marți, 26 aprilie 2022

Restaurarea Numelui lui Dumnezeu în Sfintele Scripturi

 

ŞAPTE PREDICI DESPRE NUMELE LUI DUMNEZEU

-      Predica 5

 

Numele Divin în comparaţie cu ceilalţi termeni biblici cu referire la Dumnezeu

 

Dacă comparăm multe traduceri ale Bibliei creștine cu textele manuscriselor biblice ebraice antice, vom vedea că Numele Divin al lui Dumnezeu – YEHOWAH – a fost eliminat din Biblie, fiind înlocuit cu Domnul.

 

Am întâlnit uneori oameni, care credeau că numele lui Dumnezeu este  Domnul sau Dumnezeu. Însă Domnul se scrie Adonay, şi înseamnă Stăpân, pe când numele lui Dumnezeu este faimoasa Tetragramma, YHWH, şi înseamnă “Cel ce este şi Cel ce va fi” sau „A fost, Este şi Va Fi" – ceea ce doreşte El să fie. Acest cuvânt este construit în jurul cuvântului “hawah”, având sensul de Cineva care Este şi Acţionează. Deci Domnul nu poate fi numele lui Dumnezeu.

 

Dar Dumnezeu? Ce înseamnă cuvântul ebraic Elohim?

Cuvântul Elohim, redat în română prin Dumnezeu, din punct de vedere etimologic, are ca rădăcina cuvântul "el" care înseamnă "putere". Din acest cuvânt s-au format diferite cuvinte, printre care şi cuvântul "elohim”. Elohim înseamnă Cel Cu Puteri Multiple, o persoană cu puteri multiple. În ebraica biblică nu există corespondent feminin la acest cuvânt (nu există în vocabularul biblic cuvântul „zeiţă”). În Biblie întâlnim expresia YEHOWAH ELOHIM, ceea ce arată că Elohim nu poate fi numele lui Dumnezeu:

“Yehowah Elohim a făcut pe om din tărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.” (Geneza 2:7)

 

Statistici cu privire la Vechiul Testament

 

Numele Divin „YEHOWAH” apare de 6 973 de ori. Vedem de aici că evreii din antichitate au fost pur şi simplu îndrăgostiţi de numele lui Dumnezeu, încât au creat şi o formă de alint al numelui, YAH, fiind o prescurtare compusă din primul şi ultimul sunet din Numele Divin.

Titlul „Dumnezeu” de 2 605 ori

Numele Divin prescurtat scris „Yah” dar pronunţat „Ya” (primul şi ultimul sunet din numele întreg) de 50 de ori

Titlul „Atotputernic” de 48 de ori

Titlul „Domnul” de 40 de ori

Titlul „Făuritor” de 25 de ori

Titlul „Creator” de 7 ori

Titlul „Tată” de 7 ori

Titlul „Cel Îmbătrânit De Zile” de 3 ori

Titlul „Marele Instructor” de 2 ori

 

Într-o Biblie engleză Numele Divin Iehova a fost repus în text de 6973 de ori, Numele Divin prescurtat YAH a fost repus de 50 de ori şi Numele Divin Iehova a fost repus în Noul Testament de 128 de ori, acolo unde sunt citate din Vechiul Testament. Iată un bun exemplu de urmat!

 

Divine Name King James Version

http://www.dnkjb.net

 

Există un proiect al Bibliei Cornilescu, cu numele lui Dumnezeu repus în text. Cine este interesat să o caute!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu