sâmbătă, 9 martie 2024

Regele Asiriei, menţionat de Xenofon în Ciropedia

 

Cine a fost regele Asiriei, menţionat de Xenofon în Ciropedia?



Chaldeea sau Babilonia a fost un district al imperiului Asiriei, condusă de la Ninive. Asiria a fost cucerită de regele babilonian răsculat, Nabopolassar, tatăl lui Nebucadneţar, fiind ajutat la aceasta de regele Mediei, Ciaxares I, tatăl lui Astiages şi bunicul lui Ciaxares II. După căderea Ninivei, Babilonia în cele din urmă a cucerit toată Asiria şi din acest motiv este succesoarea Asiriei şi este numită astfel de Xenofon. Astfel, regele Asiriei din acel timp a fost Nabonid, care era ocupat cu extinderea imperiului babilonian înspre nord, asediind Bactria şi apoi Media. În cilindrii lui Nabonid se scrie că el era în război cu Media, deoarece aceştia au distrus nişte temple babiloniene, iar acesta susţinea că zeul principal Marduc i-a ordonat să îi bată pe medi şi să reconstruiască templele. El a făcut o alinaţă cu statele vasale ei, atacând şi Media.


Armenia şi Persia erau vasale Mediei şi i-au venit în ajutor, deşi Armenia nu de bună voie, ci silită de o armată medo-persană, condusă de Cirus. Nabonid este învins şi ucis. Ulterior Cirus câştigă noi aliaţi şi înaintează spre Babilon, pe care îl cucereşte. Fiul lui Nabonid, care era regele moştenitor al tronului, Belşaţar, este ucis şi el.



Situaţia geo-politică de înaintea capturării Babilonului, prezentată în Biblie:
“Atunci mi-am ridicat ochii şi am văzut, şi iată un berbece care avea două coarne (Darius Medul şi Cirus Persanul) stătea în picioare în faţa râului şi cele două coarne erau înalte, DAR UNUL ERA MAI ÎNALT ca celălalt (era mai puternic, adică Cirus) şi cel mai înalt a ieşit ultimul (Cirus era mai tânar)” Daniel 8:3


În 539 începe domnia mezilor şi perşilor peste Babilon. Primul rege al noului imperiu medo-persan a fost Ciaxares II denumit în Biblie ca Darius Medul. Darius a fost fiul lui Astiages, regele mezilor şi a condus imperiul din Babilon, unde a şi murit. Sora lui Astiages, pe nume Amitis, a fost soţia lui Nebucadneţar.



Darius este un nume persan, cum a ajuns un rege med să poarte nume persan şi nu median?



Ciaxares II este ultimul rege al Mediei, a cărui domnie este descrisă de istoricul grec Xenophon. Însă Darius este o traducere a numelui Ciaxares în limba perşilor. Perşii l-au numit astfel. Ciaxares în limba medă înseamnă „Conducător bun”, iar Darius în limba persană înseamnă aproximativ acelaşi lucru, „Cel care conduce bine”. El nu este menționat în istoriile lui Herodot sau Ctesias, deoarece nu a lăsat o dinastie, neavând fii, iar regatul mezilor s-a contopit pașnic cu cel al perșilor în aproximativ 537 î.Hr., după cum a povestit Xenophon (8.6.22, 8.7.1). Deoarece babilonienii au făcut campanie împotriva lui Astiages, regele Mediei, dar acesta a murit cu puţin timp înainte ca trupele lui Nabonidus să intre în război, iar următorul rege Ciaxares II a domnit relativ puţin, el nu a devenit un nume popular în istorie.



Vedem şi din acest capitol al istoriei că în ciuda criticilor, totuşi Biblia are dreptate.

Conform istoricul grec Herodot, Babilonul, cetatea în care a fost dus captiv evreul Daniel, avea un zid de apărare de 100 m înălţime, 30 de m lăţime şi 250 turnuri de apărare şi era bine aprovizionat. Părea imposibil de cucerit cu armate. Şi totuşi a fost.


Cronologia împăraţilor Babilonului, pe cei 70 de ani de supremaţie:
Ascensiunea s-a făcut în a doua parte a domniei lui Nabopolasar.
625 - 605 Nabopolasar, întemeietorul imperiului chaldeu (20 de ani de domnie). Încă de pe timpul domniei tatălui său, Nebucadneţar a fost implicat în campanii militare, fiind comandantul suprem al armatelor babiloniene, şi conducea războiae de cucerire - pe una dintre tăbliţele de lut găsindu-se scris rangul său “sar sarim” (comandantul comandanţilor). În acest fel îl vedem mai târziu pe tânărul prinţ Cirus, care la comanda trupelor aliate medo-persane şi a aliaţilor ulteriori, cucereşte Babilonia.
605 – 562 Nebucadneţar, fiul lui Nabopolasar (43 de ani de domnie)
562 - 560 Evil Merodac (2 ani de domnie)
560 - 556 Nergal Sareţer (4 ani de domnie) menţionat în Ieremia 39:3
556 – Labashi Marduc, doar câteva luni, fiind ucis de Nabonidus
556 - 538 Nabonidus şi Belşaţar (12 ani de domnie)
539 - În acest an, Darius din Media şi Cirus din Persia preiau conducerea Babilonului, suveranul suprem fiind Darius Medul, aşa cum spune Biblia şi Xenofon.



Ambasadorii babilonieni - la porunca lui Nabonidus - au lansat un război psihologic lansând unele falsităţi, ţesând legenda falsă că deşi este din neam regal, Cirus a fost crescut de un păstor, după ce a fost luat cu forţa de la părinţi şi dat să fie ucis, fiind ascuns şi salvat de un păstor şi astfel nu ar avea educaţia necesară pentru a domnii peste popoare. Pe regele med Astiages, strămoşul pe linia maternă al lui Cirus, l-au zugrăvit ca pe un tiran peste măsură de crud, sugerând că Cirus poate fi la fel de crud. Iată de ce, varianta istorică a lui Xenofon este contestată azi de istoriografia moderna, fără temei. Atunci când avem relatări istorice diferite, trebuie să analizăm în principal credibilitatea sursei. Cine citeşte Ciropedia lui Xenofon şi apoi citeşte Istoriile lui Herodot, îşi poate da seama care poate fi mai credibil. Da, Ciropedia ar putea fi considerat un roman istoric, dar bazat pe resurse istorice de la faţa locului (cântece şi istorisiri,de care autorul aminteşte vag), în acelaşi timp poate fi chiar o versiune persană a evenimentelor, o epopee adusă din timpul expediţiei condusă de Xenofon, tradusă şi aranjată în limba greacă.
(Mai jos Cilindrul lui Nabonid)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu