marți, 1 septembrie 2020

În 1 Corinteni 6:9 apare cuvântul μαλακοὶ „malahii”. Ce înseamnă?


Har şi pace tuturor de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos!

Nu vă amăgiţi: ... nici cei care se masturbează ... nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu (1Corinteni 6:9)

În 1 Corinteni 6:9 apare cuvântul μαλακοὶ „malahii”. Ce înseamnă?

Malahienii sau malahii conform DEX sunt cei care se autosatisfac sexual (se masturbează) şi astfel termenul poate fi aplicat ambelor sexe. Emanuel Conţac, deşi nu este de acord - susţinând schimbarea de sens al cuvântului, scrie pe blogul Vaisamar că în Ţările Române prin „malahie” s-a înţeles „masturbare”: Pravila de la Govora (1640), Îndreptarea legii (1652) şi Antim Ivireanul.

Cum a fost înţeles acest cuvânt în antichitate?
Tot de pe blogul Vaisamar aflăm că în scrierile lui Ioan Hristostomul malakia are sensul de masturbare, a se vedea Epitimia lxxiii. Ioan Gură de Aur, cunoscut și ca Ioan Hrisostom (în greacă Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, n. 347 în Antiohia – d. 407), a fost arhiepiscop de Constantinopol, fiind onorat cu titlul de doctor la Bisericii, datorită multiplelor sale cunoştinţe teologice.

Să vedem câteva traduceri:
DC 1Cor 6 9 Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii,
BOR 1Cor 6 9 Nu stiti, oare, ca nedreptii nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu? Nu va amagiti: Nici desfranatii, nici inchinatorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomitii,
Există traducători români care nu sunt de acord cu definiţia dictionarului explicativ al limbii române şi dau cuvântului un alt înţeles:
TLN 1Cor 6 9 Sau nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni Regatul lui Dumnezeu? Nu vă înșelați. Oamenii imorali, oamenii idolatri, cei adulteri, bărbații care se lasă folosiți în acte homosexuale, bărbații care practică homosexualitatea,

EDCR ca şi cei de la TLN redă ca homosexuali pasivi în nota de subsol, dar de ce ar vorbi Pavel de două ori de homosexuali? De ce ar despica firul în două? De aceea nu cred că acest cuvânt a suferit o schimbare lexicală, Ioan Gură de Aur deturnându-i sensul. Chiar el să fi făcut aceasta, un doctor al bisericii? Mă îndoiesc!

Aşadar mă alătur celor de la GBV2001 în a susţine că malahii sunt cei care se masturbează, iar acest păcat este unul grav, care face ca toţi cei care îl practică şi nu se pocăiesc să nu intre în împărăţia lui Dumnezeu.

GBV2001 1Cor 6 9. Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: nici curvarii, nici idolatrii, nici adulterii, nici cei care se masturbează, nici homosexualii, 10. nici hoţii, nici lacomii de bani, nici beţivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu