3. Porunca cumpărării mieilor de Paşte pe 10 Abib şi a ţinerii lor până pe 14 Abib
VDC Exodul 12: 3. Vorbiţi întregii adunări a lui Israel şi spuneţi-i: "În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casă.
4. Dacă sunt prea puţini în casă pentru un miel, să-l ia cu vecinul lui cel mai de aproape, după numărul sufletelor; să faceţi socoteala cât poate mânca fiecare din mielul acesta.
5. Să fie un miel fără cusur, de parte bărbătească, de un an; veţi putea să luaţi un miel sau un ied.
6. Să-l păstraţi până în ziua a paisprezecea a lunii acesteia; şi toată adunarea lui Israel să-l înjunghie seara (amurg – alte traduceri).
Din calendarul prezentat la punctul 2 vedem că ziua de 10 Abib era într-o vineri din a doua săptămână a lunii, după care urma şabatul (ziua de odihnă la evrei), iar după încă trei zile era 14 Abib, în a treia zi a săptămânii, adică într-o marţi.
"Sărbătoarea Azimelor, numit Paştile (în ebraică “Trecerea”), se apropia. (Luca 22:1)
Există la unii o confuzie aici, crezând că Paştele este în data de 14 Abib (Nisan), ceea ce este greşit. După cum vedem din pasajul Scripturii de mai sus, în Biblie se arată clar că Paştile ţinea de Sărbătoarea Azimelor care începea în 15 Abib. Aşadar în 14 Abib nu era nici o sărbătoare; era o zi de pregătire pentru Marea Sărbătoare ce urma. Examinaţi cu atenţie punctul 4.
Va urma -
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu