luni, 3 iunie 2024

Din culisele istoriei> Tăiatul limbii la români

Din culisele istoriei> Tăiatul limbii la români

 

Există o zicală în popor, ca o sperietoare pentru copii, care spune că "Trebuie să taci în biserică, altfel popa îţi taie limba."

“Pentru alfabetul latin bulgarii ne tăiau limba…"

"Există mai multe surse care atestă acest fapt. În perioada anilor 106-900 strămoşii noştri foloseau alfabetul latin, alfabet prin care la noi ajungeau sfintele scripturi creştine.

Către anul 900, aproape întreg spaţiul populat de români (inclusiv Republica Moldova de astăzi), era sub dominaţia Imperiului Bulgar, care se creştinase de curând şi adoptase grafia slavonă.

Anume în acel timp regii bulgari, pentru a ne stăpâni mai bine, au impus  românilor grafia şi limba slavonă.

 Conform poruncilor date atunci, preoţilor noştri care îndrăzneau să citească în limba latină in Biserica, li se tăia limba, iar cărţile şi toate documentele scrise cu litere latine au fost arse…

Intr-o carte tipărită la Buda, în 1844  în limba bulgară, întitulată “Ţarstvenica”,  se spune:

„S-au însemnat în nişte cărţi vechi scrise de mână că, după reposarea patriarhului bulgar, Sfântul Ioan carele a ridicat pe Asan la împărăţie, a chemat Asan dela Ohrida pe părintele Teofilact, a luminat şi a curăţit toată Bulgaria de eresurile de cari multe se aflau atunci în ea.

După aceea a invitat pe împăratul Asan de a trecut în Valahia, să o cucerească şi să o cureţe de eresul roman, care pe atunci domnea în ea; şi Asan s’a dus şi a supus amândouă Valahiile sub stăpânirea sa, şi a silit pe Valahi, cari până atunci citeau în limba latină, să lese mărturisirea romană, şi să nu citească în limba latină, ci în cea bulgară, şi a poruncit ca celui ce va citi în limba latină să i se taie limba, şi de atunci Valahii au început a citi bulgăreşte”.”

Sursa Dr. Veaceslav Stavila – Jurnalul istoricului de veghe.md.

Notă

Cronicarului Paisie de la Hilandar, spunea ca  ţarul Ioan Asan al II-lea (1218-1241) „a poruncit vlahilor, care până atunci citeau în limba latinească să lepede legea romană şi să nu citească în limba latină, ci în cea bulgară. Şi a poruncit care va citi în limba latină să i se taie limba. Şi aşa vlahii au primit de atunci legea ortodoxă şi au început să citească bulgăreşte”

 

Tăiatul limbii era totuşi o osândă blândă, faţă de altele aplicate în acel timp... Existau forme mult mai cumplite de pedeapsă, in domeniul supunerii religioase, cum ar fi îngoparea de viu, împreuna cu toata familia. Aşa a făcut de pildă regele Ungariei, Ştefan I, cu conducătorul păgân al pecenegilor, Tonuzoba, care a refuzat sa treacă la catolicism. 

Desigur, conform Evangheliei nu se poate aplica nici una.

Iată de ce:

Matei 5:43. Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau."

44. Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc,

45. ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu