duminică, 19 mai 2024

Doctrina greşită a celor 7 timpuri în mediile pre-adventiste, adventiste şi neo-adventiste

 SECŢIUNEA APOLOGETICĂ; PROFEŢII EXPLICATE

1.   Originea învățăturilor grupurilor Studenților în Biblie și a Martorilor lui Iehova

 

Acest articol nu este împotriva acestor grupuri, este despre originea învățăturilor lor.

 

Sunt unele gupuri religioase care spun că ei au dat ascultare poruncilor de mai jos şi prin urmare numai ei au calauzirea divină, numai ei au ieşit din Babilonul cel mare şi astfel numai ei sunt poporul lui Dumnezeu. Printre aceste gupuri sunt un astfel de grup care îşi spun “Martorii lui Iehova”.

Ei au o invatatura specifică despre şapte timpuri a 2520 de ani şi spun că această doctrină este de la Dumnezeu. Evident, dacă doctrina celor şapte timpuri nu este de la Dumnezeu, atunci este de la Cel rău (Satan Diavolul) şi astfel ei nu s-au depărtat de tot ce este necurat şi nu sunt ieşiţi din Babilonul cel mare.

De aceea: "Iesiti din mijlocul lor si despartiti-va de ei, zice Domnul; nu va atingeti de ce este necurat, si va voi primi. (2Cor.6:17)

Apoi am auzit din cer un alt glas, care zicea: "Iesiti din mijlocul ei, poporul Meu, ca sa nu fiti partasi la pacatele ei si sa nu fiti loviti cu urgiile ei! (Apoc.18:4)

 

Martorii lui Iehova sunt învățați de personalul lor că religia și învățăturile lor provin de la Dumnezeu. Dar Charles Taze Russell, fondatorul lor, a susținut că s-a uitat în grădina diferitelor culte și a cules florile pe care le-a preferat, din care a făcut un buchet (vezi mărturia din cartea Taina Împlinită). Evident, florile reprezintă învățăturile și grădinile, bisericile creștine.

De aceea anumite flori culese de Russell nu se găsesc în Biblie, ci în grădina anumitor biserici existente în vremea lui. O astfel de floare este doctrina celor șapte timpuri (a 2520 de ani), mirosită în diferite moduri (grupuri) adventiste și preadventiste. Prin miros se înțelege interpretarea lui. Deci, cum putem discerne care miros vine de la Dumnezeu și care nu? Cum au verificat dacă teoria celor 2520 de ani este de la un om sau din spiritul lui Dumnezeu?

Martori știu că ideea lui Russell despre cele șapte timpuri (pentru a se înțelege viziunea lui despre cei 2520 de ani) nu mai corespunde cu ceea ce cred acum Martorii despre această interpretare, totuşi susţin părţi din ea, vezi cercetarea de pe http://www.607v587.com

 

 

 

 

2.   De unde provine calculul despre cei 2520 de ani?

 

Baza calculului acestei doctrine a fost luată de la adventişti, iar ei, la rândul lor, au luat-o de la alţii. Cine dorește poate examina cum sună această doctrină în viziunea adventistă.

Iată articolul, dar REȚINEȚI că nu susțin acest punct de vedere:

http://www.prophecyhelps101.com/Bud's%20SEVEN%20TIMES.pdf

De Bud Alavezos, 29-06-2008

BudLCarolA@aol.com

Cei 2520 de ani, de William Miller

Alte surse

William Miller's 2520 Prophecy: A comprehensive and detailed research exposing the errors of the 2520 prophecy Paperback – June 19, 2016

https://www.amazon.com/William-Millers-2520.../dp/1519235011

William Miller's 2520 Prophecy: A comprehensive and ...

https://www.amazon.com ›Yes ...

Translation of this page

William Miller's 2520 Prophecy: A comprehensive and detailed research exposing the errors of the 2520 prophecy Paperback - June 19, 2016.

Rating: 4 • 6 reviews

The 2520 year by William Miller from www.amazon.com

The 2520 - Bible Picture Pathways

https://www.biblepicturepathways.com ›...

Translation of this page

Years later, in 1875, James White published a book on William Miller and was still promoting the 2520 prophecy - proving that it was not him that wrote the anti ...

2520 Year Prophecy

https://www.2520yearprophecy.com

Translation of this page

A major climate change, William Miller being challenged by his diest friends takes two years off to prove and study the Bible during this same time period, what ...

The Angel Gabriel and William Miller - No. 2520

https://www.no2520.com ›the ...

Translation of this page

Now who was “His angel” that God sent to William Miller? ... detail to show that the 2520 is not valid the very year we formed our God ordained church.

2520 Prophecy Reaveled - Broken Adventist Ministry

https://www.brokenadventist.com ›...

Translation of this page

Those "seven times" actually represent "seven years," or 2520 days which, based on the day-year principle, mean 2520 years. 3. Because William Miller ...

William Miller's 2520 Prophecy: A ... - Barnes & Noble

https://www.barnesandnoble.com ›...

Translation of this page

June 19 2016 - William Miller's 2520 Prophecy uses the Bible, the Spirit of Prophecy, history, chronology and archaeology to expose the false teachings of ...

Publication date: 06/19/2016

Publisher: CreateSpace Publishing

The 2520 - The Loud Cry - WordPress.com

https://theloudcry.wordpress.com ›...

Translation of this page

The 2520 is actually the fisrt prophecy given to William Miller. It represents the time in which God raised the SDA church. The 2300 days really is representing ...

THE 2520 NON-PROPHECY - Secrets Unsealed

http://secretsunsealed.org ›PDF_downloads› 252 ...

PDF

The seven times are interpreted according to the year / day principle with each time or year having 360 days. Thus, 7 X 360 = 2520. William Miller believed ...

15 pages

A Case Study of the 2520 Prophecy Speaker

https://slidetodoc.com ›a-case ...

Translation of this page

Adventist Pioneers of the 25202 677 B. C. -1844 A. D. - William Miller (1782 -1849) ... 2520 Years 677 B. C. 457 B. C. 220 Years 2300 Years A. D. 1844.

The 2520 year by William Miller from slidetodoc.com

2520 Prophecy - Home | Facebook

https://www.facebook.com ›2 ...

Translation of this page

2520 Prophecy. 344 likes. Featured book - William Miller's 2520 Prophecy. ... Where in the Bible does it say that Manasseh was captured in his 22nd year?

După eșecul așteptărilor millerite în 1843-1844, predicatorii adventisti George Storrs și Nelson H. Barbour din ramura adventistă a lui George Storrs au continuat să predice învăţătura despre anul 2520 și au dat această doctrină noului lor pastor și discipol asociat, Charles Taze Russell.

Așadar, Studenții Bibliei și Martorii lui Iehova au această viziune de la William Miller, prin George Storrs, Nelson H. Barbour și alții. Totuşi astăzi, Martorii cred că adventiştii sunt din Babilonul cel Mare, dar ei nu.

 

3.   Învăţătura așa-numiților 2520 de ani, ai Timpurilor Naţiunilor (Gentiles Times, Times of the Nations) nu sunt legate de învăţătura lui Dumnezeu, ci de un om, Joshua Spalding.

 

Este foarte interesant cum anumiți oameni iau diferite doctrine formulate de oameni și le pun „în gura lui Dumnezeu”.

Cei 2520 de ani din Timpurile Neamurilor sunt de la Dumnezeu sau de la Joshua Spalding?

Dacă acest om era un om al lui Dumnezeu, de ce Martorii și Studenții în Biblie nu au preluat toată doctrina lui? William Miller, George Storrs, Nelson Barbour şi alţi predicatori adventişti sunt legaţi de această învăţătură.

 

Din cartea Nelson Barbour: The Millennium's Forgotten Prophet (disponibilă la lulu.com):

 

„Barbour îi este îndatorat lui John Aquila Brown pentru calculul de 2520 de ani. Brown datorează, la rândul său, calculul celor „șapte timpi” ai profeției lui Daniel ca 2520 de ani și asocierea acestora cu The Times of the Gentiles lui Joshua Spalding.

 

Spaulding a scris Teoria divină; Un sistem de divinitate în 1798, deși se pare că nu a fost publicat până în 1808. Spalding, care scrie despre cele șapte ori ale lui Daniel’s Great Tree Vision, a spus:

 

„De șapte ori, sau o săptămână întreagă de ani, pe marea scară profetică, înseamnă 2520 de ani. Această presupunere este mult întărită de considerația că se spune că continuarea Babilonului mistic este pentru un timp, timp și jumătate; și întrucât timpul alocat acestei împărțiri a imperiului este jumătate de săptămână, de trei ori și jumătate, este firesc să concluzionăm că întregul timp, numit timpurile neamurilor, este o săptămână întreagă, sau de șapte ori”.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Development_of_Jehovah's_Witnesses_doctrine

 

Câteva întrebări despre dogmele 2520 de ani și 1914

 

Domnul și Mântuitorul nostru Isus, Fiul lui Dumnezeu, este acum o ființă spirituală și are un trup spiritual. Deci, este logic că acest trup este ca trupul Tatălui său, iar omul nu poate vedea această slavă spirituală: Ioan 3:13, 16, 4:24, 17:5 și 1 Timotei 6:16. Lumea umană nu poate vedea corpul spiritual al Domnului nostru Isus. Dar, toate acestea nu sunt o problemă pentru a admite manifestarea lui în urmă pe semnele perceptibile, când va veni, compară cu Matei 24:33, Apocalipsa 6:15-17.

 

Prima problema:

Punctul de plecare a dogmei care duce la 1914 este reinterpretarea unei profeții împlinite sută la sută din Daniel capitolul 4. Acesta este un joc periculos. În spatele acestui scenariu nu se află Dumnezeu, ci Cel Rău.

A doua problema:

Chiar dacă o astfel de reinterpretare ar fi posibilă – ceea ce mă îndoiesc – dacă el va veni în 1914 pentru a primi puterea și autoritatea regală, cum rămâne cu Matei 28:18-20? El a primit toată autoritatea în cer și pământ cu mult timp înainte de 1914, la înîlţarea sa la cer: Dumnezeu, în adevăr, "a pus totul sub picioarele Lui". Dar când zice că totul I-a fost supus, se înţelege că afară de Cel ce I-a supus totul. (1Cor.15:27).

A treia problema:

Teoria lui JF Rutherford despre 1914 spune că Domnul nostru Isus a venit ÎNAINTE de semne, dar Biblia spune că va veni DUPĂ semne: Matei 24:27-33

A patra problemă:

Ierusalimul este asuprit până la sfârșitul „timpului neamurilor”, așa că Timpurile Neamurilor nu s-au încheiat:

Luca 21:24 (KJV) - Și vor cădea sub tăișul sabiei și vor fi duși robi în toate neamurile; și Ierusalimul va fi călcat de neamuri, până se vor împlini vremurile neamurilor.

A cincea problemă:

Fundalul acestei doctrine este prin Mișcarea Studenților Bibliei, Mișcarea Adventistă Wendelist și Barbourite, Mișcarea lui William Miller, Joshua Spalding, John Aquila Brown și alți speculatori. Nu din spiritul lui Dumnezeu, a fost din spiritul Babilonului. Marii speculatori care au uitat de învățătura „a veghea”:

 

Vezi si:

Cronologia. Lipsa de seriozitate a liderilor Martorilor se vede în această corespondență.

http://www.607v587.com/

Cronologia acestei pagini este foarte informativă, dar are legătură cu speculațiile lui Russell.

http://www.2043ad.com/

 

4.   Cine au fost primii asociați cu pastorul Charles Taze Russell?

 

Drept răspuns, Isus le-a spus: „Luați seama ca nimeni să nu vă înșele”. (Matei 24:4)

Atunci Isus a început să le spună: „Luați seama ca nimeni să nu vă înșele”. (Marcu 13:5)

 

A fost CT Russell un pastor adventist care a devenit un fost adventist?

Conform mărturiei sale:

 

„Privindu-ne înapoi la 1871, vedem că multe dintre companiile noastre sunt cunoscute ca „Second Adventist”. WTR, februarie 1881, p. 188.

 

De exemplu:

 

Cine l-a botezat pe CT Russell? Un predicator adventist: George Storrs

Conform raportului revistei adventiste Bible Examiner:

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Storrs

 

Se pare că familia Russell s-au numărat printre cei botezaţi de predicatorul adventist George Storrs în vizita sa din iunie 1874 la Pittsburgh.

(raportat în Bible Examiner).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bible_Examiner

 

Când a luat Russell legătura cu adventiştii?

Primul contact cu adventistii a fost printr-o evanghelizare a lui Jonas Wendel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Wendell

 

Jonas Wendel, a fost un predicator adventist

http://www.heraldmag.org/olb/contents/history/Wendell2.htm

 

Russell și-a început cariera ca pastor second adventist

Russell a devenit pastor după doi ani de studii. Cine l-a invatat?

George W. Stetson, un predicator adventist:

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Stetson

 

„Apoi, în octombrie 1876, Charles T. Russell a fost ales pastor al clasei Biblice Allegheny. Ei au fost foarte ajutați de George W. Stetson din Pittsburgh (1871-1873) și apoi la 100 de mile spre nord, la Edinboro, Pa., și de George Storrs (1796-1879) din Brooklyn, editor al Bible Examiner până în 1879."

www.globallight.org.uk/downloads/Vertical%20Lines.pdf

 

Russell a devenit asociat cu un predicator adventist pe nume Nelson H. Barbour și redactor-șef adjunct al publicației adventiste, Herald of the Morning, unde Barbour era redactor-șef.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_H._Barbour

 

Russell și a doua venire din 1873

O ramură a adventiştilor (condusă de George Storrs) a anunţat că a doua venire a Domnului Isus va avea loc în 1873. Russell a fost convins doar după o singură participare evanghelistică în oraşul său. De ce a acceptat Russell atât de repede mesajul acestor adventişti despre 1873? În 1870, Jonas Wendell, asociat cu George Storrs, și-a publicat părerile în broșura intitulată Adevărul prezent sau Carnea la vremea potrivită, concluzând că a doua venire va avea loc cu siguranță în 1873.

Russell era un comerciant tânăr, bogat, dar ateu la acea vreme, și suferea de o boală contagioasă cu transmitere sexuală a vremii, sifilisul, specifică celor care frecventau femeile de moravuri ușoare.

Era bucuros să afle că boala sa, care la acea vreme era incurabilă și, prin urmare, nu se vindeca, se va încheia în acel an. Ce naivitate! Așa că Russell a devenit adventist pentru a scăpa de o boală gravă. Ce nu s-a întâmplat și evident, această boală l-a zdrobit toată viața.

Credința lui Charles Taze Russell era să urmeze momeala Diavolului.

 

Russell, predicatorul doctrinei 1873-1874-1914

Russell a predicat doctrina din 1873-1874 toată viața, crezând că Isus a revenit invizibil în acel an și și-a început domnia în 1874, zdrobind această lume în 1914. Oamenilor nebuni le este greu să creadă cât de nebuni sunt.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Charles_Taze_Russell

 

Deci, Charles Taze Russel a fost un pastor legat de mişcarea „second adventist”?

 

Da. S-a împlinit ceea ce a prezis mişcarea Adventistă? Nu. Conform Bibliei ce trebuie făcut când cineva prezice ceva şi nu se împlineşte?

 

Deuteronom 18:21. Poate că vei zice în inima ta: "Cum vom cunoaşte cuvântul pe care nu-l va spune Domnul?"

22. Când ceea ce va spune prorocul acela în Numele  Domnului nu va avea loc şi nu se va întâmpla, va fi un cuvânt pe care  nu l-a spus Domnul. Prorocul acela l-a spus din îndrăzneală: să n-ai  teamă de el.

 

Drept răspuns, Isus le-a spus: „Luați seama ca nimeni să nu vă înșele”. (Matei 24:4)

Atunci Isus a început să le spună: „Luați seama ca nimeni să nu vă înșele”. (Marcu 13:5)

 

 

5.   S-a împlinit ceea ce a prezis mişcarea Adventistă?

 

Ei au prezis că Domnul Isus va reveni în anul 1843. Nu s-a întâmplat. În loc să înveţe ceva din această greşeală s-au apucat pe răstălmăciri şi astfel au creat ale aşteptări zadarnice. De exemplu au susţinut că au greşit calcului cu un an şi că adevărata dată a revenirii Domnului este anul 1844. Evident că nici această dată nu s-a adeverit. Dar în loc să-şi ceara iertare de la Dumnezeu, liderul adventiştilor, William Miller a fugit la mormintele sale dragi şi a plâns amarnic, că nu şi-a putut revedea pe cei dragi care au murit. El spera foarte mult că îşi va revedea pe cei dragi, şi să îi bucure, spunându-le că nu mai este ateu. Se pare că un factor decisiv în speranţa lui zadarnică a fost dorul de a se împăca cu părinţii săi credincioşi, care au murit supăraţi în timp ce el era ateu. S-a grăbit să îi vadă în viaţă, crezând că învierea va fi în 1843, apoi în 1844. Uneori avem speranţe zadarnice care ne duc în rătăcire. Am auzit relatări şi am văzut eu însumi un om, care au crezut că nu vor muri, deoarece vor vedea revenirea Domnului Isus. Evident nu s-a întâmplat.

Am întâlnit un caz bizar, al unui profet, care a prezis că Domnul Isus va reveni în 2019. Motivul? Ca să scape de iernile frigoroase. Fiind foarte sărac stătea într-o baracă improvizată şi nu avea lemne de foc. Satana ne poate înşela în multe feluri.

 

Conform Bibliei ce trebuie făcut când cineva prezice ceva şi nu se împlineşte?

 

Deuteronom 18:21. Poate că vei zice în inima ta: "Cum vom cunoaşte cuvântul pe care nu-l va spune Domnul?"

22. Când ceea ce va spune prorocul acela în Numele  Domnului nu va avea loc şi nu se va întâmpla, va fi un cuvânt pe care  nu l-a spus Domnul. Prorocul acela l-a spus din îndrăzneală: să n-ai  teamă de el.

 

Se încadrează pastorul ex-Adventist Charles Taze Russell la avertizarea de la Deuteronom 18:21,22? Da. El şi tovarăşii lui au aşteptat nişte evenimente care nu s-au implinit în anii 1873 (venirea Domnului), 1844 (venirea Domnului), 1878 (învierea), 1881 (răpirea), 1914 (începerea domniei lui Hristos). Nimic nu s-a întâmplat. Cum am mai putea crede astfel de oameni? Numai în cazul în care am fi la fel de rătăciţi cu mintea ca şi ei.

 

6.   Russell a fost legat de Adventism

 

„În timpul studiului său biblic, Russell a fost influențat (și, de asemenea, botezat de adventişti– nota mea) puternic de mai mulți adventişti precum George Storrs, Jonas Wendell, George Stetson și Nelson Barbour. Alți posibili influenți au fost Christadelphiens, pastorul luteran Joseph Seiss și posibil masoneria. Societatea Watchtower a admis în anii mai recenti această influență adventistă asupra lui Russell, afirmând, de exemplu, că Russell „a învățat mult din mortalitatea sufletului” (somnul sufletului) de la George Storrs. Russell însuși și-a recunoscut datoria față de adventiști, precum Stetson, Storrs, Wendell și Barbour. Astfel, chiar și conform Societății de astăzi, Russell a învățat „multe” despre teologie, inclusiv somnul sufletesc de la adventişti, nu numai din Biblie. Grupul de studiu biblic al lui Russell pare să fi fost un studiu orientat spre adventist. De fapt, potrivit lui Jonsson, grupul de studiu biblic al lui Russell a avut numeroase și strânse contacte cu anumiți adventişti, inclusiv cu un grup sub conducerea lui Jonas Wendell din Allegheny și congregația lui George Storrs din New York.”

 

„O mare parte din teologia lui Russell a venit de la aceștia și de la adventiştii anteriori. Unele dintre credințele lui Russell pot fi urmărite chiar la începutul mișcării Al Doilea Advent începută de William Miller, cum ar fi anumite calcule de timp și unele dintre hermeneutica tip/antitip a lui Russell”.

 

7.   Grupuri cu origini adventiste

Alte referințe în Apostolii negației: Mișcarea studenților în Biblie a lui Russell - A Millerite Off Shot

 

Vedeți Adventiştii necunoscuţi - grupuri de Studenți în Biblie legate de Adventiştii Mileriţi

Originea legată de adventişti a Studenților în Biblie și a Martorilor lui Iehova

 

Studenți internaționali în Biblie

Slujitorii lui Yah

Slujitorii lui Yahweh

Martorii lui Iehova

Înapoi la Calea Bibliei

Conferința Creștinilor Credincioși

Asociația Studenților Creștini în Biblie

Tovărăşia Creștinilor Milenişti

Profeții creștini ai lui Iehova

Asociația Studenților Bibliei Zorile

Asociația Studenților Bibliei Epifania

Studenți independenți în Biblie

Studenți Bibliei Liberi

Mișcarea Misionară Acasă Laodiceană

Mișcarea Misionară Layman's Home

Domnul Neprihănirea Noastră (Suport de viață)

Institutul Biblic Pastoral

Adunarea Filantropică

Şi alţii.

 

Noţiuni

„Adventiştii, Sectele religioase care cred cel mai tare în A Doua Venire a lui Isus Hristos, şi asta nu la o dată îndepărtată.

Doctrina adventismului, adventiştilor de ziua a şaptea care afirmă că întoarcerea lui Hristos şi sfârşitul lumii sunt aproape.

Anihilationism, Predată de majoritatea grupurilor adventiste, inclusiv de Watchtower Bible and Tract Society, această doctrină neagă pedeapsa conștientă și veșnică a celor pierduți. În schimb, oamenii care nu primesc viața veșnică vor fi distruși și vor înceta să mai existe.

Secta apocaliptică Millerită bazată pe predicția studentului biblic William Miller despre sfârșitul lumii. Urmașii săi, anticipând întoarcerea lui Hristos, s-au adunat pe versanții dealurilor, anticipând transportul către cer, la 3 dimineața, 22 octombrie 1843.

 

Mare dezamăgire, Numele dat eșecului lumii de a se termina la acea dată. Milleriții au început un proces de despărțire:

Grupul desprins al Adventiştilor de Ziua a Şaptea a continuat să stabilească date (doctrina uşii închise, etc.) şi de fiecare dată acestea au eşuat, fondat de Ellen White la 23 octombrie 1843 (începutul viziunilor ei).

Ceremonia Ordonanței smereniei din a 12-a zi de Sabat a fiecărui trimestru la care participă separat bărbați și femei. Se sugerează ca participanții să corecteze neînțelegerile și să-și mărturisească greșelile unul altuia la slujbă. După aceea, bărbați și femei se adună pentru sfânta împărtășanie, în corpul principal al bisericii.

 

Grupul Houteff, fondat de Victor Houteff (d.1955), un proeminent adventist de ziua a șaptea din Los Angles și care s-a mutat în Texas în 1929.

Adventiştii de ziua a şaptea Davidici, La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, noul nume al grupului a fost adoptat de Victor T. Houteff. Soția lui Victor, Florence a preluat grupul și a prezis că Hristos va veni pe Pământ pe 22 aprilie 1959, determinând sute de noi adepți să se alăture grupului după ce și-au vândut proprietatea. Odată cu eșecul profeției, cultul s-a despărțit în 1959 și din nou în 1984.

 

Asociația Generală a Adventiştilor de Ziua a Şaptea Davidiană

Societatea Misionară Internațională a Zilei a șaptea

Ramura Davidieni Ramura schismatică a adventiştilor de ziua a şaptea care cred în poligamie, fondată de Lois şi Ben Roden în urma învăţăturilor lui Victor T. Houteff, 1955. Mai târziu, David Koresh a preluat conducerea, 1984.

Vezi și Bătălia de la Waco"

 

Grupuri disociate adventiste millerite:

 

Mișcarea de reformă a Bisericii Adventiste

Filială Adventiştii de ziua a şaptea

Biserica Adventistă de Ziua a șaptea Creație

Asociația Adventistă de Ziua a șaptea Davidiană

Biserica Creștină Populară

Promise Biserica Adventistă Adventiştii penticostali braziliani

Biserica Adventistă de ziua a șaptea

Mișcarea de reformă adventistă de ziua a șaptea

Biserica Advent Odihna Sabatului

Si altii.

 

Alți adventişti milleriti:

 

Națiunile Creștine - Războinici Vultur

Biserica lui Dumnezeu (Reinersten)

Împărăția lui Dumnezeu pe pământ în interiorul omului

Biserica Rămășiței

Israelul restaurat al Domnului

Shiloh True Light Biserica lui Hristos

Fundația Steaua Adevărului

Biserica adevărată

Societatea Mondială a Misiunii Biserica lui Dumnezeu

Adventistii Milleriti de Duminica:

 

Biserica Creștină Advent a lui Hristos

Conferința generală a Bisericii lui Dumnezeu (Credința Avraamică)

Biserica Speranței Binecuvântate (Biserica lui Dumnezeu a Credinței Avraamice)

Biserica Creștină Advent primitivă

Si altii.

 

Un lucru interesant

Între timp, în mod bizar, grupul adventist format de William Miller a dispărut, şi au rămas doar multele ramuri care s-au desprins din acest grup.

 

Resurse

http://www.seanet.com/~raines/offshoot.html

http://www.southbear.com/Denominations.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu