duminică, 23 iunie 2024

Biblioteca Online Creştinism Clasic

Biblioteca Online Creştinism Clasic vă oferă

 

Aveti întrebări importante la care nu aveţi răspuns?

Doriţi să studiaţi un subiect anume sau greu de găsit?

 

Biblioteca Online Creştinism Clasic vă oferă studii (tracte, broşuri, cărţi, traduceri, manuscrise, enigme, documentare istorică, medicală, psihologie, divrese, în EN, RO, HU) pe diverse subiecte biblice, pentru studiul Bibliei în particular sau grup.

https://crestinismclasic.blogspot.com/

 

The Classic Christianity Online Library offers to you

 

Do you have important unanswered questions?

Do you want to study a specific or hard-to-find topic?

 

The Classic Christianity Online Library offers you studies (tracts, brochures, books, translations, manuscripts, riddles, historical documentation, medical, psychology, entertainment, in EN, RO, HU) on various biblical subjects, for private or group Bible study.

https://crestinismclasic.blogspot.com/

 

 

 

Aveti întrebări importante la care nu aveţi răspuns?

Sunteţi în căutarea lui Dumnezeu? Nu ştiţi cine este El?

Căutaţi răspunsuri din Biblie? Nu le găsiţi?

Aveţi o întrebare de lămurit despre Dumnezeu, Biblie sau Evanghelie?

Doriţi să-l cunoaşteţi mai bine pe Dumnezeu şi pe Fiul său?

Doriţi să cunoaşteţi mai bine Biblia?

 

În Biblioteca Online Creştinism Clasic veţi găsi multe răspunsuri biblice la întrebările voastre!

 

Ce puteţi citi în Biblioteca Online Creştinism Clasic?

 

În Biblioteca Online Creştinism Clasic puteţi accesa diverse teme Biblice (tracte, broşuri, cărţi, etc.), care sunt disponibile atât pentru cei care sunt în căutarea răspunsurilor cât şi pentru cei care doresc să ajute pe alţii.

 

Temele Biblice de mare actualitate sunt cele despre cunoaşterea adevăratului Dumnezeu şi a Fiului Său, despre păcat şi pedeapsă, har şi mântuire, despre timpul profetic în care trăim şi pentru edificarea personală şi lărgirea cunoştinţei biblice. Oamenii au nevoie de ajutor. Implică-te şi tu!

 

Aici veţi găsi articole spirituale bine gândite, care pot fi folosite şi ca predici, la diferite ocazii (fie aşa cum sunt, fie mai pe larg), fiind bazate sută la sută pe tezaurul de comori biblice şi sunt văzute corect de toţi aceia care iubesc şi aşteaptă pe Domnul şi Mântuitorul lor, în slava şi spre gloria eternă a Tatălui nostru din ceruri.

https://crestinismclasic.blogspot.com/

marți, 18 iunie 2024

Geto-Dacice-Sarmatice

 

Geto-Dacice

 

Faptele Apostolilor 17:

24. Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini.

 

25. El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva, El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile.

 

26. El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor,

 

27. ca ei să caute pe Dumnezeu şi să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.

 

28. Căci în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa, după cum au zis şi unii din poeţii voştri: "Suntem din neamul Lui…"

 

Din lumea geto-dacică

Epoca clasică

Daci § Nume și etimologie

Au fost dacii şi geţii acelaşi popor sau două popoare tracice? Problema este în discuţie. Geţii sunt menționați pentru prima dată în scrierile grecilor antici, la Herodot (Istorii Cartea IV XCIII). El spune despre geţi următoarele: „cel mai nobil, precum și cel mai drept dintre toate triburile tracice”. De la Tucidide (Războaiele Peloponeziei, Cartea a II-a, află că: „ [Geții] se învecinează cu sciții și sunt înarmați în același mod, fiind toți arcași călare".

 

Perioada de glorie

Secolul I î.Hr

Burebista (greaca veche: Βυρεβίστας, Βοιρεβίστας) a fost un rege trac al triburilor unite ale geților și dacilor. Stăpânirea lui Burebista (82–44 î.Hr.) se întindea de la Marea Neagră până la izvorul râului Tisa și din Munții Balcani până în Boemia. În acea perioadă, geto-dacii au cucerit un teritoriu mai larg, iar Dacia s-a extins de la Dunărea de Mijloc până la litoralul Mării Negre (între Apollonia și Olbia) și de la munții Slovaciei de astăzi până la munții Balcani. În anul 53 î.Hr., Iulius Cezar a afirmat că pământurile dacilor începeau la marginea de est a Pădurii Herciniene (Pădurea Neagră). După moartea lui Burebista, regatul său s-a împărțit în patru state, ulterior cinci.

 

Diviziuni statale

State rezultate din diviziunea acestui regat au fost Dacia în vest şi Carpia în est.

Traian a dus Imperiul Roman pe cea mai mare întindere. Cele mai timpurii cuceriri au fost cele două războaie ale Romei împotriva Daciei, o zonă care tulburase politica romană de peste un deceniu în ceea ce privește pacea instabilă negociată de miniștrii lui Domițian cu puternicul rege dac Decebal. Dacia va fi redusă de Roma lui Traian la un regat client în primul război (101–102), urmat de un al doilea război care s-a încheiat prin încorporarea efectivă în Imperiu a grupului transdunăren de graniță al Daciei. Conform prevederilor tratatului anterior al lui Decebal cu Roma, încheiat pe vremea lui Domițian, Decebal a fost recunoscut ca rex amicus, adică rege client; în schimbul acceptării statutului de client, el a primit de la Roma atât o bursă generoasă, cât și o rezervă constantă de experți tehnici. Tratatul pare să fi permis trupelor romane dreptul de trecere prin regatul dac pentru a-i ataca pe Marcomani, Quadii și Sarmații. Cu toate acestea, opinia senatorială nu l-a iertat niciodată pe Domițian pentru că a plătit ceea ce a fost văzut ca „tribut” unui rege „barbar”. În plus, spre deosebire de triburile germanice, regatul dac era un stat organizat capabil să dezvolte alianțe proprii, făcându-l astfel o amenințare strategică și oferindu-i lui Traian un motiv puternic pentru a-l ataca, ceea ce a şi făcut.

Carpii sau Carpianii au fost un trib dacic care a locuit în părțile de est ale României moderne în regiunea istorică a Moldovei de cel târziu la s.a. 140 d.Hr. și cel puțin până în 318 d.Hr. Marcus Iulius Philippus (cca. 198 - 249), cunoscut ca Philippus Arabs („Filip Arabul”), după originea familiei sale, a fost împărat roman între anii 244 - 249. El a fost primul care i-a cucerit pe carpi, se pare pentru o scurtă perioadă de timp.

Dacia a fost cucerită de romani pe timpul lui Decebal, iar anumiţi soldaţi daci au slujit în legiunile romane, departe de pământul lor natal.

 

Literatura dacă

Scrisoare între 2 soldați daci din armata romană, datată în anul 109 d.Hr. de pe vremea împăratului Traian.

„Dekinais către fratele său Kaikisa, salutare.

Salută-i pe Zutula și pe Puridur. Rogu-te, Kaikisa, nu sta locului și vino la mine, căci am nevoie de tine. Rogu-te, vino la mine. Auzit-am că toți dacii merg cu prefectul la Alexandria; dacă-i sigur că merg la Alexandria, scrie la Koptos să vină încoace cît mai repede.

Fii sănătos!”

Sursa: Conferința „Soldați daci în deșertul oriental din Egipt” susținută de Dan Dana.

Sursa Wikipedia

Imagini cu daci

 

 Profil sarmatic - considerat cel mai frumos in antichitate

Cum arătau sarmații?
Sarmații - Wikipedia
Autorul roman Ovidiu a consemnat că unul dintre triburile sarmaților, Coralli (sarmatii regali), avea părul blond, care este o caracteristică pe care Ammianus Marcellinus a atribuit-o și alanilor. El a scris că aproape toți alanii erau „de o mare statură și frumusețe, părul lor este oarecum galben, ochii lor sunt înspăimântător de fioroși”.

Dupa Razboiul Troian, un grup de mercenare din Amazonia, care au luptat alaturi de troieni, si au fost capturare, urmau sa fie duse la un important targ de sclavi de niste negustori greci, pe o corabie. Intr-o noapte, profitand de adormirea santinelelor de pe vasul grec, ele au masacrat echipajul si au dus vasul la tarm. Aici si-au facut o tabara si au inceput sa atace satele scitilor, care traiau in zona, procurandu-si astfel hrana. Vazandu-le femei foarte frumoase si razboinice, scitii au hotarat sa faca pace cu ele si sa le marire dupa feciorii lor. Din uniunea feciiorilor sciti si amazoance, s-a format poporul sarmat, considerat cel mai frumos din antichitate. Granitele Sarmatiei se intindeau pana pe teritoriul Moldovei, un trib al lor fiind carpii. Cuvantul charp inseamna om frumos, fermecator. Inainte de formarea poporului sarmat, cel mai frumos popor erau considerati assirienii. Intre traci si sciti a existat un razboi de circa 300 de ani, scitii ajungand pana in Bulgaria. Din contopirea tracilor si scitilor s-a format poporul dac, foarte frumosi la statura si chip, asa cum ii putem vedea pe Columna lui Traian.
Din pacate, razboiul daco-roman a fost asa de crancen incat conform medicului imparatului Traian, au scapat doar 80 de daci, printre care o fiica a lui Decebal. Restul au preferat moartea luptand cot la cot femei si barbati, pana la ultima sufllare sau preferand sa se sinucida, cum a facur regele lor.

 

 Există o legătură între sarmaţi şi geţi?

Dacă ne uităm bine în denumirea capitalei dacilor Sarmisegetusa, observăm două denumiri "sarmi", respectiv "get", ceea ce pare a însemna oraşul sarmaţilor şi geţilor. Nu este exclus ca sarmaţii şi geţii să se fi unit dând numele unui nou neam, acela de daci. Se ştie că dacii erau oameni frumoşi, cu părul blond spre roşcovan, potrivit descrierii sarmaţilor.

Faptele Apostolilor 17:

24. Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini.


25. El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva, El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile.

26. El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor,

27. ca ei să caute pe Dumnezeu şi să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.

28. Căci în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa, după cum au zis şi unii din poeţii voştri: "Suntem din neamul Lui…"

PEDEPSE DIVINE PENTRU ADULTER ŞI DESFRÂNARE

 

PEDEPSE DIVINE PENTRU ADULTER ŞI DESFRÂNARE

 

Dumnezeu nu lasă nepedepsit pe cel rău

 

VDC Naum 1:3. Domnul este îndelung răbdător, dar de o mare tărie; şi nu lasă nepedepsit pe cel rău. Domnul umblă în furtună şi în vârtej, şi norii sunt praful picioarelor Lui.

 

Sifilisul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală cauzată de bacteria spirochetă Treponema pallidum subspecia pallidum. Calea principală de transmitere este contactul sexual, dar se poate transmite și de la mamă la făt în timpul sarcinii sau al nașterii, rezultând sifilisul congenital. Printre bolile umane cauzate de Treponema pallidum se numără și framboesia (provocată de subspecia pertenue), pinta(provocată de subspecia carateum) și bejel (provocată de subspecia endemicum).

 

Simptomele diferă în funcție de cele patru stadii ale sifilisului (primar, secundar, latent, și terțiar). În stadiul primar se prezintă, în general, o singură ulcerație (o zonă a pielii fermă, nedureroasă, fără mâncărimi), sifilisul secundar prezintă o erupție difuză ce implică frecvent palmele mâinilor și tălpile picioarelor, sifilisul latent prezintă foarte puține simptome sau nici unul, iar sifilisul terțiar cu gome, simptome neurologice sau cardiace. Sifilisul mai este numit și „marele imitator” din cauza prezenței simptomatice atipice. Depistarea bolii se face, de obicei, printr-un test serologic, dar bacteriile pot fi văzute și la microscop. Sifilisul poate fi tratat eficient cu antibiotice, metoda preferată fiind administrarea intramusculară de penicilină G (administrată intravenos în cazul neurosifilisului) sau ceftriaxonă, iar bolnavilor cu alergie acută la penicilină li se administrează doxiciclină sau azitromicină pe cale orală.

 

În 1999 au contractat sifilis circa 12 milioane de oameni în toată lumea, peste 90% dintre cazuri fiind înregistrate în țările în curs de dezvoltare. După o scădere dramatică a numărului de cazuri datorită disponibilității penicilinei în anii ’40, odată cu începutul noului mileniu ratele infecției au crescut în multe țări, infecția fiind frecvent asociată cu virusul imunodeficienței umane (HIV). Acest fapt este în parte atribuit practicilor sexuale nesigure în rândul bărbaților ce întrețin relații intime cu bărbați, promiscuității sporite, prostituției și tendinței de utilizare din ce în ce mai scăzută a mijloacelor de protecție de barieră.

---

 

Sifilisul mai este privit şi dintr-un alt punct de vedere, ca pedeapsă pentru curvie (adulter) şi preacurvie (desfânare), ambele fiind deviaţii sexuale, interzise de Dumnuezeu.

 

Să nu curveşti (adulterul) şi să nu preacurveşti (desfrânarea) sunt două dintre interdicţiile biblice cu privire la relaţiile sexuale, date de Dumnezeu. Curvia este descrierea unui păcat al infidelităţii sexuale (adulter), pe când preacurvia este o formă ce cuprinde orice tip de relaţie sexuală deviantă, cum ar fi sexul cu animalele (desfrânare)...

 

Dumnezeu avertizează că nu lasă păcatul nepedepsit. Deşi la prima vedere cei ce practică deviaţii sexuale par că nu intră la pedeapsă, în realitate statisticile arată o cu totul altă faţă.

 

Una dintre pedepsele lăsate de Dumnezeu pentru sexul cu animalele este boala cunoscută sub numele de sifilis. Sifilisul s-a transmis şi se transmite încă prin contactul sexual cu animalele (se poate lua de la animalele cu care se produce contactul sexual), apoi bărbatul sau femeia care a avut un astfel de contact, poate da boala mai departe, iar în timpulul sarcinii se transmite de la mamă la făt.

Sifilisul se mai poate transmite prin sărutarea zonei bolnave (buze crăpate sau gingii sângeroase) precum și prin sex oral, anal și vaginal. Majoritatea cazurilor noi din Statele Unite (60%) sunt înregistrate la bărbații ce întrețin relații intime cu bărbați (statistică 2021). Se poate transmite și prin produse de sânge, transfuzii, vaccinuri sau transplante de organe. Chiar dacă acestea sunt testate corespunzător, boala se poate ascunde într-o fază latentă, care să nu poată fi descoperită şi individul examinat să fie infectat.

 

După cum arată statisticile, cei mai predispuşi la această boală sunt cei care sunt infideli sau practică deviaţii sexuale. De-a lungul timpului, Charlie Chaplin s-a culcat cu aproximativ 2.000 de femei, lucru cu care se lăuda frecvent. Potrivit unei amante, cele întâmplate cu cei care au luat boli sexuale, l-au marcat într-un asemenea hal, încât Chaplin nu intreţinea niciodată relaţii sexuale înainte să-şi "picteze" respectiva parte a corpului cu iod din abundenţă, pentru a preveni o posibilă infectare cu sifilis sau alte boli.

Casanova și Flaubert au suferit de sifilis. Schumann, Baudelaire, Maupassant, Van Gogh, Nietzsche, Paul Gaugain, Oscar Wilde și James Joyce-și ei au avut boala. Există dovezi care ar sugera că și Ludwig van Beethoven ar fi avut sifilis.

În spațiul românesc, poate cel mai cunoscut caz, neconfirmat însă, este cel al lui Mihai Eminescu – se spune că boala mintală care l-a afectat pe poet ar fi fost cauzată de sifilis. O altă teorie în cazul lui Eminescu este că diagnosticul de sifilis ar fi fost greșit și că tratamentul cu mercur (cel mai folosit în epocă) ar fi dus de fapt la agravarea bolii sale și la deces. Unul din principalele sale obiecte de studiu a fost sifilisul, boală cu transmitere sexuală care pe acea vreme făcea ravagii în Europa.

 

Dr. Fracastoro definește trei moduri de răspândire a bolilor transmisibile:

 

-      direct

-      indirect

-      la distanță

 

Dr. Fracastoro s-a născut în Verona, Republica Veneția și a educat la Padova unde la vârsta de 19 ani a fost numit profesor la universitate. Datorită eminenței sale în practica medicinei, a fost ales medic al Conciliului de la Trento. O statuie de bronz a fost ridicată în cinstea sa de către cetățenii din Padova, în timp ce orașul său natal a comemorat marele lor compatriot cu o statuie de marmură. A trăit și a practicat în orașul său natal. În 1546 a propus că bolile epidemice sunt cauzate de particule minuscule transferabile sau „spori” (microbii) care ar putea transmite infecția prin contact direct, contact indirect sau chiar fără contact pe distanțe mari.

 

Încurajarea sau chiar şi numai tolerarea sau permiterea deviaţiilor sexuale va face ca bolile să se transmită cu rapiditate atât indirect cât şi la distanţă şi astfel societatea care încurajează, permite sau tolerează asemenea conduite va fi pedepsită la rândul ei de către Dumnezeu.

Aşadar, societatea ar trebui să fie vocea lui Dumnezeu şi ar trebui să aibă puterea să spună Nu! în loc de Da! Sau în loc de Nu stiu, nu cunosc!. Ce se întâmplă în lume ne afetează. Soluţia, ca să nu ne afecteze, este întoarcerea la Dumnezeu. Atfel, Dumnezeu lasă astfel de naţiuni în voia sorţii, în boli, suferinţe şi epidemii, care ar fi putut fi evitate, dacă societatea ar fi spus un NU! hotărât.

 

Romani 1:28. Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.

 

Isaia 48:17. Aşa vorbeşte Domnul, Răscumpărătorul tău, Sfântul lui Israel: "Eu, Domnul Dumnezeul tău, te învăţ ce este de folos şi te călăuzesc pe calea pe care trebuie să mergi!

18. O! de ai fi luat aminte la poruncile Mele, atunci pacea ta ar fi fost ca un râu, şi fericirea ta, ca valurile mării.

19. Sămânţa ta ar fi fost ca nisipul, şi roadele pântecelui tău, ca boabele de nisip; numele tău n-ar fi fost şters şi nimicit înaintea Mea.

luni, 17 iunie 2024

Forme de manipulare a maselor

 

Cele trei forme de manipulare a maselor

 

Forme de manipulare

 

Proverbe despre prieteni

Omul neastamparat starneste certuri, si paratorul dezbina pe cei mai buni prieteni. - (Prov.16:28)

Cine acopera o greseala, cauta dragostea, dar cine o pomeneste mereu in vorbirile lui, dezbina pe prieteni. - (Prov.17:9)

Cine isi face multi prieteni, ii face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care tine mai mult la tine decat un frate. - (Prov.18:24)

Bogatia aduce un mare numar de prieteni, dar saracul este parasit de prietenul lui. - (Prov.19:4)

Omul darnic are multi lingusitori si toti sunt prieteni cu cel ce da daruri. - (Prov.19:6)

 

Conturi şi profile false - Prieteni neprieteni (falşii prieteni)

Un prieten de Facebook s-a plans ca a fost victima unor excroci. La profilurile false li se spune conturi false sau fake. Cum recunosti daca un profil este autentic sau fake? Unul dintre semne este insistenta cu care te abordeaza si iti cere bani sau nr de telefon. Daca ii dai, intra cu un alt profil fals si iti cere si de acolo. Sau te plaseaza la altul.

Mai bine da unui sarac de jurul tau, decat unor necunoscuti, la care nu le place sa lucreze si traiesc de pe urma credulitatii unora.

 

Off-topic şi trolaj

Din spaţiul lingvisticii moderne: despre cuvintele “off-topic” şi “trolling”.

Off-topicul sau prescurtat OT este asociată cu postarea pe spaţiile de discuţii sociale, de exemplu “Eşti off-topic!”.

Ce înseamnă dacă un administrator sau moderator sau altcineva îţi atrage atenţia că postezi off-topic? Ce este trollingul?

În contextul unei discuții, este o contribuție în formă de topic sau comentariu, care este “în afara subiectului” forumului, grupului sau chatului, dacă nu se încadrează în limitele scopului de discuţie afişat. De exemplu, dacă într-un grup care discută despre tot ce ţine de viţa de vie cineva ar veni şi ar propune să se discute despre sistemul de operare Linux şi ar umple grupul cu postări de genul acesta, ar fi o abordare off-topic a grupului. Postarea mesajelor în afara subiectului arată fie o totală neânţelegere a subiectului (“ai picat ca musca în lapte”), fie o lipsă de respect faţă partenerii de discuţie, prin lipsa bunelor maniere (nu ai educaţie, ai cunoştinţe minime, etc.), fie trolaj (urmăreşti un alt scop, eşti “hater” că e la modă, vrei să te afirmi prin negativisme şi vandalism lingvistic, etc.). A ataca, schimba sau deranja - repetat şi în mod deliberat - discuţia sau membrii care o poartă, arată că ceea ce faci este trolling (pescuieşti în ape tulburi, o faci intenţionat şi cu crea credinţă, urmărind un scop propriu).

Trolling sau trolajul este o violare deliberată a regulilor implicite ale spațiilor de discuţie, deci se poate sancţiona cu blocarea membrului, pe când formelor involuntare de off-topic se aplică suspendarea membrului, încercând punerea lui în temă, după care, dacă nu se schimbă, se poate aplica eliminarea de pe platforma de discuţie.

Discuţia off-topic sau trolajul nu este pozitiv, căci ambele violează sfera discuţiei.