miercuri, 1 mai 2024

DATAREA EXACTĂ A EVENIMENTELOR DIN JURUL PAŞTELUI (P4)

 

4. Datarea serii la evrei

 

Când începe seara unei zile la evrei? La creaţiunea narată în Biblie, zilele nu începeau şi nu se terminau la miezul nopţii ca astăzi. Relatarea din Geneza 1:5 ne comunică: „Astfel, a fost o seară şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua întâi.” Aşadar, partea întunecata a venit prima, care s-a numit noapte, apoi partea luminoasă, care s-a numit ziuă.

Dumnezeu nu a schimbat niciodată acest ciclu de alternanţă noapte-ziuă (şi nu ziuă-nopate), după cum vedem din cum îi învăţa pe israeliţi: „(…) din seara zilei a noua pâna în seara următoare, să prăznuiţi Sabatul vostru” (Leviticul 23:32). „Seara” este atunci când soarele trece dincolo de orizont, ceea ce noi numim apus. „Seara, la apusul soarelui” (Deuteronomul 16:6). „Seara, după asfinţitul soarelui” (Marcu 1:32).

Când israeliţii s-au întors la Ierusalim după robia babiloniană, Neemia a poruncit ca porţile Ierusalimului să fie închise „înainte de Sabat, de îndată ce le va ajunge umbra” (Neemia 13:15-19). Vedem şi de aici, că atunci când soarele apunea în seara celei de a şasea zi (la români vinerea), începea sabatul.

Deci seara zilei de 14 Nisan era în acest mod, prima dată era seara zilei de 14 Nisan şi apoi ziua de 14 Nisan.

Însă aici textul spune că mielul trebuia lăsat inclusiv în 14 Nisan, deci până la perioada zilei şi apoi el trebuia tăiat în amurg, înainte de asfinţit. Aşadar, mâncarea mielului intra la noaptea de 15 Nisan, prima zi de sărbătoare, când se consumau azimi în loc de pâine, după cum citim:

"In ziua dintai a praznicului Azimelor, ucenicii au venit la Isus si I-au zis: "Unde vrei sa-Ti pregatim sa mananci pastile?"" (Matei 26:17)

"Dupa doua zile era praznicul Pastilor si al Azimelor. Preotii cei mai de seama si carturarii cautau cum sa prinda pe Isus cu viclesug si sa-L omoare." (Marcu 14:1)

"In ziua dintai a praznicului Azimelor, cand jertfeau pastile, ucenicii lui Isus I-au zis: "Unde voiesti sa ne ducem sa-Ti pregatim ca sa mananci pastile?"" (Marcu 14:12)

"Praznicul Azimelor, numit Pastile, se apropia. (Luca 22:1)

Ziua praznicului Azimelor, in care trebuiau jertfite pastile, a venit." (Luca 22:7)

Citeşte cu atenţie maximă punctul 5. 

Va urma -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu