luni, 8 aprilie 2024

Documentar despre ereziile cultului Martorii lui Iehova (apologie) 2

 

PERICOLUL ÎN CARE SUNT MARTORII LUI IEHOVA

 

DE CE SUNT MARTORII LUI IEHOVA ÎN PERICOL?

 

-      Oricine o ia inainte, si nu ramane in invatatura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine ramane in invatatura aceasta are pe Tatal si pe Fiul. (2Ioan.1:9)

 

Vedem din textul citat, că toţi acei care nu rămân la învăţătura Domnului Isus, sunt de fapt fără aprobarea lui Dumnezeu. E o avertizare gravă, pentru noi toţi, nu numai pentru Martori.

 

Putem şti, dacă ideile Martorilor sunt corecte, dacă ne uităm de unde sunt luate: din Biblie sau din cărţile unor oameni?

 

Martorii lui Iehova sunt învățați de personalul lor că religia și învățăturile lor provin de la Dumnezeu. Dar Charles Taze Russell, fondatorul lor, a susținut că s-a uitat în grădina diferitelor culte și a cules florile pe care le-a preferat, din care a făcut un buchet (vezi mărturia din cartea Taina Împlinită). Evident, “florile” acestea reprezintă învățăturile, și grădinile bisericile creștine.

 

Conexiunea cultului Martorilor cu idei şi practici dubioase

 

De aceea anumite aşazise “flori” culese de Russell nu se găsesc în Biblie, ci în grădina anumitor biserici existente în vremea lui. O astfel de floare este doctrina celor șapte timpuri (a celor 2520 de ani), mirosită în diferite moduri (grupuri) adventiste și preadventiste. Prin miros se înțelege interpretarea ei. Deci, cum putem discerne care miros vine de la Dumnezeu și care nu? Cum au verificat Russell şi companionii săi dacă teoria celor 2520 de ani este de la un om sau din duhul lui Dumnezeu?

 

Surse folosite de Martorii timpurii (auto-numiţi „Studenţii Bibliei”)

 

Adventismul şi neo-adventismul (ramurile desprinse din adventismul primitiv de pe timpul lui William Miller), piramidologia, Seola (Angels and Womens), etc..

 

Mulţi membrii din cultul Martori lui Iehova nu știu că învăţătura lui CT Russell despre cele șapte timpuri (pentru a se înțelege viziunea lui despre cei 2520 de ani) a fost preluată de la liderul adventist William Miller, liderul Adventiştilor timpurii. Ei cred că a descoperit-o Russell şi asociaţii săi. Dar nu este aşa. Această învăţătură despre cei 2520 de ani exista deja. Ei au preluat-o din adventism, Russell fiind conectat cu Adventiştii timpurii - de fapt el însuşi mărturiseşte că primii săi asociaţi au fost adventişti, cum ar fi George Storrs, Jonas Wenel, Nelson H. Barbour, etc..

Baza acestei doctrine a fost luată de la adventişti, iar ei, la rândul lor, au luat-o de la alţii. Cine dorește poate examina cum sună această doctrină în viziunea adventistă.

Cei 2520 de ani, de William Miller sunt descrişi în cartea:

William Miller's 2520 Prophecy: A comprehensive and detailed research exposing the errors of the 2520 prophecy. Profeția despre 2520 (de ani) a lui William Miller: o cercetare cuprinzătoare și detaliată care expune erorile profeției despre 2520 (de ani). Paperback (Volum broşat) – apărul la 19 Iunie, 2016, şi se poate cumpăra de pe Internet.

 

Pericolul de a fi în cultul Martorii lui Iehova, vine din faptul că ei au susţinut şi în parte mai susţin nişte viziuni adventiste şi neo-adventiste despre anumite evenimente, bazate pe anumite răstălmăciri ale unor pasaje din Biblie. Apoi din aceste doctrine adventiste ei şi-au dezvoltat propria lor interpretare, cum că timpul naţiunilor pentru a domni pe pământ s-a sfârşit în 1914, când a fost înscăunat Domnul Isus Christos ca rege executiv peste pământ. Ei cred că înscăunarea în autoritatea regală executivă a Domnului Isus Christos a avut loc abia la 1914 şi nu după înălţarea sa la cer. Atunci Domnul Isus a luat locul lui Satan la guvernarea pământului, întronându-se în locul lui Satan la afacerile acestei lumi, abia în octombrie 1914. Învăţătura Martorilor spune ca El domneşte în mijlocul vrăjmaşilor săi doar de la 1914.

 

-      Domnul va intinde din Sion toiagul de carmuire al puterii Tale, zicand: "Stapaneste in mijlocul vrajmasilor Tai!" (Ps.110:2)

-      El I-a pus totul sub picioare si L-a dat capetenie peste toate lucrurile, Bisericii (Efeseni 1:22)

 

Ei mai cred că în 1918 Domnul Isus a vizitat toată creştinătatea şi a aprobat doar cultul Martorilor, singura ca fiind pe calea cea bună. Tot în acest an - susţin ei, toţi cei care au murit aprobaţi, au fost înviaţi la cer, să domnească cu regele Isus în glorie. De asemenea, ei susţin că Dumnezeu a investit  (uns) pe primului lider Charles Taze Russell şi apoi pe ceilalţi şefi ai organizaţiei lor ca agenţi direcţi ai lui Dumnezeu, un fel de canal de comunicare cu pământenii, ceilalţi lideri creştini fiind respinşi în anul 1918. A nu recunoaşte autoritatea regală a Domnului Isus Christos până în 1914 este o mare erezie:

 

Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: "Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. (Mat.28:18)

 

Efeseni 1:20. pe care a desfasurat-o in Hristos, prin faptul ca L-a inviat din morti si L-a pus sa sada la dreapta Sa, in locurile ceresti,

21. mai presus de orice domnie, de orice stapanire, de orice putere, de orice dregatorie si de orice nume care se poate numi, nu numai in veacul acesta, ci si in cel viitor.

22. El I-a pus totul sub picioare si L-a dat capetenie peste toate lucrurile, Bisericii,

23. care este trupul Lui, plinatatea Celui ce indeplineste totul in toti.

 

Un alt pricol vine din faptul demonstrat de RD Goodrich, Ken Raines şi alţii că acest cult a fost în legătură cu misticismul (piramidologia, masoneria, etc.), spiritismul (Seola, Quija Board, dispozitivul Abrams E.R.A.) şi stiinţele false (de ex, au susţinut ca aluminiul este cancerigen, dispozitivul Abrams E.R.A.) şi afaceri ilicite (necinstite), încă de pe timpul lui CT Russell (vânzare de grâu miraculos la un suprapreţ, care nu s-a dovedit a fi). Încă din acest timp, membrii cultului s-au hazardat în susţinearea unor idei şi practici nebiblice sau pseudo-ştiinţifice. Revoluţia stiinţifică şi economică, au pus-o pe seama că suntem deja în Regatul celor 1000 de ani (arătaţi în Cartea Apocalipsa), începând din anul 1874.

 

În februarie 1891, au început să apară primele reclame în ziare, sub titlul: „Ouija, the Wonderful Talking Board” (Ouija, Minunatul Tablou Vorbitor), oamenii îngesuindu-se la un magazin de jucării și noutăți din Pittsburgh (oraşul natal al lui CT Russell), unde era spre vânzare un aşazis dispozitiv magic care răspundea la întrebări „despre trecut, prezent și viitor cu o acuratețe minunată”. Se promitea „distracție și recreere fără eșuare pentru toate clasele”, şi o legătură „între cunoscut și necunoscut, material și imaterial”. O altă reclamă dintr-un ziar din New York a declarat-o ca fiind un dispozitiv „interesant și misterios”, „așa cum a fost dovedit la Oficiul de brevete înainte de a fi permis. Preț, 1,50 USD.”

Există o legătură de concepţie între această practică şi cea dezvoltată de pseudo medicul (excrocul) Albert Abrams (1863- 1924) din San Francisco, SUA, fapt combătut de mulţi, dar aprobat tacit şi folosit de cei din cultul Martorii, conform unui fost membru Roy D. Goodrich. Roy D. Goodrich, un membru din interiorul cultului Martorii lui Iehova, a scris cartea DEMONISMUL și TURNUL DE VEGHE, în care a atacat aceste pseudo-ştiinţe şi l-a convins pe JF Rutherford, preşedintele de atunci a cultului, să dezică cultul de ele.

 

O altă legătură este dintre ideile din cartea Seola şi cult

 

De la Wikipedia aflăm că: Seola este un roman care povesteşte evenimentele din timpul antediluvian publicat în 1878, în viziunea autoarei Ann Eliza Smith. Editorii romanului sunt Boston: Lee and Shepard, New York: Charles T. Dillingham. Majoritatea romanului se pretinde a fi o traducere a unui jurnal antic scris de o femeie pe nume „Seola”, care este identificată ca soția lui Iafet. Cartea Genezei indică faptul că Noe a avut trei fii pe nume Ham, Sem și Iafet.

În secțiunea de apendice a romanului, Ann Smith descrie modul în care a fost inspirată să scrie fantezia.

Ea scrie: „Seola este o fantezie, dezvăluită scriitorului în timp ce ascultă interpretarea unei compoziții muzicale extraordinare. A fost brusc și neprevăzut ca peisajul care apare uneori unui călător nevăzut, doar pentru o clipă, luminat de fulgerul fulgerului. Prin urmare, nu pretinde a fi nici istorie, nici teologie, dar totuși teoria pe care se întemeiază povestea este în strictă concordanță cu scrierile sacre ale evreilor și cu tradițiile altor națiuni antice.”

Unele dintre cercetările ei despre tradițiile antice ale acestor națiuni pot fi găsite în prima ei lucrare publicată, „De la zori până la răsărit”. Secțiunea de apendice și note de la sfârșitul romanului Seola explică anumite pasaje din poveste și cum sunt susținute de texte antice reale. Porțiuni din poveste pot fi percepute ca extrapolări din Haggada, Mahabharata, Cartea lui Enoh și miturile creației din mitologia greacă.

 

Cartea Seola a fost reeditată de cult ca „Angels and Women” (Îngeri şi Femei) – la recomandarea personală a liderului de cult CT Russell

Seola conţine ideea că şi demonii se pot pocăi, concepţie ce nu se găseşte în Biblie.

ANGELS AND WOMEN - (seola) Volum broşat – 20 aprilie 2021 de Anne Eliza Smith (Autor), Joseph F. Rutherford (a scris „Introducerea”, fiind preşedintele cultului în acel timp)

 

Descrierea de pe Amazon

„Aceasta este o revizuire a cărții Seola de doamna J.G. Smith. Conform revistei The Golden Age (27 octombrie 1924 p. 35 și Golden Age, 30 iulie 1924 p. 702), publicată de Watchtower Society (Martorii lui Iehova), Seola a fost revizuită la sugestia lui Charles Taze Russell și publicat ca acest volum. Edițiile cărții de la sediul Societății Watchtower (biblioteca Bethel) menționează: „Introducere de J.F.R. [Joseph F. Rutherford]. Anexă de C.J.W. [Clayton J. Woodworth]. Scrisă de un frate care a fost mult timp în serviciu, a fost incapabil și a căutat să se asigure de el însuși prezentând astfel „indirect” niște informații valoroase. Nu sunt complet actualizate, deoarece broșura „Îngeri” și alte informații suplimentează și revizuiesc ceea ce conține această lucrare.” The Golden Age Journal (acum revista Awake ) din 30 iulie 1924, p. 702: „ÎNGERI ȘI FEMEI” este titlul unei cărți care apare imediat ce apare în presă. Este o reproducere și o revizuire a romanului „Seola”, care a fost scris în 1878 și care tratează condițiile dinaintea potopului. Pastorul Russell a citit această carte cu mare interes și a cerut unora dintre prietenii săi să o citească din cauza armoniei ei izbitoare cu relatarea scripturală a fiilor lui Dumnezeu descrisă în capitolul al șaselea din Geneza. Acei fii ai lui Dumnezeu au devenit răi și au desfrânat familia umană înainte de și până la timpul marelui potop. Atragem atenția asupra acestei cărți pentru că credem că va fi de interes pentru Studenții Bibliei, care sunt familiarizați cu mașinațiunile diavolului și a demonilor și cu influența exercitată de ei înainte de potop și, de asemenea, acum în această zi rea. Cartea aruncă lumină asupra subiectului și se crede că îi va ajuta pe cei care îl analizează cu atenție să evite efectele nefaste ale spiritismului, atât de răspândit acum în lume. Cartea este revizuită și publicată de un prieten personal al pastorului Russell și unul care i-a fost aproape în munca sa. Este publicat de compania A. B. Abac, New York.”

 

Roy D. Goodrich, un membru din interiorul cultului Martorii lui Iehova, a scris DEMONISMUL și TURNUL DE VEGHE, arătând legătura dintre cult şi spiritism, cerând preşedintelui de atunci, Rutherford, să le interzică. Despre dispozitivul Abrams E.R.A. se credea că poate diagnostica şi vindeca boala de la distanţă, ceea ce s-a dovedit un fals.

 

Cărțile scrise de Roy D. Goodrich

DEMONISMUL și TURNUL DE VEGHE

Această lucrare de Roy D. Goodrich a fost reeditată la 17 ianuarie 2010, având aprecieri de 4,4 din 5 stele.

Este un volum broşat, la preţul de 18,36 USD şi se poate achiziţiona în Romania de pe Amazon.

 

Back to the Bible Way (Înapoi la Calea Bibliei) - Jurnal of Unsectarian Faith, Love and Reformation, 6-10 (Jurnal de credință non-sectară, dragoste și reformă)

Este o colecţie a articolelor lui Roy D. Goodrich, apărut la 1 ianuarie 1961, volumele 6-10. Copertă cartonată. Stoc epuizat pe Amazon.

 

Ce spun recenziile cititorilor de pe Amazon

- Roy D. Goodrich a fost un student al Bibliei devotat și Martor al lui Iehova care a contestat aprobarea tacită a dispozitivelor medicale „știință nedorită” (dispozitivul Abrams E.R.A.) de către Watch Tower Bible & Tract Society care, pentru Goodrich, erau o formă de abordare a demonilor. divinaţie. Ca răsplată pentru poziția lor față de principiile bazate pe Biblie, Roy și soția sa Maud au fost excluși (excomunicați) de la Martorii lui Iehova. Acesta este o relatare interesantă și foarte revelatoare a modului în care funcționează cu adevărat organizația care se autointitulează „ADEVĂRUL”.

- Istoria necunoscută de mulți Martori ai lui Iehova. Extrem de trist să citesc mai multe despre asociațiile oculte ale Societății Watchtower. Se pare că este o regulă pentru liderii acestei organizații și alta pentru funcționarea obișnuită a membrilor.

 

Puteţi naviga la alte scrieri ale foştilor Martori aici:

https://www.witness-outreach.com/Links.html

 

APENDICE

 

Jim Rizoli despre cartea Angels and Women

 

„Am vrut doar să clarific lucrurile despre cartea Îngerii și femeile, așa că vă rog să fiți atenți și să nu vă îndepărtați de ceea ce vă prezint, ascultând bârfe de la mâna a doua și a treia, de la oameni care nu au habar! Eu sunt cel care a luat cartea originală AW și a republicat-o și ar trebui să știu ce se întâmplă cu ea. Cartea AW a fost revizuită IMO de un membru al organizației WT la începutul anilor 1900, care cred că a fost Edward Brenisen, destul de sigur că acesta este prenumele lui. Aș putea să mă înșel, dar faptele de până acum conduc la el. A fost mâna dreaptă a fratelui Russels la începutul anilor 1900 și posibil succesor al lui când a murit Russell. Aceasta este o altă poveste în sine, de ce nu s-a întâmplat asta și cum Rutherford a obținut controlul asupra WT de la consiliul de administrație. Brenisen a supravegheat tipărirea tuturor cărților WT înainte de a începe să facă ei înșiși lucrarea la începutul anilor 1920. Așadar, aproape că era responsabilul pentru WTS și Compania Conkey, care de fapt a făcut tipărirea cărților. La un moment dat, în 1920, WT a învățat frânghiile în domeniul imprimării și a preluat ei înșiși procesul de tipărire a cărților, ceea ce le-a economisit destul de mulți bani. Cred că domnul Brenisen încă a supravegheat tipărirea când WT a preluat controlul asupra acesteia. Edward Brenisen a fost căsătorit cu soția sa Edith și au locuit în Holliston Massachusetts într-un an de care nu sunt sigur, dar au locuit acolo destul de mult până când am intrat în contact cu cartea AW, care a fost în 1978. Nu l-am întâlnit niciodată pe Edward pentru că a murit cu ani înainte să intru în contact cu Edith. Edith a participat la congregația Framingham, Mass și, desigur, era dintre „Unşi” și era mai mult sau mai puțin o singuratică în congregație. Eu și soția mea am fost rugați să oferim îngrijire la domiciliu pentru Edith, fiindcă avea 90 de ani și am acceptat cu bucurie înainte de a se muta la New York pentru a fi cu nepoata ei. În timp ce o ajutam să curețe casa, am dat peste o cutie de cărți care se intitula Îngeri și femei, ea a spus că le pot avea și le-am luat cu plăcere acasă. Acesta este unul dintre motivele pentru care cred că Edward Brenisen a fost revizorul original, avea o cutie întreagă de cărți! De obicei, oamenii care scriu o carte au o rezervă bună la îndemână, sună rezonabil? Aceste cărți se aflau într-o cutie care nu a fost niciodată deschisă și erau de culoare albastru regal și inscripții aurii reale. Data publicării cărții era 1924, așa că aveam acum în posesia mea o duzină de cărți AW curate pe care le-am aruncat în mod prostesc pe toate, cu excepția a două, fără să știam cu adevărat cât de valoroase vor fi aceste cărți sau despre ce era povestea. Vino să afli că cartea AW a fost o revizuire a cărții din 1878 Seola, scrisă de doamna J.G. Smith din St. Albans Vermont, care din nou este o altă poveste în sine. Vezi linkul de mai jos. În cele din urmă, am citit cartea AW și mi-a plăcut foarte mult și m-am gândit că ar fi o carte bună de republicat pentru alții cărora le place să citească și să se bucure. O versiune originală din 1924 a cărții AW ar fi o carte rară pe care oamenii să o găsească în orice stare astăzi. Așa că în 1997 am republicat cartea și am pus-o la dispoziție pentru JW și pentru alții interesați de ea prin intermediul mai multor site-uri web JW. Au fost vândute multe exemplare, iar cartea a fost comandată de la cei interesați din întreaga lume. Cei care l-au citit mi-au scris și mi-au spus cât de recunoscători sunt pentru șansa de a-l citi. Motivul pentru revizuirea cărții din 1924 AW a fost că cartea a fost scrisă într-o engleză arhaică mai veche și au existat multe referințe încrucișate la publicații mai vechi WT, despre care am simțit că nu mai sunt necesare, oricum nu mulți Jw ar avea cărțile mai vechi WT. De asemenea, nu am vrut ca oamenii să știe despre legătura cu WT pentru că am simțit că ar putea prejudicia pe cei care nu sunt Iumani din citirea cărții. Așa că, practic, am republicat povestea fără toate pufurile. În anul 2000 am republicat cartea din nou, dar de data aceasta printr-un editor de internet, Iuniverse.com, iar cartea este acum disponibilă prin toate editurile de carte majore. Această versiune are o copertă mai frumoasă și o imprimare mai mare. Acum are un număr IBSN legitim 0595005160 și puteți utiliza acel număr pentru a-l căuta rapid pe aceste site-uri de cărți. Sunt cei care cred că cartea este legată de spiritism și acest lucru nu este adevărat, pentru că în cartea originală Seola, doamna Smith spune cum a ajuns să fie inspirată să o scrie și nu menționează nimic despre a fi în contact sau a vorbi cu spiritul exterior, forţe. Personal, cred că este o prostie, pentru a împiedica judecății să citească cartea, deoarece unele lucruri scrise în carte ar face ca WT să arate rău astăzi dacă oamenii ar avea cartea de citit. Daca citeşti cartea vei vedea despre ce vorbesc. Singurul lucru menționat despre inspirația doamnei Smith este că asculta muzică drăguță, care mi se pare destul de inofensivă. Trebuie să vă amintiți că WT a aprobat cartea AW și a pus-o la dispoziție prin intermediul revistei Awake și prin alte mijloace de publicitate la acea vreme, așa că au fost destul de dedicați poveștii.

 

La un moment dat a fost în toate bibliotecile Betelului, însă nu sunt sigur dacă mai este acolo. S-ar putea să-l scoată din cauza mea. Dacă doriți să citiți povestea doamnei Smith, inițiatoarea cărții Seola, verificați acest link aici, acesta explică destul de mult unde m-a dus această carte în cercetarea mea de astăzi. Nu fac nicio mențiune despre WTS în acest articol și de aceea postez acest thread aici pentru că va avea mai mult sens pentru cei cu un background Jw.

http://www.premier1.net/~raines/jgsmith.pdf

 

Marele mister este încă, cine a fost revizorul original al cărții Seola din 1878? Sunt încă deschis la orice explicații rezonabile. Încă simt că a fost Edward Brenisen. De atunci, am republicat cartea originală Seola din 1878 și aceasta este acum disponibilă pentru citirea oamenilor dacă doresc să vadă diferențele dintre cele două cărți. Pentru a-l găsi, accesați Lulu.com/seola și ar trebui să vi-l afișeze. Această copie conține informații despre doamna Smith și unele dintre alte scrieri de aici, toate într-o singură carte. Sper că toate acestea au fost benefice pentru cei interesați serios de cartea „cine, ce, unde și de ce” din Îngerii și femeile, iar dacă mai aveți întrebări, nu ezitați să-mi trimiteți un e-mail. Apropo, este o poveste grozavă și toți evreii o vor găsi distractivă și întăritoare de credință. Acum sunt implicat în cercetarea mai mult despre doamna J.G. Smith și aceasta este următoarea mea aventură. Am vizitat deja orașul ei natal, St. Albans, am fost la mormânt și am poze cu el. Doar zgârie suprafața acelei povești și aș dori să găsesc legătura dintre ea și WT, dacă există. Orice ajutor în cercetarea mea despre doamna Smith și despre cartea Seola ar fi foarte apreciat. Mulțumiri Jim Rizoli”

 

https://www.lulu.com/shop/jim-rizoli/angels-and-women/paperback/product-308823.html?page=1&pageSize=4

 

Mai jos sunt nişte informaţii despre Roy D. Goodrich şi Jesse Hemery, doi membrii proeminenţi, înţelepţi şi curajoşi dintre membrii cultului Martorii lui Iehova, care au fost daţi afară din acest cult, pentru că au criticat tocmai aceste doctrine greşite ale cultului.


Iată câteva date despre aceştia. 


Roy D. Goodrich, misionar al cultului Martorii lui Iehova

 

"Înapoi la Calea Biblică" a fost numele unei reviste produse între 1952 și 1977 de către Roy D. Goodrich (15 octombrie 1886 - decembrie 1976), un misionar al cultului Martorii lui Iehova şi apropiat al preşedintelui cultului JF Rutherford. A avut sediul în Fort Lauderdale, Florida, SUA şi a avut în jud de 3000 de abonaţi.


Goodrich a devenit un membru al cultului Studenţii Bibliei în anul 1919, devenit mai apoi Martorii lui Iehova, când Rutherford a preluat controlul, sfătuindu-l pe acesta să se opună pseudo-ştiinţelor, intoduse de unii dintre cei din cult. El a fost excomunicat împreună cu soţia sa, Maud, in 1944, la 2 ani după moartea lui Rutherford, pe timpul preşedintelui cultului Nathan Knorr. El fusese excomunicat de stafful Martorii lui Iehova pentru că nu era de acord cu punctul lor de vedere despre importanţa lui Charles Taze Russell, respingând interpretarea acestora despre el, precum și doctrina despre 1914. Deasemenea, a corectat punctul de vedere greşit al lui CT Russell despre preţul de răscumpărare, argumentând, că vor beneficia de el, doar cei ce vor crede.

El şi alţii care credeau la fel, au fost daţi afarăşi şi fizic, cu tot cu bagaje, de la un congres al cultului Martorilor, din SUA.


Cele mai importante lucrări scrise de Goodrich sunt: Înapoi la Calea Biblică (Un Jurnal al Credinței Non-Sectariene, Iubirii și Reformaţiunii), 1961) şi Demonismul şi Turnul De Veghere, Fort Lauderdale, FL.: The Bible Way Publications, 1969, SUA. Ambele cărţi se pot găsi pe Amazon. https://www.amazon.com/s?i=stripbooks&rh=p_27%3ARoy+D.+Goodrich&s=relevancerank&text=Roy+D.+Goodrich&ref=dp_byline_sr_book_1


Jesse Hemery, vicepreşedintele cultului Martorii lui Iehova

 

Jesse Hemery a fost unul dintre cei mai respectați membrii din cultul Studenţi ai Bibliei/Martorii Lui Iehova din generaţia sa. S-a născut în 1864 și a murit în 1963 în vârstă de nouăzeci și nouă de ani. Timp de mulți ani a slujit în Londra, Anglia, fiind primul președinte al Asociației Internaţionale Studenții Bibliei din UK.

El a fost în funcția de vicepreședinte al IBSA, o poziție pe care a avut-o până în 1946 de la numirea sa de către pastorul Russell în 1901. In timpul celui de al doilea război mondial a fost închis refuzând înrolarea în armata UK. A fost excomunicat de presedintele cultului, Nathan H. Knorr, în 1951, din pricina reformelor propuse de acesta, cum ar fi renunarea la doctrina despre 1914.

Deși a acceptat o mare parte din interpretările lui Russell, a respins doctrina despre 1914, crezând că Apocalipsa urma să fie îndeplinită în viitor, scriind câteva cărţi, despre Apocalipsa și alte cărți profetice.

 

Roy D. Goodrich şi Jesse Hemery se cunoşteau şi au avut o poziţie comuna respingând doctrina despre 1914, respectiv au împărtăsit ambii soarta excomunicarii pentru susţinerea adevărului în mod public. Cei care nu au făcut-o în mod public, deşi nu au crezut în doctrina despre 1914 au fost toleraţi şi chiar au ajuns în poziţii înalte în Corpul De Guvernare, după cum citim în cartea lui Raymond Franz, Criza Conştiinţei, apărută şi în diferite limbi. Spre sfârşitul vieţii lui JF Rutherford, opinia oficială a Martorilor lui Iehova era că al doilea război mondial va fi câştigat de Germania şi aliaţii lor, care va culmina cu o mare persecuţie din partea acestora şi apoi va veni Armaghedonul. Având în vedere aceste perspective sumbre, preşedintele de atunci al Martorilor lui Iehova, JF Rutherford, îndemna tineretul să nu se căsătorească, iar cuplurile să nu facă copii, până după Armaghedon (ceea ce mulţi au şi făcut).

După prăbuşirea acestei ipoteze, s-a căutat o soluţie pentru situaţia delicată în care se aflau. Au ieşit la rampă trei orientări: unii susţineau ca doctrina despre 1914 să fie abandonată şi să se accepte că evenimentele descrise în cartea Apocalipsa sunt încă în faţa lor, recunoscând că au greşit (Roy D. Goodrich - Jesse Hemery), alţii, deşi nu mai credeau în 1914, se fereau de o astfel de recunoaştere, crezând că efectul va fi unul demoralizator şi demobilizator, iar alţii au pedalat pe ideea că doctrina despre 1914 este corectă, dând vina pe greşelile de interpretare a cronologiei, propunând o corecţie asupra cronologiei, care să crească moralul şi mobilizarea membrilor. Așa s-a ajuns la legarea anului 1975 (data la care trebuia să înceapă Armaghedonul) de doctrina despre 1914. Cum era de aşteptat, toate aşteptările despe 1975 au fost zadarnice şi foarte mulţi membrii au sancţionat liderii cultului Martorilor prin plecarea lor.

 

Dacă evenimentele din cartea Apocalipsa bat la uşa noastra şi nu va fi cum spune stafful Martorilor – ca aceste evenimente s-au împlinit deja, având o semnificaţie simbolică, care va fi soarta membrilor din cultul Martorilor lui Iehova, care nu vor recunoaşte pericolul şi nu vor ştice să facă?

 

Luca 21:25. Vor fi semne în soare, în lună şi în stele. Şi pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, care nu vor şti ce să facă la auzul urletului mării şi al valurilor;

26. oamenii îşi vor da sufletul de groază, în aşteptarea lucrurilor care se vor întâmpla pe pământ; căci puterile cerurilor vor fi clătinate.

27. Atunci vor vedea pe Fiul omului venind pe un nor cu putere şi slavă mare.

28. Când vor începe să se întâmple aceste lucruri, să vă uitaţi în sus şi să vă ridicaţi capetele, pentru că izbăvirea voastră se apropie."

 

 

 

----

The danger of being in the cult of Jehovah's Witnesses

Dear interested, Below is information about Roy D. Goodrich and Jesse Hemery, two prominent, wise, and courageous members of the Jehovah's Witnesses cult. Here are some facts about them. "Back to the Bible" was the name of a magazine produced between 1952 and 1977 by Roy D. Goodrich (October 15, 1886 - December 1976), a missionary to the Jehovah's Witnesses and a close associate of the cult staff president JF Rutherford. It was headquartered in Fort Lauderdale, Florida, USA and had 3,000 subscribers in the county. Goodrich became a member of the Bible Students' cult in 1919, later becoming Jehovah's Witnesses, when Rutherford took control, advising him to oppose the pseudo-sciences introduced by some in the cult. He was excommunicated with his wife, Maud, in 1944, two years after Rutherford's death during the cult staff president Nathan Knorr. He had been excommunicated by the staff of Jehovah's Witnesses for disagreeing with their views on the importance of Charles Taze Russell, rejecting their interpretation of him as well as the doctrine of 1914. He also corrected CT Russell's misconception about the ransom price, arguing that only those who will believe will benefit from it. He and others who believed the same way were expelled physically and with luggage from a Witnesses' convention. The most important works written by Goodrich are: Back to the Biblical Path (A Journal of Non-Sectarian Faith, Love, and Reformation), 1961) and Demonism and the Watchtower, Fort Lauderdale, FL .: The Bible Way Publications, 1969, USA . Both books can be found on Amazon. https://www.amazon.com/s?i=stripbooks&rh=p_27%3ARoy+D.+Goodrich&s=relevancerank&text=Roy+D.+Goodrich&ref=dp_byline_sr_book_1 Jesse Hemery was one of the most respected members of the Bible Students / Jehovah's Witnesses cult of his generation. He was born in 1864 and died in 1963 at the age of ninety-nine. For many years he served in London, England, being the first president of the International Bible Students Association in the UK. He was vice-president of the IBSA, a position he held until 1946 from his appointment by Pastor Russell in 1901. During World War II he was imprisoned for refusing to enlist in the UK army. He was excommunicated by NH Knorr in 1951 because of his proposed reforms. Although he accepted much of Russell's interpretations, he rejected the doctrine of 1914, believing that the Apocalypse would be fulfilled in the future, writing several books on Revelation and other prophetic books. Roy D. Goodrich and Jesse Hemery met and shared a common position rejecting the doctrine of 1914, and they both shared the fate of excommunication in support of the truth in public. Those who did not do so in public, although they did not believe in the doctrine of 1914, were tolerated and even reached high positions in the Governing Body, as we read in Raymond Franz's book, The Crisis of Consciousness, which also appeared in various languages. Towards the end of JF Rutherford's life, the official opinion of Jehovah's Witnesses was that World War II would be won by Germany and their allies, which would culminate in great persecution from them and then Armageddon. In view of these grim prospects, the then-president of Jehovah's Witnesses urged young people not to marry and couples not to have children until after Armageddon. After the collapse of this hypothesis, a solution was sought for the delicate situation in which they found themselves. Three directions came to the fore: some argued that the doctrine of 1914 should be abandoned and that the events described in the book of Revelation were still before them, acknowledging that they were wrong (Roy D. Goodrich - Jesse Hemery), while others did not. They still believed in 1914, they avoided such recognition, believing that the effect would be demoralizing and demobilizing, and others pedaled on the idea that the doctrine of 1914 is correct, blaming mistakes for interpreting the chronology, proposing a correction on the chronology , to increase the morale and mobilization of members. Thus came the connection of 1975 (the date when Armageddon was to begin) with the doctrine of 1914. As expected, all expectations of 1975 were in vain, and many members sanctioned the leaders of the Witness cult by leaving.

If the events of the book of Revelation knock on our door and it is not as JW's staff says - that these events have already happened, having a symbolic meaning, chapter 8 will be fulfilled in 2036 - by the asteroid Apophis. What will be the fate of members of Jehovah's Witnesses who do not recognize the danger and do not know how to do it? Luke 21:25. There will be signs in the sun, moon and stars...

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu