duminică, 2 iunie 2024

Au împrumutat evreii credinţa lor de la iranieni?

 

Interferenţe ebraice şi iraniene

 

Pe la începutul anilor "90 am ascultat un talkshow despre cultura ebraica la un post cunoscut de radio. Invitatul susţinea că evreii şi-au luat religia monoteistă de la zoroastrienii iranieni, atunci când au fost sub dominaţie persană, facând anumite coomparaţii între religia zoroastriană a iranienilor şi cea mozaică a evreilor. Dar adevărul este chiar opusul. Iranienii au adaptat parţial religia lor după cea a evreilor. După o veche tradiţie, atunci când un nobil iranian pe nume Zoroastru s-a întălnit cu unul dintre profeţii evrei din captivitate, a preluat de la acesta anumite percepte ale religiei acestuia.

Este de la sine înţeles că în această perioadă iranienii au preluat şi calendarul ebraic din antichitate, care urmărea mersul soarelui în raport cu cele 12 constelaţii cereşti şi care începea cu luna Abib zis şi Nisan din perioada exilului.

 

Calendarul iranian

 

În calendarul vechi iranian (azi yazidit) Anul Nou începe primăvara, în prima miercuri după care vine luna Nisan, prima lună din an, ca şi la vechii evrei.

(Engleză: „A venit Miercurea Roșie,

     Nîsanul este împodobit cu soare,

     Binecuvântat cu ascundere.

     A venit miercurea roșie și galbenă,

     Primavara este impodobita cu verde, rosu, alb si galben,

     Și ne-am decorat buiandrugurile ușilor cu ele")

     — Un pasaj din Qewlê Çarşemê[10][7]

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu