luni, 17 iunie 2024

Forme de manipulare a maselor

 

Cele trei forme de manipulare a maselor

 

Forme de manipulare

 

Proverbe despre prieteni

Omul neastamparat starneste certuri, si paratorul dezbina pe cei mai buni prieteni. - (Prov.16:28)

Cine acopera o greseala, cauta dragostea, dar cine o pomeneste mereu in vorbirile lui, dezbina pe prieteni. - (Prov.17:9)

Cine isi face multi prieteni, ii face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care tine mai mult la tine decat un frate. - (Prov.18:24)

Bogatia aduce un mare numar de prieteni, dar saracul este parasit de prietenul lui. - (Prov.19:4)

Omul darnic are multi lingusitori si toti sunt prieteni cu cel ce da daruri. - (Prov.19:6)

 

Conturi şi profile false - Prieteni neprieteni (falşii prieteni)

Un prieten de Facebook s-a plans ca a fost victima unor excroci. La profilurile false li se spune conturi false sau fake. Cum recunosti daca un profil este autentic sau fake? Unul dintre semne este insistenta cu care te abordeaza si iti cere bani sau nr de telefon. Daca ii dai, intra cu un alt profil fals si iti cere si de acolo. Sau te plaseaza la altul.

Mai bine da unui sarac de jurul tau, decat unor necunoscuti, la care nu le place sa lucreze si traiesc de pe urma credulitatii unora.

 

Off-topic şi trolaj

Din spaţiul lingvisticii moderne: despre cuvintele “off-topic” şi “trolling”.

Off-topicul sau prescurtat OT este asociată cu postarea pe spaţiile de discuţii sociale, de exemplu “Eşti off-topic!”.

Ce înseamnă dacă un administrator sau moderator sau altcineva îţi atrage atenţia că postezi off-topic? Ce este trollingul?

În contextul unei discuții, este o contribuție în formă de topic sau comentariu, care este “în afara subiectului” forumului, grupului sau chatului, dacă nu se încadrează în limitele scopului de discuţie afişat. De exemplu, dacă într-un grup care discută despre tot ce ţine de viţa de vie cineva ar veni şi ar propune să se discute despre sistemul de operare Linux şi ar umple grupul cu postări de genul acesta, ar fi o abordare off-topic a grupului. Postarea mesajelor în afara subiectului arată fie o totală neânţelegere a subiectului (“ai picat ca musca în lapte”), fie o lipsă de respect faţă partenerii de discuţie, prin lipsa bunelor maniere (nu ai educaţie, ai cunoştinţe minime, etc.), fie trolaj (urmăreşti un alt scop, eşti “hater” că e la modă, vrei să te afirmi prin negativisme şi vandalism lingvistic, etc.). A ataca, schimba sau deranja - repetat şi în mod deliberat - discuţia sau membrii care o poartă, arată că ceea ce faci este trolling (pescuieşti în ape tulburi, o faci intenţionat şi cu crea credinţă, urmărind un scop propriu).

Trolling sau trolajul este o violare deliberată a regulilor implicite ale spațiilor de discuţie, deci se poate sancţiona cu blocarea membrului, pe când formelor involuntare de off-topic se aplică suspendarea membrului, încercând punerea lui în temă, după care, dacă nu se schimbă, se poate aplica eliminarea de pe platforma de discuţie.

Discuţia off-topic sau trolajul nu este pozitiv, căci ambele violează sfera discuţiei.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu