marți, 18 iunie 2024

Geto-Dacice-Sarmatice

 

Geto-Dacice

 

Faptele Apostolilor 17:

24. Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini.

 

25. El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva, El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile.

 

26. El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor,

 

27. ca ei să caute pe Dumnezeu şi să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.

 

28. Căci în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa, după cum au zis şi unii din poeţii voştri: "Suntem din neamul Lui…"

 

Din lumea geto-dacică

Epoca clasică

Daci § Nume și etimologie

Au fost dacii şi geţii acelaşi popor sau două popoare tracice? Problema este în discuţie. Geţii sunt menționați pentru prima dată în scrierile grecilor antici, la Herodot (Istorii Cartea IV XCIII). El spune despre geţi următoarele: „cel mai nobil, precum și cel mai drept dintre toate triburile tracice”. De la Tucidide (Războaiele Peloponeziei, Cartea a II-a, află că: „ [Geții] se învecinează cu sciții și sunt înarmați în același mod, fiind toți arcași călare".

 

Perioada de glorie

Secolul I î.Hr

Burebista (greaca veche: Βυρεβίστας, Βοιρεβίστας) a fost un rege trac al triburilor unite ale geților și dacilor. Stăpânirea lui Burebista (82–44 î.Hr.) se întindea de la Marea Neagră până la izvorul râului Tisa și din Munții Balcani până în Boemia. În acea perioadă, geto-dacii au cucerit un teritoriu mai larg, iar Dacia s-a extins de la Dunărea de Mijloc până la litoralul Mării Negre (între Apollonia și Olbia) și de la munții Slovaciei de astăzi până la munții Balcani. În anul 53 î.Hr., Iulius Cezar a afirmat că pământurile dacilor începeau la marginea de est a Pădurii Herciniene (Pădurea Neagră). După moartea lui Burebista, regatul său s-a împărțit în patru state, ulterior cinci.

 

Diviziuni statale

State rezultate din diviziunea acestui regat au fost Dacia în vest şi Carpia în est.

Traian a dus Imperiul Roman pe cea mai mare întindere. Cele mai timpurii cuceriri au fost cele două războaie ale Romei împotriva Daciei, o zonă care tulburase politica romană de peste un deceniu în ceea ce privește pacea instabilă negociată de miniștrii lui Domițian cu puternicul rege dac Decebal. Dacia va fi redusă de Roma lui Traian la un regat client în primul război (101–102), urmat de un al doilea război care s-a încheiat prin încorporarea efectivă în Imperiu a grupului transdunăren de graniță al Daciei. Conform prevederilor tratatului anterior al lui Decebal cu Roma, încheiat pe vremea lui Domițian, Decebal a fost recunoscut ca rex amicus, adică rege client; în schimbul acceptării statutului de client, el a primit de la Roma atât o bursă generoasă, cât și o rezervă constantă de experți tehnici. Tratatul pare să fi permis trupelor romane dreptul de trecere prin regatul dac pentru a-i ataca pe Marcomani, Quadii și Sarmații. Cu toate acestea, opinia senatorială nu l-a iertat niciodată pe Domițian pentru că a plătit ceea ce a fost văzut ca „tribut” unui rege „barbar”. În plus, spre deosebire de triburile germanice, regatul dac era un stat organizat capabil să dezvolte alianțe proprii, făcându-l astfel o amenințare strategică și oferindu-i lui Traian un motiv puternic pentru a-l ataca, ceea ce a şi făcut.

Carpii sau Carpianii au fost un trib dacic care a locuit în părțile de est ale României moderne în regiunea istorică a Moldovei de cel târziu la s.a. 140 d.Hr. și cel puțin până în 318 d.Hr. Marcus Iulius Philippus (cca. 198 - 249), cunoscut ca Philippus Arabs („Filip Arabul”), după originea familiei sale, a fost împărat roman între anii 244 - 249. El a fost primul care i-a cucerit pe carpi, se pare pentru o scurtă perioadă de timp.

Dacia a fost cucerită de romani pe timpul lui Decebal, iar anumiţi soldaţi daci au slujit în legiunile romane, departe de pământul lor natal.

 

Literatura dacă

Scrisoare între 2 soldați daci din armata romană, datată în anul 109 d.Hr. de pe vremea împăratului Traian.

„Dekinais către fratele său Kaikisa, salutare.

Salută-i pe Zutula și pe Puridur. Rogu-te, Kaikisa, nu sta locului și vino la mine, căci am nevoie de tine. Rogu-te, vino la mine. Auzit-am că toți dacii merg cu prefectul la Alexandria; dacă-i sigur că merg la Alexandria, scrie la Koptos să vină încoace cît mai repede.

Fii sănătos!”

Sursa: Conferința „Soldați daci în deșertul oriental din Egipt” susținută de Dan Dana.

Sursa Wikipedia

Imagini cu daci

 

 Profil sarmatic - considerat cel mai frumos in antichitate

Cum arătau sarmații?
Sarmații - Wikipedia
Autorul roman Ovidiu a consemnat că unul dintre triburile sarmaților, Coralli (sarmatii regali), avea părul blond, care este o caracteristică pe care Ammianus Marcellinus a atribuit-o și alanilor. El a scris că aproape toți alanii erau „de o mare statură și frumusețe, părul lor este oarecum galben, ochii lor sunt înspăimântător de fioroși”.

Dupa Razboiul Troian, un grup de mercenare din Amazonia, care au luptat alaturi de troieni, si au fost capturare, urmau sa fie duse la un important targ de sclavi de niste negustori greci, pe o corabie. Intr-o noapte, profitand de adormirea santinelelor de pe vasul grec, ele au masacrat echipajul si au dus vasul la tarm. Aici si-au facut o tabara si au inceput sa atace satele scitilor, care traiau in zona, procurandu-si astfel hrana. Vazandu-le femei foarte frumoase si razboinice, scitii au hotarat sa faca pace cu ele si sa le marire dupa feciorii lor. Din uniunea feciiorilor sciti si amazoance, s-a format poporul sarmat, considerat cel mai frumos din antichitate. Granitele Sarmatiei se intindeau pana pe teritoriul Moldovei, un trib al lor fiind carpii. Cuvantul charp inseamna om frumos, fermecator. Inainte de formarea poporului sarmat, cel mai frumos popor erau considerati assirienii. Intre traci si sciti a existat un razboi de circa 300 de ani, scitii ajungand pana in Bulgaria. Din contopirea tracilor si scitilor s-a format poporul dac, foarte frumosi la statura si chip, asa cum ii putem vedea pe Columna lui Traian.
Din pacate, razboiul daco-roman a fost asa de crancen incat conform medicului imparatului Traian, au scapat doar 80 de daci, printre care o fiica a lui Decebal. Restul au preferat moartea luptand cot la cot femei si barbati, pana la ultima sufllare sau preferand sa se sinucida, cum a facur regele lor.

 

 Există o legătură între sarmaţi şi geţi?

Dacă ne uităm bine în denumirea capitalei dacilor Sarmisegetusa, observăm două denumiri "sarmi", respectiv "get", ceea ce pare a însemna oraşul sarmaţilor şi geţilor. Nu este exclus ca sarmaţii şi geţii să se fi unit dând numele unui nou neam, acela de daci. Se ştie că dacii erau oameni frumoşi, cu părul blond spre roşcovan, potrivit descrierii sarmaţilor.

Faptele Apostolilor 17:

24. Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini.


25. El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva, El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile.

26. El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor,

27. ca ei să caute pe Dumnezeu şi să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.

28. Căci în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa, după cum au zis şi unii din poeţii voştri: "Suntem din neamul Lui…"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu