sâmbătă, 10 februarie 2024

AŢI AUZIT CĂ VINE SFÂRŞITUL?

 

Biografie sumară: Adventismul (sau „Millerismul”) şi "Ziua marii dezamăgiri"

- AŢI AUZIT CĂ VINE SFÂRŞITUL?

 

Când apare o ştire deosebită – considerată catastrofală, oamenii o dau repede mai departe, spunând „AŢI AUZIT?” şi se gândesc dacă nu cumva vine „sfârşitul lumii”.

 

Însă Domnul Isus ne-a avertizat tocmai de aceste pericole de interpretare:

Veti auzi de razboaie si vesti de razboaie: vedeti sa nu va inspaimantati, caci toate aceste lucruri trebuie sa se intample. Dar sfarsitul tot nu va fi atunci. (Mat.24:6)

Cand veti auzi despre razboaie si vesti de razboaie, sa nu va inspaimantati, caci lucrurile acestea trebuie sa se intample. Dar inca nu va fi sfarsitul. (Marc.13:7)

Cand veti auzi de razboaie si de rascoale, sa nu va inspaimantati; pentru ca intai trebuie sa se intample aceste lucruri. Dar sfarsitul nu va fi indata." (Luc.21:9)

 

Să nu ne luăm după zvonri despre sfârşitul lumii, sau evenimente mediatizate în ziare sau în emisiunile de la TV. De exemplu, un baptist pe nume William Miller (fost cadru militar, deist), fascinat de studiul profeţiilor despre Mesia, s-a apucat să facă un calcul despre a doua venire a Domnului Isus. Conform Wikipedia, în 1832 Miller a trimis spre publicare o serie de 16 articole în ziarul baptist local, Vermont Telegraph. Datorită faptului că nu reușea să facă față cererilor de predicare și de a călători pentru a da informații cu privire la interpretările lui, Miller a mai publicat un rezumat al învățăturilor lui profetice în 64 de pagini cu titlul: „Dovezi din Scriptură și Istorie cu privire la a doua venire a lui Iisus Hristos în jurul anului 1843”  

 

#1: Miller preia un calcul greşit

Miller a citit mult şi a preluat un calcul greşit, lansat de un evreu despre revenirea lui Mesia, care nici măcar nu era creştin, apoi în Septembrie 1822, Miller și-a scris concluziile lui într-un document de 22 puncte, unde articolul 15 afirmă: „Cred că a doua venire a lui Iisus Hristos este aproape, „chiar la uși”, și anume peste 21 de ani, în anul 1843 sau posibil mai înainte." În ciuda convingerilor lui, Miller nu a început să le predice, până în prima duminică din August 1831, în localitatea Dresden, SUA.

Predicţia sa a produs o mare dezamăgire şi a contribuit la colapsul mişcării lansate de el.

Mai târziu el spune: „Îmi mărturisesc greșeala, și-mi recunosc dezamăgirea; cu toate acestea încă cred că ziua venirii Domnului este foarte aproape, chiar la ușă“.

Deși la adunarea de tabără din August 1844, Samuel Snow a prezentat un nou studiu, care dovedea că a Doua Venire va avea loc pe 22 octombrie 1844, și această dată, pe care Miller a acceptat-o foarte târziu, a trecut fără se întâmple nimic. Ziua de 23 octombrie 1844 a devenit "Ziua marii dezamăgiri" adventist-milerite, trăgând după ea un nou val de părăsire a mișcării. Nu se știe exact cât de mulți au fost adepții acestei mișcări în perioada 1840-1844. Unii autori menționează 50.000, alții mult mai mult, până la 500.000. Depinde și de momentul la care se referă numărul. După dezamăgire, majoritatea acestora s-au întors în bisericile lor sau în lume. Dar și cei ce au rămas fideli mișcării au suferit puternic dezamăgirea. Hiram Edson, de exemplu, își amintea: „Speranțele și așteptările noastre au fost spulberate și am plâns cum nu mai plânsesem niciodată. Am plâns și am plâns până ce ziua a trecut.”

 

Miller nu a părăsit niciodată credința în revenirea apropiată a lui Iisus. A recunoscut încodată public că interpretarea lui trebuie să fie greșită pe undeva, dar a refuzat să facă noi calcule, afirmând că data cea mai bună pe care a descoperit-o este astăzi. A murit după cinci ani, la 20 dec 1849, cu această convingere puternică, și a fost înmormântat lângă casa lui de fermier din Low Hampton, NY, care a devenit, între timp, muzeu național.

Moștenire

După Marea Dezamăgire, adventiștii de tip baptist, rămași în jurul lui Miller s-au constituit în Asociația Milenială Americană, dintre care unii s-au numit mai târziu Adventiști Evanghelici - zis şi „adventişti duminicari”, căci la începuturi toţi adventiştii ţineau duminica, ca şi baptiştii. Aceste două denumiri care constituiau trunchiul principal al mișcării millerite aproape s-au stins pe la sfârșitul secolului 19.

Alţii din mişcare au continuat cu facerea de noi ipoteze şi şi-au luat alte denumiri şi învăţături.

 

#2: Când credincioşii se iau după ce spune lumea

De unde-şi luau Adventiştii interpretările lor profetice?

 

Atunci când credincioşii se iau după ce spune unul sau altul din lume – care sunt orbi în sens spiritual (duhovnicesc) - ajung ca şi orbul în groapă:

Lasati-i: sunt niste calauze oarbe; si cand un orb calauzeste pe un alt orb, vor cadea amandoi in groapa." (Mat.15:14)

Să ne amintim că atunci când apostolii s-au luat după ce spuneau interpreţii profeţiilor despre Mesia, ei credeau că Mesia va domni imediat ce vor ajunge la Ierusalim şi se certau între ei pentru postul cel mai mare din împărăţie:

Dar ei taceau, pentru ca pe drum se certasera intre ei, ca sa stie cine este cel mai mare. (Marc.9:34)

Abia după ce a murit şi a înviat Domnul Isus, au avut încredere deplină în el şi nu au mai ţinut cont de ce spunea lumea.

Aici avem un mare exemplu pentru vigilenţă, ca să nu ne luăm după ce crede lumea, Nostradamus, sau nu ştiu ce auto-declarat profet din trecut sau prezent.

Atunci când credincioşii ascultă ştirile din lume despre sfârşit sau cine ştie ce mare eveniment ce va să vină şi sunt gata să le creadă, să aibă grijă să nu păţească ca şi cei din Mişcarea Millerită. Este posibil ca Miller şi alţi lideri Adventişti să fi citit mult din scrierile lumii – după cum se spune despre ei – şi astfel au ajuns la interpretările lor profetice bizare neâmplinite, după cum şi azi cei care citesc mult din ce este în lume, cred că în anul acesta (2024) va fi prima urgie din Cartea Apocalipsa, capitolul 6.

Ei cred asta, deoarece Rusia este în conflict cu Ucraina – care este susţinută de Occidentul ateizat.

La fel de eronat credeau şi adventiştii despre marele război din viitor, aşteptăndu-l în zilele lor, când mulţi se întrebau dacă nu cumva va ataca Anglia Statele Unite, ducând la marele război descris în Apocalipsa 6?

De unde-şi lua Ellen White profeţiile?

"Dacă naţiunea noastră ar fi rămas unită, ar fi avut putere, dar împărţită, trebuie să cadă (mergea pe ideea ca va fi cucerită de Anglia şi aliaţii ei)." Mărturii, Vol. 1, p. 259 de Ellen G. White

Ellen White pur şi simplu credea ceea ce credeau şi alţii din lume de pe timpul ei – că Anglia şi aliaţii ei putea să declare război Statelor Unite. N-a oferit adventiştilor nici o informaţie specială, ci doar o supoziţie din lume, ce s-a dovedit falsa.

Domnul Isus ne-a avertizat: „şi se vor ridica mulţi profeţi falşi, şi vor înşela pe mulţi”  - Matei 24:11.

Mai devreme sau mai târziu toate credinţele false se vor ruina, deoarece sunt bazate pe calcule greşite ale omenilor care fie nu cunosc suficient de bine Biblia, fie nu o cred în totalitate, ci se bazează pe diferite speculaţii şi pe răstălmăciri ale versetelor.

 

Domnul Iisus a prezis un mare necaz la sfârşitul lumii, sau epocii acesteia, înaintea venirii imparatiei Sale mesianice. Abia după acest mare necaz ne putem aştepta la iminenta Sa venire. Cât de mare va fi acest necaz, putem vedea din Cartea Apocalipsa: A treia parte din oameni au fost ucisi de aceste trei urgii: de focul, de fumul si de pucioasa care ieseau din gurile lor. (Apoc.9:18). Pe 15 noiembrie 2022, la ora 09:59:58, s-a atins nominalul de 8 miliarde de locuitori la nivel global. Asta inseamnă că mai mult de 2,66 miliarde de oameni vor pieri la aceste trei plăgi. Ceva nemaipomenit stă în faţa noastră ce poate avea conexiune cu plăgile cereşti descrise la Matei 24:29. Îndată după acele zile de necaz "soarele se va întuneca, luna nu-şi va mai da lumina ei, stelele vor cădea din cer, şi puterile cerurilor vor fi clătinate."

30. Atunci se va arăta în cer semnul Fiului omului, toate seminţiile pământului se vor boci şi vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere şi cu o mare slavă.

 

https://www.resursecrestine.ro/studii/120209/analizarea-unor-afirmatii-aflate-in-cartea-tragedia-veacurilor-scrisa-de-ellen-g-white-in

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu