Astăzi era pregătirea pentru primul sabat săptămânal din prima lună a anului, Abib (zis şi Nisan).
Schimbarea calendarului nu a schimbat ziua a saptea
Unii oameni au sugerat ca schimbarea calendarului facuta de Papa Grigore al XIII-lea a facut ca zilele saptamânii sa fie încurcate si de aceea astazi nu putem sti care este ziua a saptea.
În anul 1582, Papa Grigore a schimbat calendarul. (Calendarul nostru de astazi este numit „calendarul gregorian” în urma acestei schimbari.) Oricum, schimbarea nu a afectat ciclul saptamânal.
Ce a facut mai exact Papa Grigore calendarului? Înainte de 1582, era în vigoare calendarul iulian, instituit de Iulius Cezar în jurul anului 46 î. Hr. Dar calendarul iulian a calculat lungimea anului la 365 zile si un sfert, când de fapt lungimea lui este mai mica cu unsprezece minute. Aceste unsprezece minute s-au adunat, iar pâna în anul 1582, numaratoarea calendarului era la o diferenta de zece zile fata de sistemul solar. Papa Grigore a scazut pur si simplu acele zece zile din numaratoarea calendarului. Era joi, 4 octombrie 1582, iar urmatoarea zi, vineri, trebuia sa fie 5 octombrie. Dar Grigore a stabilit ca va fi 15 octombrie, adaugând exact 10 zile pentru a aduce calendarul în armonie cu corpurile ceresti.
Schimbarea de calendar a Papei Grigore a încurcat cumva zilele saptamânii? Nu. Vinerea a venit dupa joi, iar sâmbata a urmat zilei de vineri. A ramas aceeasi zi a saptea, iar ciclul saptamânal nu a fost perturbat.
Text preluat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu