marți, 15 septembrie 2020

Invitaţie la studiu: Evanghelia după Matei capitolul 9


Dragi fraţi şi surori, vă invit cu toată responsabilitatea să continuăm să ne adâncim în studiul Sfintelor Scripturi. Fie că vom ajunge sau nu la concluzii asemănătoare, studiul e binevenit, anticii spunând că repetiţia este mama învăţăturii.

Har şi pace tuturor de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos!

Invitaţie la studiu: Evanghelia după Matei capitolul 9

Textul paralel Biblia Dumitru Cornilescu şi Biblia Ortodoxă Română în comparaţie cu Biblia Dumitru Cornilescu Revizuită

Matei 9
1 Isus S-a suit într-o corabie, a trecut marea şi a venit în cetatea Sa. 1 Intrand in corabie, Iisus a trecut si a venit in cetatea Sa.
2 Şi iată că I-au adus un slăbănog care zăcea într-un pat. Isus le-a văzut credinţa şi a zis slăbănogului: "Îndrăzneşte, fiule! Păcatele îţi sunt iertate!"         2 Si iata, I-au adus un slabanog zacand pe pat. Si Iisus, vazand credinta lor, a zis slabanogului: Indrazneste, fiule! Iertate sunt pacatele tale!
3 Şi iată că unii din cărturari au zis în ei înşişi: "Omul acesta huleşte!"          3 Dar unii dintre carturari ziceau in sine: Acesta huleste.
4 Isus, care le cunoştea gândurile, a zis: "Pentru ce aveţi gânduri rele în inimile voastre?           4 Si Iisus, stiind gandurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetati rele in inimile voastre?
5 Căci ce este mai lesne? A zice: "Iertate îţi sunt păcatele", sau a zice: "Scoală-te şi umblă"?     5 Caci ce este mai lesne a zice: Iertate sunt pacatele tale, sau a zice: Scoala-te si umbla?
6 Dar, ca să ştiţi că Fiul omului are putere pe pământ să ierte păcatele, "Scoală-te", a zis El slăbănogului, "ridică-ţi patul şi du-te acasă."          6 Dar ca sa stiti ca putere are Fiul Omului pe pamant a ierta pacatele, a zis slabanogului: Scoala-te, ia-ti patul si mergi la casa ta.
7 Slăbănogul s-a sculat şi s-a dus acasă.         7 Si, sculandu-se, s-a dus la casa sa.
8 Când au văzut noroadele lucrul acesta, s-au înspăimântat şi au slăvit pe Dumnezeu, care a dat oamenilor o astfel de putere. 8 Iar multimile vazand acestea, s-au inspaimantat si au slavit pe Dumnezeu, Cel care da oamenilor asemenea putere.
9 De acolo, Isus a mers mai departe şi a văzut pe un om, numit Matei, şezând la vamă. Şi i-a zis: "Vino după Mine." Omul acela s-a sculat şi a mers după El.      9 Si plecand Iisus de acolo, a vazut un om care sedea la vama, cu numele Matei, si i-a zis acestuia: Vino dupa Mine. Si sculandu-se, a mers dupa El.
10 Pe când şedea Isus la masă, în casă, iată că au venit o mulţime de vameşi şi păcătoşi şi au şezut la masă cu El şi cu ucenicii Lui.      10 Si pe cand sedea El la masa, in casa, iata multi vamesi si pacatosi au venit si au sezut la masa impreuna cu Iisus si cu ucenicii Lui.
11 Fariseii au văzut lucrul acesta şi au zis ucenicilor Lui: "Pentru ce mănâncă Învăţătorul vostru cu vameşii şi cu păcătoşii?"          11 Si vazand fariseii, au zis ucenicilor: Pentru ce mananca Invatatorul vostru cu vamesii si cu pacatosii?
12 Isus i-a auzit şi le-a zis: "Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi.          12 Si auzind El, a zis: Nu cei sanatosi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi.
13 Duceţi-vă de învăţaţi ce înseamnă: "Milă voiesc, iar nu jertfă!" Căci n-am venit să chem la pocăinţă pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi."     13 Dar mergand, invatati ce inseamna: Mila voiesc, iar nu jertfa; ca n-am venit sa chem pe drepti, ci pe pacatosi la pocainta.
14 Atunci ucenicii lui Ioan au venit la Isus şi I-au zis: "De ce noi şi fariseii postim des, iar ucenicii Tăi nu postesc deloc?"     14 Atunci au venit la El ucenicii lui Ioan, zicand: Pentru ce noi si fariseii postim mult, iar ucenicii Tai nu postesc?
15 Isus le-a răspuns: "Se pot jeli nuntaşii câtă vreme este mirele cu ei? Vor veni zile când mirele va fi luat de la ei, şi atunci vor posti.       15 Si Iisus le-a zis: Pot oare, fiii nuntii sa fie tristi cata vreme mirele este cu ei? Dar vor veni zile cand mirele va fi luat de la ei si atunci vor posti.
16 Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche; pentru că şi-ar lua umplutura din haină, şi ruptura ar fi mai rea.    16 Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haina veche, caci peticul acesta, ca umplutura, trage din haina si se face o ruptura si mai rea.
17 Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altfel, burdufurile plesnesc, vinul se varsă, şi burdufurile se prăpădesc; ci vinul nou îl pun în burdufuri noi, şi se păstrează amândouă."         17 Nici nu pun oamenii vin nou in burdufuri vechi; alminterea burdufurile crapa: vinul se varsa si burdufurile se strica; ci pun vin nou in burdufuri noi si amandoua se pastreaza impreuna.
18 Pe când le spunea Isus aceste vorbe, iată că a venit unul din fruntaşii sinagogii, I s-a închinat şi I-a zis: "Fiica mea adineaori a murit; dar vino de pune-Ţi mâinile peste ea, şi va învia."         18 Pe cand le spunea acestea, iata un dregator, venind, I s-a inchinat, zicand: Fiica mea a murit de curand dar, venind, pune mana Ta peste ea si va fi vie.
19 Isus S-a sculat şi a plecat după el împreună cu ucenicii Lui. 19 Atunci Iisus, sculandu-Se, a mers dupa el impreuna cu ucenicii.
20 Şi, iată, o femeie, care de doisprezece ani avea o scurgere de sânge, a venit pe dinapoi şi s-a atins de poala hainei Lui.   20 Si iata o femeie cu scurgere de sange de doisprezece ani, apropiindu-se de El pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui.
21 Căci îşi zicea ea: "Numai să mă pot atinge de haina Lui, şi mă voi tămădui."    21 Caci zicea in gandul ei: Numai sa ma ating de haina Lui si ma voi face sanatoasa;
22 Isus S-a întors, a văzut-o şi i-a zis: "Îndrăzneşte, fiică! Credinţa ta te-a tămăduit." Şi s-a tămăduit femeia chiar în ceasul acela.    22 Iar Iisus, intorcandu-Se si vazand-o, i-a zis: Indrazneste, fiica, credinta ta te-a mantuit. Si s-a tamaduit femeia din ceasul acela.
23 Când a ajuns Isus în casa fruntaşului sinagogii şi când a văzut pe cei ce cântau din fluier şi gloata bocind, 23 Iisus, venind la casa dregatorului si vazand pe cantaretii din flaut si multimea tulburata, a zis:
24 le-a zis: "Daţi-vă la o parte; căci fetiţa n-a murit, ci doarme!" Ei îşi băteau joc de El. 24 Departati-va, caci copila n-a murit, ci doarme. Dar ei radeau de El.
25 Dar, după ce a fost scoasă gloata afară, Isus a intrat înăuntru, a luat pe fetiţă de mână, şi fetiţa s-a sculat.        25 Iar dupa ce multimea a fost scoasa afara, intrand, a luat-o de mana, si copila s-a sculat.
26 Şi s-a dus vestea despre această minune în tot ţinutul acela.         26 Si a iesit vestea aceasta in tot tinutul acela.
27 Când a plecat de acolo, s-au luat după Isus doi orbi care strigau şi ziceau: "Ai milă de noi, Fiul lui David!"        27 Plecand Iisus de acolo, doi orbi se tineau dupa El strigand si zicand: Miluieste-ne pe noi, Fiule al lui David.
28 După ce a intrat în casă, orbii au venit la El. Şi Isus le-a zis: "Credeţi că pot face lucrul acesta?" "Da, Doamne", I-au răspuns ei.         28 Dupa ce a intrat in casa, au venit la El orbii si Iisus i-a intrebat: Credeti ca pot sa fac Eu aceasta? Zis-au Lui: Da, Doamne!
29 Atunci S-a atins de ochii lor şi a zis: "Facă-vi-se după credinţa voastră!"           29 Atunci S-a atins de ochii lor, zicand: Dupa credinta voastra, fie voua!
30 Şi li s-au deschis ochii. Isus le-a poruncit cu tot dinadinsul şi le-a zis: "Vedeţi să nu ştie nimeni."      30 Si s-au deschis ochii lor. Iar Iisus le-a poruncit cu asprime, zicand: Vedeti, nimeni sa nu stie.
31 Dar ei, cum au ieşit afară, au răspândit vestea despre El în tot ţinutul acela.     31 Iar ei, iesind, L-au vestit in tot tinutul acela.
32 Pe când plecau orbii aceştia, iată că au adus la Isus un mut îndrăcit.      32 Si plecand ei, iata au adus la El un om mut, avand demon.
33 După ce a fost scos dracul din el, mutul a vorbit. Şi noroadele, mirate, ziceau: "Niciodată nu s-a văzut aşa ceva în Israel!"      33 Si fiind scos demonul, mutul a grait. Iar multimile se minunau zicand: Niciodata nu s-a aratat asa in Israel.
34 Dar fariseii ziceau: "Cu ajutorul domnului dracilor scoate El dracii!"         34 Dar fariseii ziceau: Cu domnul demonilor scoate pe demoni.
35 Isus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţând pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăţiei şi vindecând orice fel de boală şi orice fel de neputinţă care era în norod.        35 Si Iisus strabatea toate cetatile si satele, invatand in sinagogile lor, propovaduind Evanghelia imparatiei si vindecand toata boala si toata neputinta in popor.
36 Când a văzut gloatele, I s-a făcut milă de ele, pentru că erau necăjite şi risipite ca nişte oi care n-au păstor.      36 Si vazand multimile, I s-a facut mila de ele ca erau necajite si ratacite ca niste oi care n-au pastor.
37 Atunci a zis ucenicilor Săi: "Mare este secerişul, dar puţini sunt lucrătorii!         37 Atunci a zis ucenicilor Lui: Secerisul e mult, dar lucratorii sunt putini.
38 Rugaţi, dar, pe Domnul secerişului să scoată lucrători la secerişul Lui." 38 Rugati, deci, pe Domnul secerisului, ca sa scoata lurcatori la secerisul Sau.

Motivul pentru care nu am pus punctuaţia şi am scris cu majuscule textul de mai jos, este, repet, pentru ca să ne formăm o idee, cum au avut creştinii din primele secole textul. Ei nu prea aveau semne de puncuaţie, doar foarte rar şi textul era uniform şi uneori chiar scris împreună, ceva de genul CANDSACOBORATDEPEMUNTEMULTALUMEAMERSDUPA EL. Evident că noi le putem folosi şi chiar trebuie, pentru a clarifica corect textul.

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 9 - DUPA MATEI 9 - Matei 9:20 "ciucurele"
1. (1) S-A URCAT INTR-O CORABIE A TRECUT MAREA SI A VENIT IN CETATEA SA
2. SI IATA I-AU ADUS UN OM PARALIZAT CARE ZACEA INTR-UN PAT SI ISUS VAZANDU-LE CREDINTA A ZIS CELUI PARALIZAT INDRAZNESTE FIULE PACATELE ITI SUNT IERTATE
3. SI IATA UNII DINTRE CARTURARI AU ZIS IN EI INSISI OMUL ACESTA HULESTE
4. SI ISUS CARE LE CUNOSTEA GANDURILE A ZIS PENTRU CE AVETI GANDURI RELE IN INIMILE VOASTRE
5. CACI CE ESTE MAI USOR A ZICE IERTATE ITI SUNT PACATELE SAU A ZICE SCOALA-TE SI UMBLA
6. DAR CA SA STITI CA FIUL OMULUI ARE PUTERE PE PAMANT SA IERTE PACATELE SCOALA-TE A ZIS EL CELUI PARALIZAT RIDICA-TI PATUL SI DU-TE ACASA

7. SI EL S-A SCULAT SI S-A DUS ACASA
8. CAND AU VAZUT MULTIMILE LUCRUL ACESTA S-AU INSPAIMANTAT SI AU SLAVIT PE DUMNEZEU CARE A DAT OAMENILOR O ASTFEL DE PUTERE
9. DE ACOLO ISUS A MERS MAI DEPARTE SI A VAZUT PE UN OM NUMIT MATEI STAND LA VAMA SI A ZIS VINO DUPA MINE OMUL ACELA S-A SCULAT SI A MERS DUPA EL
10. PE CAND STATEA (2) LA MASA IN CASA IATA AU VENIT O MULTIME DE VAMESI SI DE PACATOSI SI AU STAT LA MASA CU EL SI CU UCENICII LUI
11. FARISEII AU VAZUT LUCRUL ACESTA SI AU ZIS UCENICILOR LUI PENTRU CE MANANCA INVATATORUL VOSTRU CU VAMESII SI CU PACATOSII
12. DAR ISUS I-A AUZIT SI LE-A ZIS NU CEI SANATOSI AU NEVOIE DE DOCTOR CI CEI BOLNAVI
13. DUCETI-VA SI INVATATI CE INSEAMNA MILA VOIESC IAR NU JERTFA CACI N-AM VENIT SA CHEM (3) PE CEI DREPTI CI PE CEI PACATOSI
14. ATUNCI UCENICII LUI IOAN AU VENIT (4) ZICAND DE CE NOI SI FARISEII POSTIM DES IAR UCENICII TAI NU POSTESC DELOC
15. ISUS LE-A RASPUNS SE POT INTRISTA NUNTASII ATATA TIMP CAT MIRELE ESTE CU EI VOR VENI ZILE CAND MIRELE VA FI LUAT DE LA EI SI ATUNCI VOR POSTI
16. NIMENI NU PUNE UN PETIC DE STOFA NOUA LA O HAINA VECHE PENTRU CA UMPLUTURA TRAGE DIN HAINA SI RUPTURA AR FI MAI REA
17. NICI NU PUN OAMENII VIN NOU IN BURDUFURI VECHI ALTFEL BURDUFURILE PLESNESC VINUL SE VARSA SI BURDUFURILE SE DISTRUG CI VINUL NOU IL PUN IN BURDUFURI NOI SI SE PASTREAZA AMANDOUA
18. PE CAND (5) LE SPUNEA ACESTE CUVINTE IATA A VENIT UN MAI MARE (6) S-A PLECAT INAINTEA LUI SI I-A ZIS FIICA MEA ADINEAURI A MURIT DAR VINO SI PUNE-TI MANA PESTE EA SI VA TRAI
19. ISUS S-A SCULAT SI A PLECAT DUPA EL IMPREUNA CU UCENICII LUI
20. SI IATA O FEMEIE CARE DE DOISPREZECE ANI AVEA O HEMORAGIE A VENIT PE DINAPOI SI S-A ATINS DE (7) CIUCURELE HAINEI LUI
21. CACI ISI ZICEA NUMAI SA MA POT ATINGE DE HAINA LUI SI MA VOI VINDECA
22. DAR ISUS S-A INTORS SI VAZAND-O I-A ZIS INDRAZNESTE FIICA CREDINTA TA TE-A VINDECAT SI FEMEIA A FOST VINDECATA DIN CEASUL ACELA
23. CAND A AJUNS ISUS LA CASA MAI-MARELUI (8) SI CAND A VAZUT PE CEI CARE CANTAU DIN FLUIER SI MULTIMEA FACAND ZARVA
24. LE-A ZIS DATI-VA LA O PARTE CACI FETITA N-A MURIT CI DOARME SI EI RADEAU DE EL
25. DAR DUPA CE MULTIMEA A FOST SCOASA AFARA EL A INTRAT A LUAT-O DE MANA SI FETITA S-A SCULAT
26. SI S-A DUS VESTEA IN TOT TINUTUL ACELA
27. CAND ISUS A PLECAT DE ACOLO DOI ORBI VENEAU DUPA EL STRIGAND SI ZICAND AI MILA DE NOI FIUL LUI DAVID
28. DUPA CE A INTRAT IN CASA ORBII AU VENIT LA EL SI ISUS LE-A ZIS CREDETI CA POT FACE LUCRUL ACESTA DA DOAMNE I-AU RASPUNS EI
29. ATUNCI S-A ATINS DE OCHII LOR ZICAND FACA-VI-SE DUPA CREDINTA VOASTRA
30. SI LI S-AU DESCHIS OCHII ISUS LE-A PORUNCIT CU TOT DINANDINSUL SI LE-A ZIS VEDETI SA NU STIE NIMENI
31. DAR EI CUM AU IESIT AFARA AU RASPANDIT VESTEA DESPRE EL IN TOT TINUTUL ACELA
32. PE CAND EI PLECAU IATA AU ADUS LA ISUS UN MUT STAPANIT DE UN DEMON
33. DUPA CE A FOST SCOS DEMONUL DIN EL MUTUL A VORBIT SI MULTIMILE MIRATE ZICEAU NICIODATA NU S-A VAZUT ASA CEVA IN ISRAEL
34. DAR FARISEII ZICEAU EL SCOATE DEMONII PRIN CAPETENIA DEMONILOR
35. ISUS STRABATEA TOATE ORASELE SI SATELE INVATAND PE POPOR IN SINAGOGILE LOR PREDICAND EVANGHELIA IMPARATIEI SI VINDECAND ORICE BOALA SI ORICE NEPUTINTA
36. CAND A VAZUT MULTIMILE I S-A FACUT MILA DE ELE PENTRU CA ERAU NECAJITE SI RISIPITE CA NISTE OI CARE N-AU PASTOR
37. ATUNCI A ZIS UCENICILOR SAI MARE ESTE SECERISUL DAR PUTINI SUNT LUCRATORII
38. RUGATI DECI PE DOMNUL SECERISULUI SA SCOATA LUCRATORI LA SECERISUL SAU

Note
(1) Isus: Nu apare în textul antic al versetului.
(2) Isus: Nu apare în textul antic al versetului.
(3) la pocainta: Nu apare în textul antic al versetului.
(4) Isus: Nu apare în textul antic al versetului.
(5) Isus: Nu apare în textul antic al versetului.
(6) al sinagogii: Nu apare în textul antic al versetului.
(7) kraspedou: Tradus din greaca înseamnă "ciucurele" (Traducerea Fidelă, Viorel Raţiu).
(8) sinagogii: Nu apare în textul antic al versetului.

Deci, poală sau ciucure? Evreii aveau obligaţia să poarte ciucuri: Să faci ciucuri la cele patru colţuri ale hainei cu care te vei înveli. (Deut.22:12)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu