joi, 10 septembrie 2020

Invitaţie la studiu: Evanghelia după Matei capitolul 5


Har şi pace tuturor de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos!

Invitaţie la studiu: Evanghelia după Matei capitolul 5

Textul paralel Biblia Dumitru Cornilescu şi Biblia Ortodoxă Română

Matei 5
1 Când a văzut Isus noroadele, S-a suit pe munte; şi după ce a şezut jos, ucenicii Lui s-au apropiat de El.    1 Vazand multimile, Iisus S-a suit in munte, si asezandu-se, ucenicii Lui au venit la El.
2 Apoi a început să vorbească şi să-i înveţe astfel: 2 Si deschizandu-si gura, ii invata zicand:
3 "Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor!        3 Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor.
4 Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiaţi!     4 Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia.
5 Ferice de cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul!         5 Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul.
6 Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi! 6 Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate, ca aceia se vor satura.
7 Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă!    7 Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui.
8 Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu!        8 Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.
9 Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!          9 Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
10 Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor!       10 Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor.
11 Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! 11 Fericiti veti fi voi cand va vor ocari si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind din pricina Mea.
12 Bucuraţi-vă şi înveseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe prorocii care au fost înainte de voi.     12 Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este in ceruri, ca asa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi.
13 Voi sunteţi sarea pământului. Dar dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce îşi va căpăta iarăşi puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic decât să fie lepădată afară şi călcată în picioare de oameni.       13 Voi sunteti sarea pamantului; daca sarea se va strica, cu ce se va sara? De nimic nu mai e buna decat sa fie aruncata afara si calcata in picioare de oameni.
14 Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă.           14 Voi sunteti lumina lumii; nu poate o cetate aflata pe varf de munte sa se ascunda.
15 Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. 15 Nici nu aprind faclie si o pun sub obroc, ci in sfesnic, si lumineaza tuturor celor din casa.
16 Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri.   16 Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri.
17 Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. 17 Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc.
18 Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile.      18 Caci adevarat zic voua: Inainte de a trece cerul si pamantul, o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pana ce se vor face toate.
19 Aşa că, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci şi va învăţa pe oameni aşa, va fi chemat cel mai mic în Împărăţia cerurilor; dar oricine le va păzi şi va învăţa pe alţii să le păzească, va fi chemat mare în Împărăţia cerurilor.         19 Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, si va invata asa pe oameni, foarte mic se va chema in imparatia cerurilor; iar cel ce va face si va invata, acesta mare se va chema in imparatia cerurilor.
20 Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor şi a fariseilor, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.          20 Caci zic voua: Ca de nu va prisosi dreptatea voastra mai mult decat a carturarilor si a fariseilor, nu veti intra in imparatia cerurilor.
21 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: "Să nu ucizi; oricine va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii."    21 Ati auzit ca s-a zis celor de demult: "Sa nu ucizi"; iar cine va ucide, vrednic va fi de osanda.
22 Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: "Prostule!" va cădea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: "Nebunule!" va cădea sub pedeapsa focului gheenei.        22 Eu insa va spun voua: Ca oricine se manie pe fratele sau vrednic va fi de osanda; si cine va zice fratelui sau: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.
23 Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,        23 Deci, daca iti vei aduce darul tau la altar si acolo iti vei aduce aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta,
24 lasă-ţi darul acolo înaintea altarului şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul.    24 Lasa darul tau acolo, inaintea altarului, si mergi intai si impaca-te cu fratele tau si apoi, venind, adu darul tau.
25 Caută de te împacă degrabă cu pârâşul tău, câtă vreme eşti cu el pe drum; ca nu cumva pârâşul să te dea pe mâna judecătorului, judecătorul să te dea pe mâna temnicerului, şi să fii aruncat în temniţă. 25 Impaca-te cu parasul tau degraba, pana esti cu el pe cale, ca nu cumva parasul sa te dea judecatorului, si judecatorul slujitorului si sa fii aruncat in temnita.
26 Adevărat îţi spun că nu vei ieşi de acolo până nu vei plăti cel din urmă bănuţ. 26 Adevarat graiesc tie: Nu vei iesi de acolo, pana ce nu vei fi dat cel din urma ban.
27 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: "Să nu preacurveşti."   27 Ati auzit ca s-a zis celor de demult: "Sa nu savarsesti adulter".
28 Dar Eu vă spun că oricine se uită la o femeie ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui.     28 Eu insa va spun voua: Ca oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui.
29 Dacă deci ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l şi leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă. 29 Iar daca ochiul tau cel drept te sminteste pe tine, scoate-l si arunca-l de la tine, caci mai de folos iti este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul sa fie aruncat in gheena.
30 Dacă mâna ta cea dreaptă te face să cazi în păcat, taie-o şi leapăd-o de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă.      30 Si daca mana ta cea dreapta te sminteste pe tine, taie-o si o arunca de la tine, caci mai de folos iti este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul tau sa fie aruncat in gheena.
31 S-a zis iarăşi: "Oricine îşi va lăsa nevasta să-i dea o carte de despărţire."        31 S-a zis iarasi: "Cine va lasa pe femeia sa, sa-i dea carte de despartire".
32 Dar Eu vă spun că oricine îşi va lăsa nevasta, afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; şi cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurveşte.           32 Eu insa va spun voua: Ca oricine va lasa pe femeia sa, in afara de pricina de desfranare, o face sa savarseasca adulter, si cine va lua pe cea lasata savarseste adulter.
33 Aţi mai auzit iarăşi că s-a zis celor din vechime: "Să nu juri strâmb; ci să împlineşti faţă de Domnul jurămintele tale."           33 Ati auzit ce s-a zis celor de demult: "Sa nu juri stramb, ci sa tii inaintea Domnului juramintele tale".
34 Dar Eu vă spun: să nu juraţi nicidecum; nici pe cer, pentru că este scaunul de domnie al lui Dumnezeu;           34 Eu insa va spun voua: Sa nu va jurati nicidecum nici pe cer, fiindca este tronul lui Dumnezeu,
35 nici pe pământ, pentru că este aşternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentru că este cetatea marelui Împărat.         35 Nici pe pamant, fiindca este asternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindca este cetate a marelui Imparat,
36 Să nu juri nici pe capul tău, căci nu poţi face un singur păr alb sau negru.         36 Nici pe capul tau sa nu te juri, fiindca nu poti sa faci un fir de par alb sau negru,
37 Felul vostru de vorbire să fie: "Da, da; nu, nu"; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.       37 Ci cuvantul vostru sa fie: Ceea ce este da, da; si ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decat acestea, de la cel rau este.
38 Aţi auzit că s-a zis: "Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte."   38 Ati auzit ca s-a zis: "Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte".
39 Dar Eu vă spun: să nu vă împotriviţi celui ce vă face rău. Ci, oricui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt.     39 Eu insa va spun voua: Nu va impotriviti celui rau; iar cui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt.
40 Oricui vrea să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa. 40 Celui ce voieste sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. 41 Dacă te sileşte cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două.      41 Iar de te va sili cineva sa mergi o mila, mergi cu el doua.
42 Celui ce-ţi cere dă-i; şi nu întoarce spatele celui ce vrea să se împrumute de la tine.           42 Celui care cere de la tine, da-i; si de la cel ce voieste sa se imprumute de la tine, nu intoarce fata ta.
43 Aţi auzit că s-a zis: "Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău."          43 Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau".
44 Dar Eu vă spun: iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc,       44 Iar Eu zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc,
45 ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni şi dă ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi. 45 Ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele si peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.
46 Dacă iubiţi numai pe cei ce vă iubesc, ce răsplată mai aşteptaţi? Nu fac aşa şi vameşii?    46 Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si vamesii acelasi lucru?
47 Şi dacă îmbrăţişaţi cu dragoste numai pe fraţii voştri, ce lucru neobişnuit faceţi? Oare păgânii nu fac la fel?    47 Si daca imbratisati numai pe fratii vostri, ce faceti mai mult? Au nu fac si neamurile acelasi lucru?
48 Voi fiţi, dar, desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit. 48 Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este.

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 5 - DUPA MATEI 5
1. SI VAZAND MULTIMILE (1) S-A SUIT PE MUNTE SI DUPA CE A STAT JOS UCENICII LUI S-AU APROPIAT DE EL
2. SI DESCHIZANDU-SI GURA EL II INVATA  ZICAND
3. FERICE DE CEI SARACI IN DUH CACI A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR
4. FERICE DE CEI CE PLANG CACI EI VOR FI MANGAIATI
5. FERICE DE CEI BLANZI CACI EI VOR MOSTENI PAMANTUL
6. FERICE DE CEI CARE FLAMANZESC SI INSETEAZA DUPA DREPTATE CACI EI VOR FI SATURATI
7. FERICE DE CEI MILOSTIVI CACI EI VOR GASI MILA
8. FERICE DE CEI CU INIMA CURATA CACI EI VOR VEDEA PE DUMNEZEU
9. FERICE DE CEI IMPACIUITORI CACI EI VOR FI CHEMATI   FII AI LUI DUMNEZEU
10. FERICE DE CEI PRIGONITI DIN CAUZA DREPTATII CACI A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR
11. FERICE VA FI DE VOI CAND DIN CAUZA MEA OAMENII VA VOR INSULTA VA VOR PRIGONI SI VOR SPUNE TOT FELURI DE LUCRURI RELE SI NEADEVARATE IMPOTRIVA VOASTRA
12. BUCURATI-VA SI SALTATI DE BUCURIE PENTRU CA RASPLATA VOASTRA ESTE MARE IN CERURI CACI TOT ASA AU PRIGONIT PE PROROCII CARE AU FOST INAINTE DE VOI
13. VOI SUNTETI SAREA PAMANTULUI DAR DACA SAREA ISI PIERDE GUSTUL CU CE ISI VA CAPATA IARASI PUTEREA DE A SARA ATUNCI NU MAI ESTE BUNA DE NIMIC DECAT SA FIE LEPADATA AFARA SI CALCATA IN PICIOARE DE OAMENI
14. VOI SUNTETI LUMINA LUMII O CETATE SITUATA PE UN MUNTE NU POATE SA RAMANA ASCUNSA
15. SI OAMENII N-APRIND LUMINA CA S-O PUNA SUB BANITA  CI IN SFESNIC  SI LUMINEAZA TUTUROR CELOR CE SUNT IN CASA
16. TOT ASA SA LUMINEZE SI LUMINA VOASTRA INAINTEA OAMENILOR CA EI SA VADA FAPTELE VOASTRE DREPTE SI SA PREAMAREASCA PE TATAL VOSTRU CARE ESTE IN CERURI
17. SA NU GANDITI CA AM VENIT SA DESFIINTEZ LEGEA SAU PROROCII AM VENIT NU SA DESFIINTEZ CI SA IMPLINESC
18. CACI ADEVARAT VA SPUN CAT TIMP NU VA TRECE CERUL SI PAMANTUL NU VA TRECE O IOTA SAU O FRANTURA DE LITERA DIN LEGE PANA NU SE VOR IMPLINI TOATE
19. ASA CA ORICINE VA INLATURA UNA DIN CELE MAI MICI DIN ACESTE PORUNCI SI VA INVATA PE OAMENI ASA VA FI CHEMAT CEL MAI MIC IN IMPARATIA CERURILOR DAR ORICINE LE VA PRACTICA SI VA INVATA PE ALTII VA FI CHEMAT MARE IN IMPARATIA CERURILOR
20. CACI VA SPUN CA DACA DREPTATEA VOASTRA NU VA INTRECE PE CEA A CARTURARILOR SI A FARISEILOR CU NICI UN CHIP NU VETI INTRA IN IMPARATIA CERURILOR
21. ATI AUZIT CA S-A ZIS CELOR DIN VECHIME SA NU UCIZI ORICINE VA UCIDE VA FI SUPUS JUDECATII
22. DAR EU VA SPUN CA ORISCINE SE MANIE PE FRATELE SAU VA FI SUPUS JUDECATII SI ORICINE VA ZICE FRATELUI SAU PROSTULE VA FI SUPUS (2) SINEDRIULUI IAR ORICINE II VA ZICE NEBUNULE VA FI SUPUS PEDEPSEI FOCULUI VĂII HINNOM (3)
23. DECI DACA ITI VEI ADUCE DARUL LA ALTAR SI ACOLO ITI ADUCI AMINTE CA FRATELE TAU ARE CEVA IMPOTRIVA TA
24. LASA-TI DARUL ACOLO INAINTEA ALTARULUI SI DU-TE INTAI SI IMPACA-TE CU FRATELE TAU APOI VINO SI ADU-TI DARUL
25. PUNE-TE DE ACORD DE INDATA CU POTRIVNICUL TAU CAT TIMP ESTI CU EL PE DRUM CA NU CUMVA CEL CARE ESTE IMPOTRIVA TA SA TE DEA JUDECATORULUI JUDECATORUL SA TE DEA OFITERULUI SI SA FII ARUNCAT LA INCHISOARE
26. ADEVARAT ITI SPUN CA NU VEI IESI DE ACOLO PANA NU VEI PLATI CEL DIN URMA CODRANT (4)
27. ATI AUZIT CA S-A ZIS (5) SA NU COMITI ADULTER
28. DAR EU VA SPUN CA ORISCINE SE UITA LA O FEMEIE  CA S-O POFTEASCA A SI COMIS ADULTER CU EA IN INIMA LUI
29. IAR DACA OCHIUL TAU CEL DREPT ESTE O CURSA PENTRU TINE SCOATE-L SI ARUNCA-L DE LA TINE CACI ESTE SPRE FOLOSUL TAU SA PIARA UNUL DIN MADULARELE TALE SI SA NU-TI FIE ARUNCAT TOT TRUPUL IN VALEA HINNOM (6)
30. DACA MANA TA CEA DREAPTA TE FACE SA TE IMPIEDICI TAI-O SI ARUNC-O DE LA TINE, CACI ESTE SPRE FOLOSUL TAU SA PIARA UNUL DIN MADULARELE TALE SI SA NU-TI FIE ARUNCAT TOT TRUPUL IN VALEA HINNOM (7)
31. S-A ZIS IARASI ORICINE ISI VA LASA SOTIA SA-I DEA O SCRISOARE DE DESPARTIRE
32. DAR EU VA SPUN CA ORISCINE ISI VA LASA SOTIA AFARA NUMAI PENTRU CAUZA DE DESFRANARE O FACE SA COMITA ADULTER SI CINE SE CASATORESTE CU CEA DIVORTATA COMITE ADULTER
33. ATI MAI AUZIT IARASI CA S-A ZIS CELOR DIN VECHIME SA NU JURI STRAMB CI SA IMPLINESTI FATA DE YEHOWAH (8) JURAMINTELE TALE 
34. DAR EU VA SPUN SA NU JURATI NICIDECUM NICI PE CER PENTRU CA ESTE SCAUNUL DE DOMNIE AL LUI DUMNEZEU
35. NICI PE PAMANT PENTRU CA ESTE ASTERNUTUL PICIOARELUI LUI NICI PE IERUSALIM PENTRU CA ESTE CETATEA MARELUI IMPARAT
36. SA NU JURI NICI PE CAPUL TAU CACI NU POTI FACE UN SINGUR PAR ALB SAU NEGRU
37. CI FELUL VOSTRU DE VORBIRE SA FIE DA DA NU NU CE TRECE PESTE ACESTE CUVINTE VINE DE LA CEL RAU
38. ATI AUZIT CA S-A ZIS OCHI PENTRU OCHI SI DINTE PENTRU DINTE
39. DAR EU VA SPUN SA NU VA IMPOTRIVITI (9) CELUI RAU CI ORICUI TE LOVESTE PESTE OBRAZUL DREPT INTOARCE-I SI PE CELALALT
40. ORSICUI VREA SA SE JUDECE CU TINE SI SA-TI IA HAINA LASA-I SI CAMASA 
41. DACA TE SILESTE CINEVA SA MERGI CU EL O MILA MERGI CU EL DOUA
42. CELUI CARE ITI CERE DA-I SI NU TE INTOARCE  DE LA CEL CARE DORESTE SA SE IMPRUMUTE DE LA TINE
43. ATI AUZIT CA S-A ZIS SA IUBESTI PE APROAPELE TAU  SI SA URASTI PE VRAJMASUL TAU
44. DAR EU VA SPUN IUBITI PE VRAJMASII VOSTRII (10) SI RUGATI-VA PENTRU CEI CARE VA (11) PRIGONESC
45. CA SA FITI FII AI TATALUI VOSTRU CARE ESTE IN CERURI CACI EL FACE SA RASARA SOARELE SAU PESTE CEI RAI SI PESTE CEI BUNI SI TRIMITE PLOAIE PESTE CEI DREPTI SI PESTE CEI NEDREPTI
46. CACI DACA IUBITI PE CEI CARE VA IUBESC CE RASPLATA AVETI NU FAC ASA SI VAMESII
47. SI DACA SALUTATI NUMAI PE FRATII VOSTRII CE LUCRU NEOBISNUIT FACETI OARE PAGANII NU FAC LA FEL
48. VOI FITI DECI DESAVARSITI DUPA CUM SI TATAL VOSTRU CEL CERESC ESTE DESAVARSIT

Note
(1) Isus: Nu apare în textul antic al versetului.
(2) pedepsei: Nu apare în textul antic al versetului.
(3) Gheena: În ebraică Valea Hinnom, era o vale unde se ardeau toate hoiturile, rezidurile şi lucrurile nefolositoare.
(4) codrant: Este cuvântul ce apare în text, fiind vorba de o monedă antică.
(5) celor din vechime: Nu apare în textul antic al versetului.
(6) Gheena: În ebraică Valea Hinnom, era o vale unde se ardeau toate hoiturile, rezidurile şi lucrurile nefolositoare.
(7) Gheena: Este un foc al nimicirii şi arată spre finalul pedepsei ca şi tăiatul în două. Cei care insistă că Gheena este un loc unde cei răi vor fi chinuiţi veşnic, uită de expresia “tăiat în două” din Matei 24:51, care tot spre nimicirea celor răi arată.
(8) Yehowah: Se presupune că prin variantele textuale Munster (sec. XVI), Du Tillet (sec. XVI), Shem Tov (sec. XIV), Nestor (sec. VI-IX) şi Peshitta (sec. V) găsim urme ale prezenţei folosirii numelui divin.
(9) care va face: Nu apare în textul antic al versetului.
(10) binecuvântaţi pe cei care va blestemă, faceţi bine celor care vă urăsc: Nu apare în textul antic al versetului (Codex Sinaiticus).
(11) insultă şi vă: Nu apare în textul antic al versetului.

Cum interpretăm "Valea Hinnom" din Matei 5:7 în comparaţie cu Matei 24:51?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu