luna Xanthicos, numită de noi Nisan, şi cu care începe anul nostru, în a paisprezecea zi de la începutul lunii, atunci când soarele se află în constelaţia Berbecului - căci în această lună am fost noi sloboziţi din robia egiptenilor, să se aducă aceeaşi jertfă împlinită de noi, aşa cum am mai spus, la părăsirea Egiptului.”
Iosif Flaviu (din neam de preoţi evrei, care a trăit în secolul I AD), Antichitatile Iudaice, Cartea 3, Capitolul 10.
Din cărţile din antichitate mai aflăm detalii importante, cum ar fi:
„Moise a calculat prima lună de la începutul Echinocțiului de Primăvară,” Viata Lui Moise, Cartea II XLI, 222, Philon Alexandrinul, filozof evreu, pe numele real Yedidia Ha'alexandroni.
Evenimentul Echinocţiului de Primăvară a fost menţionat şi de cel mai mare istoric creştin din Antichitate:
„pentru evrei, prima lună a fost după Echinocțiul (de Primăvară)”, Eusebiu, Istoria ecclesistică, VII, 32
*Calendarul Jubileelor derivă din 1 Enoh şi a fost respectat la Qumran. O anumită zi din lună cade în aceeaşi zi a săptămânii în fiecare an; de ex. Anul Nou cade întotdeauna într-o zi de miercuri. Unii teologi au sugerat, ca o soluţie la problema datării Cinei de pe urmă, că Isus a celebrat Paştele în conformitate cu acest calendar, adică, într-o marţi seara.
BIBLIOGRAFIE
R. H. Charles, The Book of Jubilees, 1902; G. L. Davenport, The Eschatology of the Book of Jubilees, 1971; A. Jaubert, The Date of the Last Supper, 1963.
R.J.B."
Sursa Dictionar Biblic
Prima lună a anului biblic începe primăvara.
Exodul 12:
2. "Luna aceasta va fi pentru voi cea dintâi lună; ea va fi pentru voi cea dintâi lună a anului.
Totalul lunilor unui an este de 12 luni şi există patru anotimpuri, fiecare anotimp are trei luni, fiecare lună fiind menţionată în Biblie, acestea fiind numerotate de la 1 la 12.
Anotimpurile biblice au câte 91 de zile fiecare, primele două luni a fiecărui anotimp având 30 de zile, iar ultima 30+1.
Anotimp primăvara
Luna 1 = Nisan (Martie-Aprilie)
5 12 19 26 Duminică
6 13 20 27 Luni
7 14 21 28 Marți
1 8 15 22 29 Miercuri
2 9 16 23 30 Joi
3 10 17 24 Vineri
4 11 18 25 Sâmbăta
Luna 2 = Iyar (Aprilie-Mai)
3 10 17 24
4 11 18 25
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
Luna 3 = Sivan (Mai-Iunie)
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
3 10 17 24 31
4 11 18 25
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
Anotimp vara
Luna 4 = Tammuz (Iunie-Iulie)
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
3 10 17 24
4 11 18 25
Luna 5 = Av (Iulie-August)
3 10 17 24
4 11 18 25
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
Luna 6 = Elul (August-Septembrie)
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
3 10 17 24 31
4 11 18 25
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
Anotimp toamna
Luna 7 = Tishri (Septembrie-Octombrie)
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
3 10 17 24
4 11 18 25
Luna 8 = Cheshvan (Octombrie-Noiembrie)
3 10 17 24
4 11 18 25
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
Luna 9 = Kislev (Noiembrie-Decembrie)
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
3 10 17 24 31
4 11 18 25
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
Anotimp iarna
Luna 10 = Teves (Decembrie-Ianuarie)
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
3 10 17 24
4 11 18 25
Luna 11 = Shevat (Ianuarie-Februarie)
3 10 17 24
4 11 18 25
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
Luna 12 = Adar (Februarie-Martie)
1 8 15 22 29
2 9 16 23 30
3 10 17 24 31
4 11 18 25
5 12 19 26
6 13 20 27
7 14 21 28
+ Ziua 0
CALENDARUL EBRAIC BIBLIC, bazat pe Geneza 1:14