miercuri, 10 iunie 2015

Noul Testament, Evanghelia după Ioan, Capitolul XXI, Propuneri pentru o ediţie revizuită

Dragi cititori, Propun o ediţie revizuită a Noului Testament "Versiunea Biblia Antică", de aceea aştept observaţiile voastre despre texte biblice, de exemplu cum ar fi texte de înainte de corecţiile gnostico-catolice-ortodoxe acum modificate sau redate defectuos, traduceri şi redări defectuoase făcute de traducătorii români, etc..
Aştept comentariile voastre pe bibliaantica@yahoo.com.

Evanghelia redactată după apostolul Ioan
Capitolul XXI
1. Dupa aceea Isus s-a mai aratat ucenicilor sai la Marea Tiberiadei. Iata cum s-a aratat:
2. Simon Petru, Toma, zis Geamanul, Natanael din Cana Galileii, a lui Zebedei si alti doi din ucenicii lui Isus erau impreuna.
3. Simon Petru le-a zis: "Ma duc sa prind peste." "Mergem si noi cu tine", i-au zis ei. Au iesit si au intrat intr-o corabie; si n-au prins nimic in noaptea aceea.
4. Dis de dimineata, Isus statea pe tarm; dar ucenicii nu stiau ca este Isus.
5. "Copii", le-a zis Isus, "aveti ceva de mancare?" Ei i-au raspuns: "Nu".
6. Si el le-a zis: "Aruncati mreaja in partea dreapta a corabiei si veti gasi." Au aruncat-o deci si n-o mai puteau trage de multimea pestilor.
7. Atunci ucenicul pe care-l iubea Isus a zis lui Petru: "Este Domnul!" Cand a auzit Simon Petru ca este Domnul, si-a pus haina pe el si s-a incins, caci era dezbracat, si s-a aruncat in mare.
8. Ceilalti ucenici au venit cu corabioara, tragand mreaja cu pesti, pentru ca nu erau departe de tarm decat cam la doua sute de coti.
9. Deci, cand au iesit pe tarm, au vazut acolo jaratic de carbuni, peste pus deasupra si paine.
10. Isus le-a zis: "Aduceti din pestii pe care i-ati prins acum."
11. Simon Petru s-a suit si a tras mreaja la tarm, plina cu o suta cincizeci si trei de pesti mari; si, macar ca erau atatia,  mreaja nu s-a rupt.
12. "Veniti si mancati", le-a zis Isus. Si niciunul din ucenici nu cuteza sa-l intrebe: "Cine esti?", caci stiau ca este Domnul.
13. Isus s-a apropiat, a luat painea si le-a dat-o; tot asa a facut si cu pestele.
14. Aceasta era a treia oara cand Isus s-a aratat ucenicilor sai, dupa ce a inviat dintre cei morti.
15. Deci, dupa ce au mancat, Isus a zis lui Simon Petru: "Simon, a lui Iona, ma iubesti tu mai mult decat acestia?" "Da, Doamne", i-a raspuns Petru, "stii ca te iubesc." Isus i-a zis: "Paste mieluseii mei."
16. I-a zis a doua oara: "Simon, a lui Iona, ma iubesti?" "Da, Doamne", i-a raspuns Petru, "stii ca te iubesc." Isus i-a zis: "Paste oitele mele."
17. I-a zis a treia oara: "Simon, fiul lui Iona, ma iubesti?" Petru s-a intristat ca i-a zis a treia oara: "Ma iubesti?" si i-a raspuns: "Doamne, tu toate le stii: stii ca te iubesc." Isus i-a zis: "Paste oile mele!
18. Adevarat, adevarat iti spun ca atunci cand erai mai tanar, singur te incingeai si te duceai unde voiai; dar cand vei imbatrani, iti vei intinde mainile, si altul te va incinge si te va duce unde nu doresti."
19. A zis lucrul acesta ca sa arate cu ce fel de moarte va preamari el pe Dumnezeu. Si dupa ce a vorbit astfel, i-a zis: "Vino dupa mine."
20. Petru s-a intors si a vazut venind dupa ei pe ucenicul pe care-l iubea Isus, acela care la cina se rezemase pe pieptul lui Isus si zisese: "Doamne, cine este cel ce te vinde?"
21. Petru, vazandu-l, a zis lui Isus: "Doamne, dar cu acesta ce va fi?"
22. Isus i-a spus: "Daca vreau ca el sa ramana pana voi veni eu, ce te priveste? Tu vino dupa mine!"
23. Deci s-a raspandit cuvantul acesta printre frati, ca ucenicul acela nu va muri deloc. Insa Isus nu zisese ca nu va muri deloc, ci: "Daca vreau ca el sa ramana pana voi veni Eu, ce te priveste?"
24. Ucenicul acesta este cel ce marturiste aceste lucruri si care le-a scris; si stim ca marturia lui este adevarata. 
(Versetul urmator nu exista in Codex Sinaiticus, cea mai veche Biblie la ora actuala, copiata in sec IV) 
http://codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?book=36&chapter=21&lid=en&side=r&verse=25&zoomSlider=0
25. Mai sunt multe alte lucruri pe care le-a facut Isus, care, daca s-ar fi scris unul cate unul, gandesc ca in lumea aceasta n-ar fi putut incapea cartile care s-ar fi scris. 

(Unii dintre cercetatorii textuali ai manuscriselor biblice sustin ca acest capitolul XXI a fost adaugat ulterior la aceasta carte, una dintre dovezile aduse fiind manuscrisul coptic MS Copt.e.150(P). Insa manuscrisul n-a convins anumiti cercetatori.)
 http://en.wikipedia.org/wiki/John_21#cite_note-6

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu