sâmbătă, 26 septembrie 2020

De ce Fiul nu este un Creator, un Co-creator sau un al doilea Creator (un al doilea Dumnezeu)?

Dragi fraţi şi surori,  

Har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru şi de la Fiul său, Domnul şi Mântuitorul nostru Isus Christos!

De ce Fiul nu este un Creator, un Co-creator sau un al doilea Creator (un al doilea Dumnezeu)?

Traducerea de la Ioan 1:1 a Martorilor lui Iehova este foarte greșită şi din păcate unii se iau după ea (SCC – recenzor fratele Alin Işfa, din Arad, un fost diacon de la martori). Ceea ce nu înţeleg fraţii de la Martorii lui Iehova şi fratele Alin este că Fiul a fost ca Dumnezeu, Tatăl său, în caracter şi onoare, dar nu având funcţia lui Dumnezeu (Ioan 17:1-3). Tu dacă eşti copilul cuiva, poţi fi ca tatăl tău, în caracter şi onoare, dar dacă tatăl tău ar fi preşedintele României pe viaţă, mai poţi fi şi tu în această funcţie? Nu! Exact asta spune şi Ioan 1:1-3 dacă este redat semantic şi în contextul general al Evangheliei după Ioan, care arată despre ce este vorba: Isus i-a zis: "De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu, dar: "Arată-ne pe Tatăl"? (Ioan.14:9)

Eu nu vin acum să îi umilesc, ci să îi ajut să priceapă despre ce este vorba.

Să comparăm traducerea martorilor şi recenzia fratelui Alin Isfa cu textul redat semantic, după traducerea făcută de cei de la New Simplified Bible (Noua Biblie Simplificată), având sigla NSB:

Redarea fraţilor martori, numită Traducerea Lumii Noi, sigla TLN:

La început era Cuvântul și Cuvântul era cu Dumnezeu și Cuvântul era un dumnezeu. 2  El era la început cu Dumnezeu. 3  Toate lucrurile au venit în existență prin el și fără el niciun lucru n-a venit în existență.

Redarea fratelui Alin Işfa (recenzia Scripturile Calea Creştină, sigla SCC):

1În început era Cuvântul, şi Cuvântul era la Dumnezeul; şi un Dumnezeu era Cuvântul.

2Acesta, era în început la Dumnezeu.

3Totul a fost făcut prin El, şi fără El nu a fost făcut nici unu care a fost făcut.

Observaţi că între traducerea TLN şi recenzia SCC este o diferenţă minoră.

Priviţi acum această redare dinamică dar semantică a celor de la NSB:

1 La început era Cuvântul, și Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era ca Dumnezeu (Dumnezeiesc). 2 Aceeași a fost la început cu Dumnezeu. 3 Toate lucrurile au fost făcute prin el și fără el nu a fost făcut niciun lucru.

 

Sper că aţi observat diferenţa. Tu poţi fi ca tatăl tău, în caracter şi cinste, dar dacă el ar fi preşedintele României pe viaţă, nu ai putea fi ca el în funcţia lui!

Asta spune şi Domnul nostru Isus când afirmă două lucruri aparent contrare, căci nu sunt contrare dacă ştim să le armonizăm:

Isus i-a zis: "De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu, dar: "Arată-ne pe Tatăl"? (Ioan.14:9)

Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Isus Christos pe care L-ai trimis Tu. (Ioan.17:3)


Când citiți Bibliile trinitare şi a martorilor, care uneori exagerează şi le întrece chiar şi pe cea a trinitarienilor, aveți grijă. Toate greşelile de traducere şi interpolațiile lor trinitare ar putea fi clarificate dacă citim pur și simplu textul ebraic sau grecesc într-o varietate de traduceri, site-uri interliniare sau dacă comparăm manuscrisele antice unele cu altele, din notele criticilor textuali, precum Novum Testamentul Graece et Latine - Nestle Aland sau alte ediții. Apoi am vedea cel puțin că, în ceea ce privește traducerea, dogmatismul este o dovadă mai mare a ignoranței decât a învățării. Nu cred că Domnul Isus este Creatorul, ci că a fost născut în mintea Creatorului şi adus în existenţă, adică creat de Tatăl, la începutul creaţiei. Și prin Fiul Său, EL, CREATORUL – care este doar TATĂL, a creat toate lucrurile, învățându-l pe Fiul său cum să facă lucrurile.

Deci, Fiul este un meşter învăţat de Tatăl, nu un Creator, nici un Co-creator, sau un al doilea Creator. La fel ca într-o fabrică, un inginer ar învăța un muncitor cum să facă un produs. Când spun asta, mă bazez pe ceea ce spune El în Ioan 5:20.

„Căci Tatăl Îl iubește pe Fiul ȘI ÎI ARATĂ TOT ce face. Da, și El ÎI VA ARĂTA lucrări chiar mai mari decât acestea, astfel încât să fiți uimiți.”

 

Fiul însuşi îl numeşte pe Dumnezeu Creatorul, cum ar putea fi El acela atunci:

Matei 19:4„Drept răspuns, El le-a zis: "Oare n-aţi citit că Ziditorul (Creatorul), de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască

5. şi a zis: "De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup"?

6. Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă."

 

În secolul al II-lea se spune astfel în Crezul Apostolilor: Credo in Deum Patrem omnipotentem, Creatorem caeli et terrae, cred în Dumnezeu Tatăl Atotputernic, Creatorul Cerului și al Pământului.

 

Deci, nu există loc pentru ca Fiul să fie al doilea Creator sau Co-creator, un al Doilea Dumnezeu. Comparați cu Matei 19:4, Marc 10:6, Marcu 13:19. Aveţi grijă, adică fiiţi înțelepţi. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe fiecare dintre voi cu înțelepciune! Amin!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu