duminică, 21 aprilie 2024

Documentar: Când este Învierea? (Partea 1)

 

CÂND ESTE ÎNVIEREA?

 

CALENDARUL BAZAT PE DATELE BIBLICE ESTE ESENŢIAL PENTRU CALCULAREA CORECTĂ A PAŞTELUI ŞI APOI A DATEI ÎNVIERII DOMNULUI NOSTRU ISUS CHRISTOS.

Anul acesta - 2024 - învierea este sărbătorită diferit în creştinătatea răsăriteană faţă de cea apuseană - inclusiv de către cei ce-şi spun "pocăiţi". Cum este posibil ca cei din vest să sărbătorească Învierea diferit faţă de cei est - şi viceversa, uneori la diferenţe mari de circa o lună?

 

În Biblie este arătat clar cum au fost „vremurile (anotimpurile), zilele şi anii" hotărâte de Dumnezeu şi ce anume arată cursul timpului acestora:

- soarele, luna şi stelele

 

Facerea (Geneza) BC 1:

14. Dumnezeu a zis: "Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne care să arate vremurile, zilele şi anii;

15. şi să slujească de luminători în întinderea cerului, ca să lumineze pământul." Şi aşa a fost.

16. Dumnezeu a făcut cei doi mari luminători, şi anume: luminătorul cel mai mare ca să stăpânească ziua, şi luminătorul cel mai mic ca să stăpânească noaptea; a făcut şi stelele.

17. Dumnezeu i-a aşezat în întinderea cerului ca să lumineze pământul,

18. să stăpânească ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.

 

Biblia Ortodoxă

14. Si a zis Dumnezeu: "Sa fie luminatori pe taria cerului, ca sa lumineze pe pamant, sa desparta ziua de noapte si sa fie semne ca sa deosebeasca anotimpurile, zilele si anii,

15. Si sa slujeasca drept luminatori pe taria cerului, ca sa lumineze pamantul." Si a fost asa.

16. A facut Dumnezeu cei doi luminatori mari: luminatorul cel mai mare pentru carmuirea zilei si luminatorul cel mai mic pentru carmuirea noptii, si stelele.

17. Si le-a pus Dumnezeu pe taria cerului, ca sa lumineze pamantul,

18. Sa carmuiasca ziua si noaptea si sa desparta lumina de intuneric. Si a vazut Dumnezeu ca este bine.

Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu