vineri, 14 iunie 2024

A treisprezecea lună?

 

Există o a treisprezecea lună în Calendar?

 

Calendarul ebraic actual – care nu este cel vechi din Biblie, are obiceiul de a insera ocazional o a treisprezecea lună, pentru a corela mersul anului lunar cu cel solar.

 
În Biblie găsim multe noţiuni despre calendar, zilele lui, anotimpurile şi lunile ei. Nicăieri nu găsim luna a treisprezecea sau măcar o aluzie la ea.

 

Exemple

 

Cautari ptr luna a treia:

In luna a treia dupa iesirea lor din tara Egiptului, copiii lui Israel au ajuns in ziua aceea in pustiul Sinai. (Exod.19:1)

Capul cetei a treia, pentru luna a treia, era Benaia, fiul preotului Iehoiada, capul; si el avea o ceata de douazeci si patru de mii de oameni. (1Cron.27:5)

S-au adunat la Ierusalim in luna a treia a anului al cincisprezecelea al domniei lui Asa. In ziua aceasta, (2Cron.15:1)

Au inceput sa faca gramezile in luna a treia si au ispravit in luna a saptea. (2Cron.31:7)

Logofetii imparatului au fost chemati in vremea aceea, in a douazeci si treia zi a lunii a treia, adica luna Sivan, si au scris, dupa tot ce a poruncit Mardoheu, iudeilor, capeteniilor ostirii, dregatorilor si mai marilor celor o suta douazeci si sapte de tinuturi asezate de la India la Etiopia, fiecarui tinut dupa scrierea lui, fiecarui popor dupa limba lui, si iudeilor dupa scrierea si limba lor. (Est.8:9)



Cautari ptr. Luna a patra:

Al patrulea, pentru luna a patra, era Asael, fratele lui Ioab; si, dupa el, fiul sau Zebadia. El avea o ceata de douazeci si patru de mii de oameni. (1Cron.27:7)

"Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Postul din luna a patra, postul din luna a cincea, postul din luna a saptea si postul din luna a zecea se vor preface pentru casa lui Iuda in zile de veselie si de bucurie, in sarbatori de voiosie. Dar iubiti adevarul si pacea!" (Zah.8:19)

 

Numele lunilor

 biblice:
1. luna intai este numita Abib sau Nisan


2. luna a doua este numita Zif (sau Ziv in BC)

 

3.luna a treia este numita Sivan

 

4. luna a noua este numita Chislev

 

5. luna a unsprezecea este numita Sebat


6. luna a douasprezecea este numita Adar

 

Într-un articol de pe net ni se spune că cel mai performant calendar ar fi cel cu 13 luni, a cate patru saptamani fiecare lună:

„Acest calendar urmareste orbita de 28 de zile a Lunii in jurul Pamantului: 13 luni de 28 de zile, in total 364 de zile, 52 de saptamani perfecte, a cate 7 zile. A 365-a zi este cunoascuta ca „Ziua in afara timpului” si este o zi cand trebuie sa celebram pacea si armonia.” (Calendarul celor 13 luni. Adevaratul calendar al omenirii)

 

Acest calendar nu are nici o legatură cu Biblia, unde nu există luna a treisprezecea.

 

Este posibil ca Anul Biblic să fi avut 4 anotimpuri egale în zile, 12 luni întotdeauna, adică în fiecare an, luni care aveau 30 de zile plus o zi la fiecare sfârşit de anotimp şi an. Astfel anul începea întotdeuna miercuri şi se sfârşea întotdeuna în aceeaşi zi, marţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu