sâmbătă, 12 septembrie 2020

Invitaţie la studiu: Evanghelia după Matei capitolul 7


Har şi pace tuturor de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos!

Invitaţie la studiu: Evanghelia după Matei capitolul 7

Textul paralel Biblia Dumitru Cornilescu şi Biblia Ortodoxă Română

Matei 7
1 Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.        1 Nu judecati, ca sa nu fiti judecati.
2 Căci cu ce judecată judecaţi veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi vi se va măsura.     2 Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura.
3 De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?          3 De ce vezi paiul din ochiul fratelui tau, si barna din ochiul tau nu o iei in seama?
4 Sau, cum poţi zice fratelui tău: "Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău", şi, când colo, tu ai o bârnă în al tău?…          4 Sau cum vei zice fratelui tau: Lasa sa scot paiul din ochiul tau si iata barna este in ochiul tau?
5 Făţarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău. 5 Fatarnice, scoate intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau.
6 Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi să se întoarcă să vă rupă.          6 Nu dati cele sfinte cainilor, nici nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si, intorcandu-se, sa va sfasie pe voi.
7 Cereţi, şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide.      7 Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide.
8 Căci oricine cere capătă; cine caută găseşte; şi celui ce bate i se deschide.   8 Ca oricine cere ia, cel care cauta afla, si celui ce bate i se va deschide.
9 Cine este omul acela dintre voi care, dacă-i cere fiul său o pâine, să-i dea o piatră?           9 Sau cine este omul acela intre voi care, de va cere fiul sau paine, oare el ii va da piatra?
10 Sau, dacă-i cere un peşte, să-i dea un şarpe?   10 Sau de-i va cere peste, oare el ii va da sarpe?
11 Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru care este în ceruri va da lucruri bune celor ce I le cer!   11 Deci, daca voi, rai fiind, stiti sa dati daruri bune fiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El?
12 Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii. 12 Ci toate cate voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi faceti lor, ca aceasta este Legea si proorocii.
13 Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sunt cei ce intră pe ea.         13 Intrati prin poarta cea stramta, ca larga este poarta si lata este calea care duce la pieire si multi sunt cei care o afla.
14 Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sunt cei ce o află. 14 Si stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt care o afla.
15 Păziţi-vă de prorocii mincinoşi! Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori.           15 Feriti-va de proorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori.
16 Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? 16 Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doara culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini?
17 Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele.      17 Asa ca orice pom bun face roade bune, iar pomul rau face roade rele.
18 Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune.    18 Nu poate pom bun sa faca roade rele, nici pom rau sa faca roade bune.
19 Orice pom care nu face roade bune este tăiat şi aruncat în foc.   19 Iar orice pom care nu face roada buna se taie si se arunca in foc.
20 Aşa că, după roadele lor îi veţi cunoaşte. 20 De aceea, dupa roadele lor ii veti cunoaste.
21 Nu oricine-Mi zice: "Doamne, Doamne!" va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.      21 Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri.
22 Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: "Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?"         22 Multi Imi vor zice in ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu in numele Tau am proorocit si nu in numele Tau am scos demoni si nu in numele Tau minuni multe am facut?
23 Atunci le voi spune curat: "Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege."           23 Si atunci voi marturisi lor: Niciodata nu v-am cunoscut pe voi. Departati-va de la Mine cei ce lucrati faradelegea.
24 De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele, şi le face îl voi asemăna cu un om cu judecată care şi-a zidit casa pe stâncă.        24 De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele si la indeplineste asemana-se-va barbatului intelept care a cladit casa lui pe stanca. 26 Însă oricine aude aceste cuvinte ale Mele, şi nu le face, va fi asemănat cu un om nechibzuit care şi-a zidit casa pe nisip.     26 Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele si nu le indeplineste, asemana-se-va barbatului nechibzuit care si-a cladit casa pe nisip.
27 A dat ploaia, au venit şuvoaiele, au suflat vânturile şi au izbit în casa aceea; ea s-a prăbuşit, şi prăbuşirea i-a fost mare."    27 Si a cazut ploaia si au venit raurile mari si au suflat vanturile si au izbit casa aceea, si a cazut. Si caderea ei a fost mare.
28 După ce a sfârşit Isus cuvântările acestea, noroadele au rămas uimite de învăţătura Lui;   28 Iar cand Iisus a sfarsit cuvintele acestea, multimile erau uimite de invatatura Lui.
29 căci El îi învăţa ca unul care avea putere, nu cum îi învăţau cărturarii lor.      29 Ca ii invata pe ei ca unul care are putere, iar nu cum ii invatau carturarii lor.

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 7 - DUPA MATEI 7

1. NU JUDECATI CA SA NU FITI JUDECATI
2. CACI CU CE JUDECATA JUDECATI VETI FI JUDECATI SI CU CE MASURA MASURATI VI SE VA MASURA
3. DE CE VEZI TU PAIUL CARE ESTE IN OCHIUL FRATELUI TAU SI NU ZARESTI BARNA CARE ESTE IN OCHIUL TAU
4. SAU CUM ZICI FRATELUI TAU LASA-MA SA SCOT PAIUL DIN OCHIUL TAU SI IATA TU AI O BARNA IN OCHIUL TAU
5. FATARNICULE SCOATE INTAI BARNA DIN OCHIUL TAU SI ATUNCI VEI VEDEA CLAR SA SCOTI PAIUL DIN OCHIUL FRATELUI TAU
6. SA NU DATI CAINILOR CE ESTE SFANT SI SA NU ARUNCATI PERLELE VOASTRE INAINTEA PORCILOR CA NU CUMVA SA LE CALCE IN PICIOARE SI SA SE INTOARCA SA VA SFASIE
7. CERETI SI VI SE VA DA CAUTATI SI VETI GASI BATETI SI VI SE VA DESCHIDE
8. CACI ORICINE CERE PRIMESTE CINE CAUTA GASESTE SI CELUI CE BATE I SE VA DESCHIDE
9. CINE ESTE OMUL ACELA DINTRE VOI CARE DACA-I CERE FIUL SAU O PAINE SA-I DEA O PIATRA
10. SAU DACA-I CERE UN PESTE SA-I DEA UN SARPE
11. DECI DACA VOI CARE SUNTETI RAI STITI SA DATI DARURI BUNE COPIILOR VOSTRI CU CAT MAI MULT TATAL VOSTRU CARE ESTE IN CERURI VA DA LUCRURI BUNE CELOR CARE I LE CER
12. DECI TOT CE VOITI SA VA FACA VOUA OAMENII FACETI-LE SI VOI LA FEL CACI ACEASTA ESTE LEGEA SI PROROCII
13. INTRATI PE POARTA CEA STRAMTA CACI LARGA ESTE POARTA LATA ESTE CALEA CARE DUCE LA PIEIRE SI MULTI SUNT CEI CARE INTRA PE EA
14. DAR STRAMTA ESTE POARTA INGUSTA ESTE CALEA CARE DUCE LA VIATA SI PUTINI SUNT CEI CARE O AFLA
15. PAZITI-VA DE PROROCI MINCINOSI CARE VIN LA VOI (1) IN HAINE DE OI DAR PE DINAUNTRU SUNT LUPI RAPITORI
16. II VETI RECUNOASTE DUPA ROADELE LOR CULEG OAMENII STRUGURI DIN SPINI SAU SMOCHINE DIN MARACINI
17. TOT ASA ORICE POM BUN FACE ROADE BUNE DAR POMUL RAU FACE ROADE RELE
18. POMUL BUN NU POATE FACE ROADE RELE NICI POMUL RAU NU POATE FACE ROADE BUNE
19. ORICE POM CARE NU FACE ROADE BUNE ESTE TAIAT SI ARUNCAT IN FOC
20. ASA CA DUPA ROADELE LOR II VETI RECUNOASTE
21. NU ORISCINE-MI ZICE DOAMNE DOAMNE VA INTRA IN IMPARATIA CERURILOR CI CEL CARE FACE VOIA TATALUI MEU CARE ESTE IN CERURI
22. MULTI IMI VOR ZICE IN ZIUA ACEEA DOAMNE DOAMNE N-AM PROROCIT NOI IN NUMELE TAU N-AM SCOS NOI DRACI IN NUMELE TAU SI NU AM FACUT NOI MULTE MINUNI IN NUMELE TAU
23. ATUNCI LE VOI SPUNE NICIODATA NU V-AM CUNOSCUT DEPARTATI-VA DE LA MINE VOI TOTI CARE LUCRATI FARADELEGE
24. DE ACEEA PE ORICINE AUDE ACESTE CUVINTE  ALE MELE SI LE FACE IL VOI ASEMANA CU UN OM CU JUDECATA CARE SI-A ZIDIT CASA PE STANCA
25. A CAZUT PLOAIA AU VENIT SUVOAIELE AU SUFLAT VANTURILE SI AU IZBIT IN CASA ACEEA DAR EA NU S-A PRABUSIT PENTRU CA AVEA TEMELIA PE STANCA 
26. INSA ORICINE AUDE ACESTE CUVINTE ALE MELE SI NU LE FACE VA FI ASEMANAT CU UN OM FARA MINTE CARE SI-A ZIDIT CASA PE NISIP
27. A CAZUT PLOAIA AU VENIT SUVOAIELE AU SUFLAT VANTURILE SI AU IZBIT IN CASA ACEEA DAR EA S-A PRABUSIT SI CADEREA I-A FOST MARE
28. SI CAND ISUS A SFARSIT CUVINTELE ACESTEA MULTIMILE AU RAMAS UIMITE DE INVATATURA LUI 
29. CACI EL II INVATA CA UNUL CARE AVEA AUTORITATE NU CA ŞI (2) CĂRTURARII LOR


Note
(1) îmbrăcaţi: Nu apare în textul versetului antic.
 (2) îi învăţau: Nu apare în textul versetului antic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu