vineri, 15 martie 2024

"Napoleon a îndepărtat pe Papă" - un semn ne-Biblic pentru prezicătorii falşi

 

Ce interpretări greşite (preziceri) false a făcut Russell? Pe ce s-a bazat? Şi cum ne poate afecta, dacă îl credem?

 

Anul 1798 dat greşit! - Russell a considerat sfârşitul celor 1260 de zile (pe care i-a transformat în ani) din Apocalipsa apitolul 12, în acest an. Sursă: „Three Worlds” (Trei lumi), publicaţie în comun a lui Barbour şi Russell, 1877, p.114. Această explicaţie a fost schimbată ulterior, 1798 fiind schimbat la 1889. Dar zilele acestea din Apocalipsa 12, nu au avut loc încă, ci vor avea loc cu 1260 de zile înainte de Armaghedon! Sunt zile, nu ani. Atenţie mare! Russell a schimbat zilele în ani şi le-a pus preferenţial în istorie. Ce mare greşeală a făcut.

 

Anul 1798 dat greşit! - Russell a considerat acest an ca începutul „ultimelor zile”. Prin faptul ca Napoleon a îndepărtat pe Papă, el a considerat ca s-a împlinit cei 1260 de zile descrise în Daniel 7:25; Daniel 12:7; Apocalipsa 11:1-3. Sursă: Turnul de veghe, Ianuarie - Februarie 1889, Studii În Scripturi Volumul II, p 256, Studii În Scripturi Volumul III, p 58, 63, 64, scrise de C.T. Russell. Daniel 7:25, nu a avut loc încă, ci va avea loc cu trei timpuri şi jumătate (trei ani jumate sau 1260 de zile) înainte de Armaghedon! Daniel 12:7 nu trebuie băgat în acest calcul, căci este o profeţie care s-a împlinit pe timpul regelui crud Antiochus Epifanes, care a profanat templul din Ierusalim.

 

Anul 1829 dat greşit! - Russell a considerat sfârşitul celor 1290 de zile ca fiind ani, expuşi în Daniel 12:11, crezând că au început la 539 AD. Russell a crezut că este o dată foarte importantă, deoarece atunci a început lucrarea lui William Miller şi de fapt Studenţii Bibliei, la origini provin de acolo. Sursă: Lothar Gassman, Martorii Lui Iehova, p 9, Studii În Scripturi Volumul III, p 40, 60, 163. Conform Bibliei cele 1290 de zile din Daniel 12:11, au legătură cu necazul pe care l-au avut evreii de pe timpul regelui crud Antiochus Epifanes, care urma să fie îndepărat după acele zile. Un cercetător atent al Bibliei nu poate veni cu asemenea explicaţii eronate scoase total din contextul lor şi plasate anapoda în istorie.

 

Anul 1844 dat greşit! - După Miller era considerat anul „sfârşitului lumii” (aşteptat prima dată în 1843, dată schimbată la 1844, ambele fiind greşite), după Russell era începutul celor 30 de ani de „probă”, care în opinia lui, corespundea cu cei 30 de ani din viaţa lui Isus, scurşi de la naşterea sa ca om şi până la botezul lui în apa Iordanului. Sursă: Studii În Scripturi Volumul II, p 240. De remarcat că Russell şi colaboratorii săi credeau că orice eveniment Biblic, petrecut în antichitate, trebuia să aibă încă o împlinire, după aceea în viitor! Pe aceast mod greşit de a interpreta Biblia, s-a zidit toate speculaţiilor lor. Şi nu este de mirare de ce au fost atâtea speculaţii cu privire la date. Dar procedând astfel, Biblia poate fi răstălmăcită la nesfârşit, calculând ani şi creând date de împlinire anpoda. Cele 2300 de seri-dimineţi din Daniel capitolul 8, s-au împlinit pe timpul regelui crud Antiochus Epifanes, care i-a persecutat pe evrei până la moarte. Era vorba de 2300 de jertfe de miei (nu de zile) ce trebuiau aduse seara şi dimineaţa la templul din Ierusalim, ce nu au mai putut fi aduse, din cauza profanării templului şi desfiinţării acestor jertfe de către regele nebun, Antioch.

 

Anul 1846 dat greşit! - Russell a considerat sfârşitul celor 2300 de seri-dimineţi pentru jertfă, expuşi în Daniel 8:14 ca expirând în acel an. El a considerată anul 1846 o dată importantă deoarece atunci George Storrs şi alţi colaboratori de top ai lui Russell, au abandonat învăţăturile greşite ale creştinilor ("creştinătăţii") şi astfel „sanctuarul” a fost curăţit. De asemenea, era considerat ca anul în care a început „alianţa evanghelică” între grupările protestante, ceea ce a fost catalogată ca „spiritism”. Sursă: Studii în Scripturi Volumul III, p 108. Cele 2300 seri-dimineţi nu pot fi transformaţi în zile-ani aşa tam-nesam după capul nostru! Câtă prostie poate debita neatenţia din om şi cât de păgubos este spiritul acela de a te considera buricul pământului care ştie totul.

 

Anul 1873 dat greşit! - Russell a considerat anul 1873 data la care se împlinesc cei 6000 de ani de la creaţia lui Adam şi intrarea în al 7000 de an, mia de ani din cartea Apocalipsa, „ziua Domnului”. Sursă: Studii în Scripturi Volumul II, Prefaţa, p 39. Dacă atunci s-a împlinit 6000 de ani, iată că au trecut 149 de ani de atunci şi nu s-a întâmplat nimic cu moartea, cu păcatul şi cu toate relele. Totuşi fanaticii acestei mişcări văd în progresul technologic "dovada" că Domnul Isus este la "conducerea" lumii. Până unde se poate lăsa orbit şi prostit un om?

 

Anul 1874 dat greşit! - Russell considera anul 1874 data de la care începe prezenţa invizibilă a lui Christos. Era data cea mai importantă din escatologia lui Russell. Sursă: „Trei lumi”, p. 175, Studii În Scripturi Volumul II, p 170, „Revenirea Domnului nostru”, p 27.

Până la 1904 Russell aşa credea că la această dată a început Armaghedonul şi că această bătălie va culmina în anul 1914 cu răsturnarea tuturor instituţiilor omeneşti printr-o anarhie mondială, după care oamenii vor fi "iluminaţi" să predea "de bunăvoie" guvernarea lumii în mâna lui Christos.

În anul 1889, se face următoarea precizare în cartea din limba engleză, „The Time is at Hand” la p.101: „Aducem dovezi că întemeierea Regatului lui Dumnezeu a început deja…şi că bătălia din ziua cea mare a lui Dumnezeu cel Atotputernic (Ap.16:14) care se va sfârşi în 1914 cu completa distrugere a conducerii actuale a pământului, a început deja.”

Câtă aroganţă, nechibzuire, prostie şi amăgire!

Însă după 1904 au început să oscileze cu privire la Armaghedon, pregătind din timp scuze dacă anul 1914 nu ar aduce nici un eveniment radical în societatea umană. Deşi nesiguri pe ce urma să se întâmple, sute de misionari duceau sloganul Russellismului în întreaga lume: „Priviţi spre 1914!”

Culmea penibilului s-a întâmplat în 1914, când izbucnirea războiului a fost intrepretat ca o „dovadă clară” a prezicerilor lui Russell! Membrii fascinaţi ai sectei au izbucnit în oda şi lauda lui Russell, crezând că lumea rea e pe cale să se sfârşească.

În 1914,  după izbucnirea războiului, un ziar din SUA a publicat un articol despre un grup de reprezentaţi ai Russeliştilor, care s-a dus la preşedintele de atunci ai SUA şi i-a cerut să predea "de bunăvoie" domnia lui Chritos, căci potrivit Bibliei, guvernarea lumii de către oameni s-a sfârşit la 1914. Preşedintele SUA, nefiind în clar cu ideologia lor, le-a zis că dacă vor "guvernarea SUA", ar trebui să candideze la alegeri şi dacă poporul îi va alege, el este dispus să plece. Totuşi, temându-se de consecinţe anarhice, guvernul SUA a dispus ca toţi liderii de seamă ai Russeliştilor să fie arestaţi, pentru instigare la anarhie.

Sursă: Studii în Scripturi Volumul II, p 101.

Biblia arată clar că venirea sau prezentarea în slavă (în greacă "parousia") lui Hristos nu durează ani într-o activitate ascunsă, perceptibilă doar pentru cei iniţiaţi, cum credea Russell, ci se manifestă puternic pentru toată lumea, atât pentru credincioşi cât şi pentru necredincioşi, generând un mare boget pe pământ în ziua arătării semnului prezenţei slavei Lui pe norii cerului (comp. 1 Ioan 2:28 cu Luca 17:30). Parousia este rapidă ca un fulger ce se arată şi este vizibilă tuturor (Matei 24:27):

Atunci se va arata in cer semnul Fiului omului, toate semintiile pamantului se vor boci si vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere si cu o mare slava. (Mat.24:30)

Iata ca El vine pe nori. Si orice ochi Il va vedea; si cei ce L-au strapuns (adică cei ce l-au respins). Si toate semintiile pamantului se vor boci din pricina Lui! Da, Amin. (Apoc.1:7)

 

Anul 1875 dat greşit! - Russell a considerat 1875 anul în care se sfârşeşte „marele jubileu”, ca încheierea a celor 1335 de zile expuse în Daniel 12:12. Era privit ca anul în care au înviat sfinţii, invizibil. Sursă: „Trei lumi”, p 108. Ulterior, în 1881, data învierii invizibile a sfinţilor creştini a fost mutată de pe 1875 pe 1878.

Cele 1335 de zile expuse în Daniel 12:12 se referă la eliberarea templului de sub dominaţia lui Antiochus Epifanes şi rededicarea lui în închinarea curată adusă lui Dumnezeu.

 

Anul 1878 dat greşit! - Era considerat data la care se sfârşeşte epoca evanghelică şi se produce răpirea adunării sfinţilor lui Hristos, a creştinilor credincioşi. Russell şi compania se aşteptau să fie răpiţi în acel an. Sursă: „Trei lumi”, p 68, „Proclamatorii” p 632, „Martorii Lui Iehova În Planul Divin”, p 19.

Răpirea neavând loc, Russell a rămas din nou cu buzele umflate, dar ca de obicei, nu a rămas în pană de idei nebune.

Dacă răpirea ar fi avut loc în anul 1878 atunci ar fi început şi Domnia lui Hristos, conform cu Apocalipsa 20:6; 1 Tesaloniceni 4:14-17! Dar planul lui Hristos, nu coresponda cu planul lui Russell. După această încercare nebună eşuată, cineva s-ar fi asteptat ca Russell să se fi cuminţit. Nici vorbă! Russell lansează o nouă dată: 1881.

 

Anul 1881 dat greşit! - Russell credea că în acel an se închide uşa pentru cer. Apoi, ca de obicei este nevoit să reformuleze, după ce trece anul 1881 şi nu se întâmplă nimic. Cine crede că ştie multe şi nu cercetează, ci se ia după închipuiriile lui sau ale altora, riscă să nu ştie nimic.

 

Concluzie: Russell a fost un mason-liber (piramidolog) din loja înălţării de sine, pe care numai banii lui au făcut să fie ceea ce a ajuns. Măcinat de o boală sifilitică, care nu avea leac, a alergat după o mântuire ieftină, pe care o vedea ca după un colţ. Fără aceşti bani, ar fi fost un nimeni, un biblist ridicol, pe care nimeni nu l-ar fi băgat în seamă; dar având mulţi bani, a avut şi mulţi adulatori care s-au înghesiuit la caşcaval, crezând că e gratis. Dar vorba aceea, caşcavalul e gratis doar în cursa de şoareci...

Tiparul lui Russell e bine reprezentat de un bătrân clujean, care de când au căzut Turnurile Gemene din New-York, în fiecare toamnă aşteaptă venirea ruşilor să cucerească Europa şi apoi Israelui. Nu contează că în fiecare an dă greş, dacă nu vede "o altă opţiune mai bună". Dacă "singura opţiune" crezi că eşti tu, îţi meriţi nebunia.

 

Răspunzând la întrebările:

Pe ce s-a bazat? Şi cum ne poate afecta, dacă îl credem?

Russell s-a bazat pe sine şi dacă ne bazăm şi noi pe noi înşine, ajungem ca el. RIDICOLI...

Parafrazând: Caci oricine se inalta ajunge ridicol; si cine se smereste nu va fi desconsiderat." (Luca 14:11)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu